current views are: 2

12 Νοεμβρίου 2014
Δημοσίευση20:37

Βενιζέλος: «Εκλογές στο τέλος της τετραετίας» – Έθεσε ζήτημα αλλαγής εκλογικού συστήματος

«Η χώρα πρέπει να πάει σε εκλογές στο τέλος της τετραετίας» τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας σε εκδήλωση για τη δραστηριοποίηση και τη συμμετοχή στην πορεία προς το συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης, εξαπολύοντας βολές κατά του ΣΥΡΙΖΑ και κάνοντας αναφορά στη συνταγματική αναθεώρηση.

Δημοσίευση 20:37’
αρθρο-newpost

«Η χώρα πρέπει να πάει σε εκλογές στο τέλος της τετραετίας» τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας σε εκδήλωση για τη δραστηριοποίηση και τη συμμετοχή στην πορεία προς το συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης, εξαπολύοντας βολές κατά του ΣΥΡΙΖΑ και κάνοντας αναφορά στη συνταγματική αναθεώρηση.

«Η χώρα πρέπει να πάει σε εκλογές στο τέλος της τετραετίας» τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας σε εκδήλωση για τη δραστηριοποίηση και τη συμμετοχή στην πορεία προς το συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης, εξαπολύοντας βολές κατά του ΣΥΡΙΖΑ και κάνοντας αναφορά στη συνταγματική αναθεώρηση.

«Υπάρχει μια κυβέρνηση εθνικής ανάγκης και συνεργασίας που μαζί με τους βουλευτές που τη στηρίζουν αγωνίζεται για να ολοκληρωθεί μια σύνθετη διπλή διαπραγμάτευση αφενός για την έξοδο από το μνημόνιο και την επιτήρηση της τρόικας και αφετέρου για τη μετάβαση σε μια άλλη φάση, ουσιαστικής ισοτιμίας στην ΕΕ χωρίς μνημόνιο, τρόικα, ταπεινωτικές διαδικασίες, αλλά με τη στήριξη των εταίρων που είναι αναγκαία στην μεγάλη παγκόσμια διαμάχη κρατών-αγορών» είπε.

Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, συμμετείχαν επιστημονικά κυρίως, στελέχη του ΠΑΣΟΚ από όλους του κοινωνικούς χώρους και τομείς και κυρίως της δημόσιας διοίκησης, καθώς επίσης και κυβερνητικά στελέχη του κόμματος.

Ο κ. Βενιζέλος περιγράφοντας τη νέα φάση της χώρας για την οποία μίλησε, τόνισε ότι πρόκειται για μια περίοδο μετά το πρόγραμμα, χωρίς νέο πρόγραμμα άρα και χωρίς νέο δάνειο, με τη στήριξη όμως των εταίρων μας. Πρόκειται, συνέχισε, για μια κατάσταση που βεβαίως πρέπει να συνοδεύεται από εγγυήσεις δημοσιονομικής σταθερότητας, οι οποίες πρέπει να συνδέονται με ένα δικό μας εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων στο οποίο πιστεύει η κοινωνία. Είπε ακόμα ότι «προφανώς όταν είσαι ευρωπαϊκή χώρα έχεις υποχρεώσεις πολυμερούς εποπτείας».
 
Σημείωσε ότι η χώρα πρέπει να πάει σε εκλογές στο τέλος της τετραετίας, ότι χρειάζεται εθνικός χρόνος, ότι οι βουλευτές καλούνται με υπευθυνότητα να ψηφίσουν για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και πως αν δεν επιτευχθεί η εκλογή η χώρα θα οδηγηθεί σε βουλευτικές εκλογές με σκληρά διλήμματα και ακόμα πιο σκληρές καταστάσεις, διότι, όπως πρόσθεσε, η προεκλογική περίοδος διαρκεί τριάντα ημέρες και ό,τι λέγεται και γίνεται ασκεί επιρροή στη χώρα και την οικονομία.
 
Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Παράταξη εγγυώνται την εθνική σταθερότητα «κι αυτός είναι ο ρόλος μας και στο μέλλον» και πως ο ρόλος της ευρύτερης δημοκρατικής παράταξης, του τρίτου πόλου είναι «να σπάσει τον στείρο διπολισμό που δεν οδηγεί πουθενά». «Δεν διεκδικούμε κανέναν ρόλο μεγαλύτερο απ’ αυτόν που μας αναθέτει ο λαός», συμπλήρωσε. «Πρέπει να αναστηλώσουμε την παράταξη για να κρατήσουμε τη χώρα σταθερή, να της δώσουμε προοπτική, ελπίδα και αισιοδοξία», υπογράμμισε.

Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, άσκησε κριτική στη στάση της αντιπολίτευσης και ειδικότερα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με αφορμή και τη σημερινή ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέροντας ότι ενώ η κυβέρνηση αγωνίζεται για την ολοκλήρωση του προγράμματος και για μια νέα φάση της χώρας, αντιμετωπίζει ένα εσωτερικό μέτωπο που δεν συναινεί, δεν συμπράττει, δεν στρατεύεται στην εθνική προσπάθεια διαπραγμάτευσης. Αντίθετα, είπε, «δημιουργεί τις προϋποθέσεις της πολιτικής αστάθειας και αβεβαιότητας και κυρίως εύχεται και προσεύχεται να αποτύχουμε ως χώρα». «Εύχονται και προσεύχονται να αποδειχθεί ότι σωστά μας κατηγορούν ταυτόχρονα και γιατί δήθεν θέλουμε να βγούμε πρόωρα από το μνημόνιο και γιατί δήθεν μένουμε τελικά στο μνημόνιο και λέμε ψέματα στον λαό», είπε, αναφέροντας ότι αυτό έκανε και σήμερα ο κ. Τσίπρας.

«Ο καθένας πάνω στις πλάτες τις δικές μας και των θυσιών του λαού μπορεί να λέει με θράσος ό,τι θέλει και αντί να συστρατεύεται για να αλλάξουμε σελίδα εύχεται και περιμένει την αποτυχία μιας εθνικής προσπάθειας για να αντλήσει κομματικά οφέλη και το επισφραγίζει όλο αυτό με την πρόταση του για άμεση διάλυση της Βουλής και εκλογές ώστε μετά να δούμε τι θα γίνει». Σχολιάζοντας σχετική αναφορά του κ. Τσίπρα περί εγγραφής των αξιώσεων της χώρας έναντι της Γερμανίας για τις πολεμικές επανορθώσεις σε μελλοντικούς προϋπολογισμούς, ο κ. Βενιζέλος διερωτήθηκε ρητορικά εάν αυτό θα εγκρινόταν από την ΕΕ και θα γινόταν δεκτό από τις αγορές, για να σχολιάσει ότι εάν λέγονται «τέτοια πράγματα» οι θυσίες 5 ετών μπορεί να εξανεμιστούν, όχι σε 5 μέρες, αλλά σε 5 λεπτά. Επί του θέματος των επανορθώσεων γενικότερα, ανέφερε ότι αυτό το ζήτημα είναι μια εθνική προσπάθεια που το χειρίζεται διακομματική επιτροπή και που ο ίδιος το έχει θέσει ως ΥΠΕΞ στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο.

Συνταγματική αναθεώρηση και εκλογικό σύστημα

Ο κ. Βενιζέλος κάλεσε τους παριστάμενους, στην πορεία προς το συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης να παίξουν καθοριστικό ρόλο προγραμματικά ώστε να παρουσιαστεί μια ολοκληρωμένη πρόταση της παράταξης για το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης, αλλά και μια ολοκληρωμένη πρόταση για τους θεσμούς και το πολιτικό σύστημα «μια που αρχίζει και η συζήτηση για την ανάγκη αναθεώρησης του Συντάγματος». Είπε ειδικότερα ότι όταν μιλάμε για αναθεώρηση του Συντάγματος και των πολιτικών σχέσεων στη χώρα μιλάμε για μια ριζικά διαφορετική κατάσταση που είναι «μεταπλειοψηφική», εξηγώντας, μεταξύ άλλων, ότι είναι παραπάνω από την απλά πλειοψηφική αρχή και ότι «η δημοκρατία έχει τώρα πολύ περισσότερες αξιώσεις γιατί είναι μια δημοκρατία όχι απλά και μόνο της πλειοψηφίας αλλά και της συναίνεσης και της υπευθυνότητας».

Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι εφόσον ανοίγει η συζήτηση για τους θεσμούς και το Σύνταγμα ανοίγει εκ των πραγμάτων και κατ’ ανάγκη η συζήτηση και για το εκλογικό σύστημα, το οποίο, όπως είπε, είναι ζήτημα ανοικτό που υπάρχει και στην προγραμματική συμφωνία. «Δεν μπορεί», συνέχισε, «η χώρα να προχωρήσει με ένα εκλογικό σύστημα που είχε γεννηθεί υπό συνθήκες προ κρίσης πλειοψηφικές και τώρα αλλοιώνει τα δεδομένα σε συνθήκες μετά την κρίση που δεν είναι πλειοψηφικές, αλλά συνεργατικές».

Επιτροπές και συνέδριο

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη δευτερολογία του ο κ. Βενιζέλος ζήτησε από όλους να ενταχθούν στις επιτροπές και υποεπιτροπές για το συνέδριο αλλά και στις εκδηλώσεις ανά τη χώρα και τα κλιμάκια. Σε αυτά, κάλεσε να συμμετέχουν συντονισμένα υπουργοί, γραμματείς και στελέχη με τρόπο ώστε να έρθουν σε επαφή με την κοινωνία, να ασχολούνται με την επίλυση των προβλημάτων τόσο στην περιφέρεια όσο και την Αττική και να δημιουργούν μια ευρύτερη συσπείρωση στην πορεία προς το συνέδριο.

Προηγουμένως, οι συντονιστές των τριών επιτροπών: για το πρόγραμμα, την οργανωτική ανασυγκρότηση και τα κοινωνικά κινήματα, Κ. Σκανδαλίδης, Χρ. Πρωτόπαπας και Τ. Αντωνίου, αντιστοίχως, παρουσίασαν εν συντομία το σχέδιο προγραμματισμού της κάθε επιτροπής.

 


σχετικα αρθρα