current views are: 12

15 Νοεμβρίου 2014
Δημοσίευση06:53

«Ατσάλινοι μανδύες» made in USA για τον ελληνικό Στρατό (φωτό)

Έφτασαν από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα τα 460 Τεθωρακισμένα Οχήματα Μεταφοράς Προσωπικού (ΤΟΜΠ) τύπου Μ-113 , με τα οποία θα εξοπλιστούν προωθημένες μονάδες του Στρατού που εδρεύουν σε Έβρο και σε παραμεθόρια νησιά του Αιγαίου.

Δημοσίευση 06:53’
αρθρο-newpost

Έφτασαν από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα τα 460 Τεθωρακισμένα Οχήματα Μεταφοράς Προσωπικού (ΤΟΜΠ) τύπου Μ-113 , με τα οποία θα εξοπλιστούν προωθημένες μονάδες του Στρατού που εδρεύουν σε Έβρο και σε παραμεθόρια νησιά του Αιγαίου.

Γράφει ο Γιάννης Κοκκινίδης

Έφτασαν από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα τα 460 Τεθωρακισμένα Οχήματα Μεταφοράς Προσωπικού (ΤΟΜΠ) τύπου Μ-113, με τα οποία θα εξοπλιστούν προωθημένες μονάδες του Στρατού που εδρεύουν σε Έβρο και σε παραμεθόρια νησιά του Αιγαίου.

Ο Ελληνικός Στρατός είχε σοβαρή έλλειψη στο συγκεκριμένο τομέα και γι αυτό είχε ζητήσει επίσημα η Αθήνα από την Ουάσιγκτον να της δοθούν δωρεάν από τα αποθέματά τους , οχήματα του συγκεκριμένου τύπου.

Οι πρώτες πληροφορίες από τους Έλληνες αξιωματικούς για τα συγκεκριμένα 460 οχήματα είναι ότι δεν είναι «σαπάκια», αντίθετα είναι σε πολύ καλή κατάσταση και έτοιμα να αναλάβουν επιχειρησιακή δράση.

Ωστόσο όμως και τα 460 οδηγήθηκαν σε δύο Στρατιωτικά Εργοστάσια Βάσης για έναν τεχνικό έλεγχο πριν σταλούν στις μονάδες για να αναλάβουν ενεργό δράση. 

Το κόστος μεταφοράς από τις ΗΠΑ, όλου αυτού του υλικού, ανήλθε στα περίπου 4 εκατ. ευρώ.

Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, στο λιμάνι του Πειραιά κατέβηκαν από το πλοίο που τα μετέφερε 113 ερπυστριοφόρα οχήματα τύπου Μ113Α2, 83 ερπυστριοφόρα οχήματα τύπου Μ577Α2, 42 ρυμουλκούμενα οχήματα τύπου Μ105 Α2-Α3, 2 Όλμοι διαμετρήματος 4,2” χιλιοστών και 18.103 βλήματα Πυροβολικού υποδιαμετρήματος 14,5 χιλιοστών σε μονάδες της περιοχής ευθύνης της Ανωτάτης Στρατιωτικής Διοικήσεως Υλικού Στρατού (ΑΣΔΥΣ).

Στη συνέχει το συγκεκριμένο φορτηγό πλοίο απέπλευσε από τον Πειραιά και κατευθύνθηκε στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, όπου εκεί έγινε η εκφόρτωση συνολικώς 264 Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μεταφοράς Προσωπικού (ΤΟΜΠ) διαφόρων τύπων, μεταξύ των οποίων 83 ερπυστριοφόρων τύπου Μ-113Α2, 62 Μ-577Α2, 72 οχήματα τύπου Μ-901 ITV, 46 οχήματα τύπου Μ-1059 και ένα Τεθωρακισμένο Όχημα Όλμου (ΤΟΜΟ) Μ-106.

Και τα 264 ΤΟΜΠ τύπου Μ-113 οδηγήθηκαν στο 308 Στρατιωτικό Εργοστάσιο Βάσεως προκειμένου να επιθεωρηθούν και να συντηρηθούν

Το M-113 αποτελεί το πιο διαδεδομένο Τεθωρακισμένο Όχημα Μεταφοράς Προσωπικού του δυτικού κόσμου, καθώς έχουν βγει από την γραμμή παραγωγής πάνω από 80.000 κομμάτια από το 1960 που άρχισαν να κατασκευάζονται έως σήμερα.

Ο συγκεκριμένος τύπος «γεννήθηκε» μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν οι ΗΠΑ διαπίστωσαν την ανάγκη να μεταφέρονται οι στρατιώτες με ασφάλεια στα πεδία των μαχών. Από τότε βέβαια συνεχώς βελτιώνεται το Μ-113 και έχουν υπάρξει πολλές εκδόσεις του οι οποίες καλύπτουν πολλές ανάγκες.

Από τη μεταφορά τραυματιών από τα πεδία των μαχών έως κέντρα διοικήσεως. Το εν λόγω όχημα για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκε στην μεταφορά στρατιωτών στον πόλεμο του Βιετνάμ το 1962. Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να τα αποσύρουν από το 2018 και να εφοδιάσουν το Στρατό τους με άλλο σχετικό όχημα. Ωστόσο, ο Ελληνικός Στρατός αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους χρήστες οχημάτων Μ-113 στον κόσμο, διαθέτοντας περισσότερα από 2.500 οχήματα. Τα ενέταξε στο οπλοστάσιό του πριν από 45 περίπου χρόνια και δεν υπάρχει καμία σκέψη για την απόσυρσή τους.

Να θυμίσουμε για την ιστορία ότι από τον Απρίλιο του 2012 είχε μεταφέρει στην Ουάσιγκτον ο Δημήτρης Αβραμόπουλος την ανάγκη του Ελληνικού Στρατού να του παραχωρηθούν από τα Αμερικανικά πολεμικά αποθέματα 460 ελαφρά τεθωρακισμένα οχήματα πολλαπλών ρόλων. Το αίτημα αυτό το είχε υποβάλει ο τότε υπουργός Εθνικής Άμυνας Δ. Αβραμόπουλος στον τότε αμερικανό ομόλογό του Leo Panetta. Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας τον είχε διαβεβαιώσει τότε πως θα υπάρξει θετική ανταπόκριση από την Ουάσιγκτον. Τον Σεπτέμβριο του 2013 εγκρίθηκε από το ΚΥΣΕΑ και υπεγράφη η σχετική διακρατική συμφωνία (Letter of Agreement – LOA) μεταξύ Ελλάδας – ΗΠΑ για τη δωρεάν αυτή προμήθεια.

Στη βασική του έκδοση φέρει 50 caliber Μ2 πολυβόλο αλλά μπορεί να φέρει και των 40 χιλιοστών Mk 19 ή αυτόματο εκτοξευτή χειροβομβίδων. Έχει βάρος 12,3 τόνους, μήκος 4,863 μ., πλάτος 2,686 μ., ύψος 2,5 μέτρα , απαιτεί 2 άτομα πλήρωμα και μπορεί να μεταφέρει 10μαχητές, διαθέτει 6-κύλινδρο κινητήρα diesel 275 ίππων , αυτονομία για 480 χιλιόμετρα και μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα 67,6χλμ/ώρα ή 5,8 χλμ/ώρα στο νερό.

Τι μας έστειλαν

Το M901 ITV μπορεί να εκτοξεύσει ταυτόχρονα δύο αντιαρματικούς πυραύλους, μέρα και νύχτα. Μπορεί να οπλιστεί ξανά και να επαναλάβει τη βολή. Παρέχει επίσης προστασία του πληρώματος και των οπλικών συστημάτων από πυρά μικρών όπλων και θραύσματα πυροβολικού. Ο αρχηγός του άρματος έχει ορατότητα 270 μοιρών θέα μέσα από περισκόπιο Στην έκδοση ITV είναι εντελώς αμφίβιο.

Το M1059 είναι ένα Μ113Α2 τροποποιημένο μπορεί να εκτοξεύει μεγάλη ποσότητα καπνού για πολύ ώρα και να μην επιτρέπει στον εχθρό να έχει ορατότητα.

Το Μ577 είναι μία έκδοση του Μ 113 με ψηλότερη οροφή. Μπορεί να καλύψει πολλές ανάγκες από ασθενοφόρο ως κέντρο διοίκησης.


σχετικα αρθρα