current views are: 1

24 Νοεμβρίου 2014
Δημοσίευση23:02

Η διακοπή του καπνίσματος φτιάχνει τη διάθεση

Οι καπνιστές διατείνονται πως το τσιγάρο τους χαλαρώνει και τους βοηθά ψυχολογικά. 

Δημοσίευση 23:02’
αρθρο-newpost

Οι καπνιστές διατείνονται πως το τσιγάρο τους χαλαρώνει και τους βοηθά ψυχολογικά. 

Οι καπνιστές διατείνονται πως το τσιγάρο τους χαλαρώνει και τους βοηθά ψυχολογικά. Μία νέα μελέτη, όμως, δείχνει πως μόνο όσοι το «κόβουν» αισθάνονται πραγματικά ευτυχισμένοι.

Ειδικοί επιστήμονες του Κέντρου Μελετών για το Αλκοόλ και τον Εθισμό της Ιατρικής Σχολής του Γουόρεν Άλπερ στο Πανεπιστήμιο Μπράουν στις ΗΠΑ, που έκαναν την έρευνα, συστήνουν στους καπνιστές να κόψουν το τσιγάρο σαν ένα βήμα για να βελτιώσουν την ψυχική διάθεσή τους.

«Δεν ισχύουν οι φόβοι των περισσότερων καπνιστών και η διακοπή δεν θα είναι μια οδυνηρή ψυχολογική θυσία για χάρη μόνο της σωματικής υγείας, την οποία θα ακολουθήσουν μελαγχολική διάθεση και κατάθλιψη», επισημαίνουν οι ειδικοί.

Οι ερευνητές μελέτησαν 236 άνδρες και γυναίκες που εκτός από καπνιστές, ήταν κατανάλωναν συστηματικά αλκοόλ. Μετά από προσπάθειες των εθελοντών να διακόψουν το κάπνισμα έστω και για μικρό χρονικό διάστημα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ακόμα και σε όσους το σταμάτησαν για λίγο, η ψυχική κατάσταση βελτιώθηκε.

Όταν ξανάρχισαν το κάπνισμα, η διάθεσή τους χειροτέρευσε και μάλιστα σε μερικές περιπτώσεις σε μεγαλύτερο βαθμό από ότι ήταν πριν αποπειραθούν να διακόψουν το κάπνισμα. 

Όσο περισσότερο χρόνο διατηρήθηκε η αποχή από το κάπνισμα, τόσο λιγότερα συμπτώματα αρνητικής ψυχικής διάθεσης είχαν οι εθελοντές. Όσοι δεν κατάφεραν καθόλου να «κόψουν» το τσιγάρο, παρέμειναν οι πιο καταθλιπτικοί από όλους τους άλλους μέχρι το τέλος της μελέτης. Αντίθετα, όσοι το έκοψαν οριστικά δήλωσαν και οι πιο χαρούμενοι από όλους.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Nicotine and Tobacco Research».