current views are: 3

24 Νοεμβρίου 2014
Δημοσίευση14:33

Παραιτήθηκε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας – Οι επικρατέστεροι αντικαταστάτες

Την παραίτηση του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Τσακ Χέιγκελ ζήτησε ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Δημοσίευση 14:33’
αρθρο-newpost

Την παραίτηση του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Τσακ Χέιγκελ ζήτησε ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Την παραίτηση του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Τσακ Χέιγκελ ζήτησε ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Όπως αναφέρουν οι New York Times, ο Ομπάμα αναμένεται να ανακοινώσει την παραίτηση του υπουργού του αργότερα σήμερα. Ο πρόεδρος, διατύπωσε το σχετικό αίτημα την περασμένη Παρασκευή, έπειτα από μία σειρά κατ’ ιδίαν συζητήσεων τις δύο προηγούμενες εβδομάδες. 

Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου που επικαλείται η αμερικανική εφημερίδα, επεσήμαναν πως η απόφαση του Χέιγκελ σχετίζεται με την απειλή του Ισλαμικού Κράτους και με το γεγονός ότι η αντιμετώπιση των τζιχαντιστών «απαιτεί διαφορετικές ικανότητες από αυτές που διαθέτει» ο απερχόμενος υπουργός Άμυνας. 

Οι ίδιοι αξιωματούχοι επεσήμαναν πως ο Χέιγκελ δεν απομακρύνθηκε, αλλά συμφώνησε με τον Μπαράκ Ομπάμα να αντικατασταθεί. 

Πάντως ο Χέιγκελ, όπως γράφει η εφημερίδα, διαφωνούσε με τον Λευκό Οίκο, ως προς τη στρατηγική που ακολουθούν οι ΗΠΑ απέναντι στο Ισλαμικό Κράτος. Και σε αντίθεση με τον Χέιγκελ, ο επιτελάρχης των ενόπλων δυνάμεων Μάρτιν Ντέμπσεϊ, εν τέλει κέρδισε την εμπιστοσύνη του Ομπάμα όταν πρότεινε την ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά των ισλαμιστών.  

Ο Χέιγκελ, 68 ετών και ο μοναδικός Ρεπουμπλικάνος στην κυβέρνηση Ομπάμα, θα παραμείνει στη θέση του μέχρι να οριστεί ο διάδοχός του.

Πιθανότεροι αντικαταστάτες του απερχόμενου υπουργού Άμυνας είναι η Μισέλ Φλόρνοϊ, πρώην υφυπουργός, ο δημοκρατικός γερουσιαστής και πρώην αξιωματικός του στρατού Τζακ Ρίντ, και  ο Άστον Κάρτερ, πρώην αναπληρωτής υπουργός. 

 

ΠΑΝ.ΒΕΛ.


σχετικα αρθρα