current views are: 1

24 Νοεμβρίου 2014
Δημοσίευση21:03

Βλέπει οριστική συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα ο Ροχανί

Την αισιοδοξία του για επίτευξη οριστικής συμφωνίας έως το καλοκαίρι του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν εξέφρασε ο πρόεδρος Χασάν Ροχανί. 

Δημοσίευση 21:03’
αρθρο-newpost

Την αισιοδοξία του για επίτευξη οριστικής συμφωνίας έως το καλοκαίρι του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν εξέφρασε ο πρόεδρος Χασάν Ροχανί. 

Την αισιοδοξία του για επίτευξη οριστικής συμφωνίας έως το καλοκαίρι του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν εξέφρασε ο πρόεδρος Χασάν Ροχανί

Οι δύο πλευρές δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε μια συμφωνία στη Βιέννη παρά τις εντατικές διαπραγματεύσεις που διεξήγαγαν επί μία εβδομάδα, οι οποίες επέτρεψαν να «διευθετηθεί η πλειονότητα των διαφορών» επισήμανε ο Ιρανός πρόεδρος μιλώντας στη δημόσια ιρανική τηλεόραση και διαβεβαίωσε ότι «ο δρόμος αυτός θα οδηγήσει σε μία οριστική συμφωνία».

«Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στη Βιέννη, πολλές διαφορές γεφυρώθηκαν και υπήρξε προσέγγιση των θέσεων της μιας και της άλλης πλευράς» τόνισε ο Ροχανί.

O Χασάν Ροχανί εξάλλου επανέλαβε ότι το Ιράν δεν θα τερματίσει το πυρηνικό του πρόγραμμα και ότι οι διαπραγματεύσεις δεν θα εμποδίσουν την πρόοδο αυτού του προγράμματος, διαβεβαιώνοντας ότι η άρση των διεθνών κυρώσεων είναι ζήτημα χρόνου.

Ο ίδιος ωστόσο παραδέχθηκε ότι οι κυρώσεις θα αρθούν βαθμιαία, αν και Ιρανοί αξιωματούχοι ζητούν την άμεση άρση τους, μόλις υπογραφεί η συνολική συμφωνία με την ομάδα 5+1.

Σε μία παράλληλη εξέλιξη, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν είχε επικοινωνία με τον Ροχανί με το Κρεμλίνο να επισημαίνει ότι σημειώθηκε «σημαντικό πρόοδος» στις συνομιλίες στη Βιέννη.

Το Κρεμλίνο επίσης ανέφερε ότι η σημασία της περαιτέρω «εποικοδομητικής συνεργασίας» με στόχο την επίτευξη μίας τελικής συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης υπογραμμίστηκε κατά τη διάρκεια των συνομιλιών.

 


σχετικα αρθρα