current views are: 1

23 Νοεμβρίου 2014
Δημοσίευση11:35

Με «λουκέτο» κινδυνεύουν τα πανεπιστήμια τη νέα χρόνια

Σημαντικές εξελίξεις πυροδοτούνται στον χώρο των πανεπιστημίων, ύστερα από την έκτακτη Σύνοδο των Πρυτάνεων, που συνεδρίασε στην Αθήνα.

Δημοσίευση 11:35’
αρθρο-newpost

Σημαντικές εξελίξεις πυροδοτούνται στον χώρο των πανεπιστημίων, ύστερα από την έκτακτη Σύνοδο των Πρυτάνεων, που συνεδρίασε στην Αθήνα.

Σημαντικές εξελίξεις πυροδοτούνται στον χώρο των πανεπιστημίων, ύστερα από την έκτακτη Σύνοδο των Πρυτάνεων, που συνεδρίασε στην Αθήνα.

Όπως αναφέρουν τα «Νέα», οι πρυτάνεις ανακοίνωσαν ότι αν δεν λάβουν χρηματοδότηση το 2015, τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν, χαρακτηρίζοντας το οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οξύτατο.

Όπως ομολόγησαν οι πρυτάνεις, λόγω των νέων περικοπών στους προϋπολογισμούς που είναι ήδη 50% κάτω και από το 2014, οι προϋπολογισμοί τους είναι πλασματικοί και συνεπώς μη υλοποιήσιμοι. Μάλιστα συνδέουν άμεσα το οικονομικό τους πρόβλημα με την έκρηξη στις μετεγγραφές, ζητώντας κλείδωμα τους με βάση τετραετή συμφωνία.

Ανάμεσα στα αίτημα των πρυτάνεων είναι η άμεση ανάκληση όλων των υπουργικών αποφάσεων σχετικά με το θέμα της διαθεσιμότητας υπαλλήλων των Πανεπιστημίων, αλλά και η διευθέτηση του αριθμού των εισακτέων, στα πλαίσια του νόμου, δηλαδή στη βάση των προγραμματικών συμφωνιών τετραετούς διάρκειας.

Ακόμη, οι πρυτάνεις πρότειναν να συμμετέχουν και οι αιώνιοι φοιτητές στην πρόσθετη εξεταστική του Φεβρουαρίου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Συνόδου των Πρυτάνεων:

«Η Έκτακτη Σύνοδος Πρυτάνεων που συνεδρίασε στις 22/11/2014 στην Αθήνα, εξέτασε κρίσιμα και επείγοντα ζητήματα που έχουν ανακύψει αναφορικά με τη λειτουργία των Πανεπιστημίων και κατέληξε ομόφωνα στα κάτωθι:

Για το θέμα των προϋπολογισμών των Πανεπιστημίων διαπιστώνει ότι σε καμία περίπτωση δεν είναι δυνατή η λειτουργία των Ιδρυμάτων κατά το 2015 στη βάση των νέων δραματικών μειώσεων των προϋπολογισμών τους, οι οποίοι είναι ήδη μειωμένοι πάνω από 50% σε σχέση με το 2014.

Τα Ιδρύματα εξαναγκάζονται, ως εκ τούτου, στην κατάρτιση και υποβολή προς έγκριση πλασματικών προϋπολογισμών, οι οποίοι δεν είναι δυνατόν να υλοποιηθούν.

Αιτούνται την αύξηση της επιχορήγησής τους, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις των συναρμόδιων Υπουργείων Παιδείας και Οικονομικών, ώστε να εξασφαλισθεί η στοιχειώδης βιωσιμότητά τους. Αν οι δεσμεύσεις αυτές δεν υλοποιηθούν, τα Ιδρύματα θα οδηγηθούν μοιραία σε αδυναμία λειτουργίας εντός του 2015, με ευθύνη της Πολιτείας.

Για το θέμα του καθορισμού του αριθμού των εισαγομένων στα Πανεπιστήμια, η Σύνοδος θεωρεί ότι είναι σκόπιμο και πρέπει να διευθετηθεί στα πλαίσια του νόμου, όπως αυτός ισχύει, δηλαδή στη βάση προγραμματικών συμφωνιών τετραετούς διάρκειας, καθώς ο αριθμός των εισαγομένων συναρτάται απόλυτα με τις δυνατότητες υλικοτεχνικής υποδομής, οικονομικών πόρων και ανθρώπινου δυναμικού.

Για το θέμα της διαθεσιμότητας υπαλλήλων των Πανεπιστημίων, η Σύνοδος υπενθυμίζει ότι τόσο η σχετική μελέτη της ΑΔΙΠ όσο και αυτή του εξωτερικού συμβούλου του Υπουργείου Παιδείας, διαπιστώνουν τη δραματική υποστελέχωση όλων των Πανεπιστημίων, καταδεικνύοντας ότι το μέτρο της διαθεσιμότητας υπήρξε παράλογο, αναίτιο και αναποτελεσματικό.

Ως εκ τούτου, ζητά την άμεση ανάκληση όλων των σχετικών υπουργικών αποφάσεων.

Τέλος, η Σύνοδος προτείνει στην πρόσθετη εξεταστική του Φεβρουαρίου, να έχουν δυνατότητα συμμετοχής όλοι οι φοιτητές που έχουν υπερβεί την προβλεπόμενη διάρκεια φοίτησης».


σχετικα αρθρα