current views are: 1

23 Νοεμβρίου 2014
Δημοσίευση07:02

Κάθε διαπραγμάτευση με την τρόικα, ένα «θρίλερ» με το ίδιο τέλος: Τη λήψη νέων μέτρων

Σαν μία κακογυρισμένη ταινία εξελίσσεται το θέμα της επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα. Για πολλοστή φορά οι εκπρόσωποι των δανειστών εκβιάζουν την ελληνική κυβέρνηση για τη λήψη νέων μέτρων σε αντάλλαγμα με την θετική αξιολόγηση της οικονομίας.

Δημοσίευση 07:02’
αρθρο-newpost

Σαν μία κακογυρισμένη ταινία εξελίσσεται το θέμα της επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα. Για πολλοστή φορά οι εκπρόσωποι των δανειστών εκβιάζουν την ελληνική κυβέρνηση για τη λήψη νέων μέτρων σε αντάλλαγμα με την θετική αξιολόγηση της οικονομίας.

Γράφει η Αγγελική Κιλιντζόγλου

Σαν μία κακογυρισμένη ταινία εξελίσσεται το θέμα της επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα. Για πολλοστή φορά οι εκπρόσωποι των δανειστών εκβιάζουν την ελληνική κυβέρνηση για τη λήψη νέων μέτρων σε αντάλλαγμα με την θετική αξιολόγηση της οικονομίας.

Κάθε φορά που πρόκειται να έρθουν στην Αθήνα οι τροϊκανοί, υπάρχει και το σύνηθες πια θρίλερ των διαπραγματεύσεων.

Το σενάριο του θρίλερ ίδιο. Η διαφωνία της τρόικας σε οποιαδήποτε ελληνική πρόταση που δεν περιλαμβάνει ως αντιστάθμισμα νέα μέτρα.

Αν γυρίσουμε τον χρόνο πίσω, βλέπουμε ότι τους τελευταίους μήνες κάθε διαπραγμάτευση μπλόκαρε και δημιουργούσε ταυτόχρονα κυβερνητικούς τριγμούς.

Οι “σοβαρές” εμπλοκές στις διαπραγματεύσεις… 

Πέρυσι τέτοιο καιρό η τρόικα απειλούσε να τινάξει τις συζητήσεις στον αέρα με πρόσχημα το δημοσιονομικό κενό του 2013 το οποίο εκτιμούσε στα 2 δισ. ευρώ. Τελικά διαψεύστηκε και ο προϋπολογισμός έκλεισε με πρωτογενές πλεόνασμα. Ταυτόχρονα όμως άρχισε τις πιέσεις για το δημοσιονομικό κενό της διετίας 2014-2015 και τη λήψη νέων μέτρων, ενώ ενδιάμεσα εξέφραζε τις ενστάσεις της σε ρυθμίσεις που προωθούσε η κυβέρνηση. 

Έτσι, πριν από το καλοκαίρι είχαμε την σοβαρή εμπλοκή με την διάταξη για το γάλα. Τότε η τρόικα διαμήνυε ότι η συμφωνία για την απελευθέρωση της αγοράς του γάλακτος είναι προαπαιτούμενο και χωρίς αυτήν δεν ισχύει ολόκληρη η συμφωνία. Το μήνυμα της τρόικας έφερε μεγάλη κόντρα ανάμεσα στα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Ανάπτυξης με τους τότε υπουργούς να διασταυρώνουν δημόσια τα ξίφη τους. Οι βουλευτές της συγκυβέρνησης άρχισαν το αντάρτικο, όμως στο τέλος οι ενστάσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης έγιναν αποδεκτές και οι απαραίτητες διορθώσεις πέρασαν στο τελικό κείμενο το οποίο και υπερψηφίστηκε.

Επίσης, το καλοκαίρι υπήρξε εμπλοκή στο ζήτημα των πλειστηριασμών με την τρόικα να ασκεί πιέσεις στην κυβέρνηση για άρση της προστασίας για τους πλειστηριασμούς ακινήτων στην πρώτη κατοικία, που μάλιστα θα έπρεπε να γίνονται σε τιμή ακόμη και στο 1/3 της αντικειμενικής αξίας. 

Τελικά έπειτα από… θρίλερ στις διαπραγματεύσεις το φθινόπωρο συμφωνήθηκε η πρώτη τιμή να ανέρχεται στα 2/3 της αντικειμενικής και, στη συνέχεια, εφόσον η πρώτη απόπειρα πλειστηριασμού κηρυχθεί άγονη, η τιμή εκκίνησης να μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να υποχωρεί στο μισό και κατόπιν να αναλαμβάνει η Δικαιοσύνη.

Το ίδιο  διάστημα ακολούθησε η κρίσιμη εμπλοκή στο ζήτημα των απολύσεων στο Δημόσιο η οποία οδήγησε στην πρώτη ρήξη μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Η τρόικα έδειξε τα δόντια της στην ελληνική πλευρά για τις καθυστερήσεις και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης έγινε το κόκκινο πανί για τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ όταν δήλωσε πως το γεγονός ότι υπάρχουν καθυστερήσεις στις απολύσεις δεν σημαίνει ότι δεν θα γίνουν.

Λίγο αργότερα ο κ. Μητσοτάκης έθεσε το ζήτημα του ενιαίου μισθολογίου– για το οποίο επιμένει βεβαίως η τρόικα- προκαλώντας νέα κόντρα με το ΠΑΣΟΚ. Η διαρροή πως σχεδιάζεται εισαγωγικός μισθός στο δημόσιο της τάξης των 680 ευρώ έκανε το ΠΑΣΟΚ να ασκήσει βέτο λέγοντας πως «αποτελούν σχεδιασμούς, τους οποίους το ΠΑΣΟΚ δεν έχει αποδεχθεί». Τελικά το θέμα εκκρεμεί και θα συζητηθεί όταν οι τροίκανοί επιστρέψουν.

…και η απαίτηση νέων μέτρων

Φτάνοντας στο σήμερα, το… θρίλερ των διαπραγματεύσεων συνεχίζεται με την τρόικα αυτη την φορά να βρίσκεται εκτός Ελλάδος και να θέτει 19 συνολικά προαπαιτούμενα για να επιστρέψει. Οι δανειστές απειλούν για ακόμα μια φορά να τινάξουν την συμφωνία στον αέρα με τις απαιτήσεις τους, προκαλώντας ένταση στα μέλη της συγκυβέρνησης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ρύθμιση των 100 δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, η οποία οδήγησε την κυβέρνηση  σε αλλαγή ψηφισμένου νόμου προκαλώντας την έντονη αντίδραση ακόμα και κυβερνητικών βουλευτών.

Τα… τερτίπια της τρόικας συνεχίστηκαν στην τηλεδιάσκεψη της Πέμπτης η οποία κατέληξε σε ναυάγιο σχετικά με την ημερομηνία επιστροφής, ενώ το βράδυ της Παρασκευής, αναβλήθηκε -για δεύτερη φορά- η προγραμματισμένη τηλεδιάσκεψη με τα σενάρια να οργιάζουν για τον λόγο της αναβολής. 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η μονομερής απόφαση της κυβέρνησης να καταθέσει την περασμένη Παρασκευή τον νέο προϋπολογισμό χωρίς να υπολογίζει δημοσιονομικό κενό προκάλεσε την δυσφορία των δανειστών αφού οι ίδιοι το προσδιορίζουν στα 2,6-3,6 δισ. ευρώ. 

Και εδώ έρχεται και ξεδιπλώνεται το κουβάρι των εμπλοκών. Σε κάθε “κρίσιμη” διαπραγμάτευση, αρχικά η τρόικα διατυπώνει τις ενστάσεις της για μεταρρυθμίσεις που καθυστέρησαν και δίνει τελεσίγραφα για τήρηση των δεσμεύσεων, όμως η κατάληξη είναι μία: Αμφισβητεί το δημοσιονομικό κενό και ζητά εδώ και τώρα νέα μέτρα. 

Το θέμα είναι, αυτή την φορά θα τα πάρει;


σχετικα αρθρα