current views are: 1

29 Νοεμβρίου 2014
Δημοσίευση07:00

Μελίαρτος: Η σπιτική γωνία της Αθήνας

Όταν αποφάσισα να επισκεφθώ τον Μελίαρτο, τη νέα πρόταση της Αθήνας, με τις διάφορες ποικιλίες πίτας να πρωταγωνιστούν, ομολογώ ότι μια επιφύλαξη την είχα. Μεγαλώνοντας σε ένα σπίτι πλημμυρισμένο από μυρωδιές και γεύσεις κάθε είδους παραδοσιακής, χειροποίητης πίτας, τότε ο ουρανίσκος σου δύσκολα ικανοποιείται από τις πίτες του εμπορίου. 

Δημοσίευση 07:00’
αρθρο-newpost

Όταν αποφάσισα να επισκεφθώ τον Μελίαρτο, τη νέα πρόταση της Αθήνας, με τις διάφορες ποικιλίες πίτας να πρωταγωνιστούν, ομολογώ ότι μια επιφύλαξη την είχα. Μεγαλώνοντας σε ένα σπίτι πλημμυρισμένο από μυρωδιές και γεύσεις κάθε είδους παραδοσιακής, χειροποίητης πίτας, τότε ο ουρανίσκος σου δύσκολα ικανοποιείται από τις πίτες του εμπορίου. 

Όταν έχεις καταγωγή από την Ήπειρο και δη πατέρα Γιαννιώτη, τότε τα στάνταρ σου είναι πολύ υψηλά στο κεφάλαιο “παραδοσιακή πίτα”!

Οι Ηπειρώτες -χωρίς να εξαιρούμε τους κατοίκους της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας κλπ.- έχουν μακράν παράδοση στο να φτιάχνουν κάθε είδους πίτα -ό,τι τρώγεται μπορεί να αποτελέσει και κύριο υλικό για πίτα- όρεξη να υπάρχει! 

Όταν αποφάσισα να επισκεφθώ τον Μελίαρτο, τη νέα πρόταση της Αθήνας, με τις διάφορες ποικιλίες πίτας να πρωταγωνιστούν, ομολογώ ότι μια επιφύλαξη την είχα. Μεγαλώνοντας σε ένα σπίτι πλημμυρισμένο από μυρωδιές και γεύσεις κάθε είδους παραδοσιακής, χειροποίητης πίτας, τότε ο ουρανίσκος σου δύσκολα ικανοποιείται από τις πίτες του εμπορίου. Αδίκως προβληματιζόμουν! Αυτή η νέα γωνιά της Αθήνας, κατάφερε να καταρρίψει κάθε ενδοιασμό και ανάμνηση από προηγούμενο πάθημα! Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή… 

Ο Μελίαρτος άνοιξε στην καρδιά της Αθήνας, στη συμβολή Ερμού και Αιόλου, τον Ιούλιο του2013, σε ένα από τα πιο πολυσύχναστα σημεία της πόλης. Η ομάδα του Μελίαρτου αρχιτεκτονικά έχει καταφέρει να δημιουργήσει έναν χώρο που “παντρεύει” στοιχεία της παλαιάς Αθήνας με τη σύγχρονη και γευστικά να μας γεμίσει συνταγές της γιαγιάς από το χωριό και αναμνήσεις από μια άλλη παλαιότερη εποχή, χωρίς να λείπουν και πινελιές από το παρόν. 

Το κατάστημα δεν ανήκει σε καμιά κατηγορία εστίασης. Δεν είναι brasserie ούτε bakery shop, δεν είναι καν cafe. Αντίθετα, αποτελεί μια κατηγορία από μόνο του. Ο Μελίαρτος σε έναν χώρο συνδυάζει τέσσερα διαφορετικά καταστήματα –τέσσερα διαφορετικά concept. ToΓαλακτοπωλείο, το Καφενείο, το Πιτοπωλείο και το Κουζινάκι! Οι τέσσερις χώροι είναι αρμονικά δεμένοι μεταξύ τους και σου κλείνουν προκλητικά το μάτι να γευτείς τα προϊόντα τους, τα οποία στο σύνολό τους παρασκευάζονται από φρέσκα υλικά, Ελλήνων παραγωγών. Άλλωστε, η φιλοσοφία του Μελίαρτου είναι ακριβώς αυτή: να αναδείξει τις παραδοσιακές γεύσεις, χρησιμοποιώντας αποκλειστικά φρέσκα, εγχώρια προϊόντα και να τις εμπλουτίσει δημιουργώντας νέα γευστικά μονοπάτια. 

Από νωρίς το πρωί, στο Κουζινάκι ετοιμάζεται φρέσκο πρωινό, αυγόφετες (το ένα από τα δυο συστατικά της αμβροσίας), ομελέτες (από αυγά αχυρώνα), φρεσκοστυμμένοι χυμοί από φρούτα εποχής, ενώ δε λείπουν τα σάντουιτς και οι σαλάτες, όλα με υλικά που μας δίνει η κάθε εποχή του χρόνου. Επιπλέον στο Κουζινάκι θα βρείτε κρητικό ντάκο με ανθότυρο, φέτα και ντομάτα τον οποίο μπορείτε να συνδυάσετε με ελληνική μπύρα της επιλογής σας (εκτός από ελληνικές μπύρες, θα βρείτε και ελληνικά αναψυκτικά). 

Περνώντας στο Καφενείο, ο Μελίαρτος σας επιφυλάσσει μια έκπληξη, που τον καθιστά πρωτοπόρο στην ιδέα αυτή και σας καλεί να δοκιμάσετε τον αγαπημένο, παραδοσιακόελληνικό καφέ στην παγωμένη εκδοχή του! Εμείς τον δοκιμάσαμε και ήδη τον εντάξαμε στην καθημερινότητά μας. Ζεστός ή κρύος, ο ελληνικός καφές στον Μελίαρτο βράζεται στη χόβολη (γεγονός που μας άρεσε πολύ), αν τον επιλέξετε στην κρύα μορφή του (με αφρόγαλα ή χωρίς), αφού βράσει στη χόβολη, τον σουρώνουν σε ένα ειδικό φίλτρο για ελληνικό καφέ (που κρατάει το κατακάθι) και σας τον προσφέρουν σε ένα ποτήρι με παγάκια και καλαμάκι. Επιπλέον, στο Καφενείο θα βρείτε κι άλλους δημοφιλείς καφέδες, καθώς και ροφήματα από βότανα, χαμομήλι και τσάι του βουνού, ό,τι πρέπει για τον χειμώνα που έρχεται. 

Τώρα όμως πεινάσαμε και κάνοντας ένα βήμα βρισκόμαστε στο Πιτοπωλείο! Εδώ πραγματικά θα χαθείτε σε μια μεγάλη ποικιλία από ζεστές, φρεσκοψημένες πίτες. Οι πίτες του Μελίαρτου φτιάχνονται με χειροποίητο φύλλο που ζυμώνεται και ανοίγεται στο εργαστήριό του, με αλεύρι, ελαιόλαδο και τον παραδοσιακό τρόπο της γιαγιάς. Στο Πιτοπωλείο, εκτός από την γνωστή σπανακοτυρόπιτα (που εδώ φτιάχνεται με περισσότερα από δυο φύλλα καθώς προστίθενται και ενδιάμεσα φύλλα ζύμης και φέτα, ενώ θα εμπλουτιστεί και με περισσότερα χορταρικά και μυρωδικά για να αποτελέσει την παραδοσιακή ελληνική χορτόπιτα που όλοι αγαπάμε) θα δοκιμάσετε γαλατόπιτα, μακαρονόπιτα, πατατόπιτα (με κομμάτια πατάτας και όχι πολτό), τυρόπιτα ρούμελης, πίτα αλλαντικών, πίτα μεσογειακή, κιμαδοπιτάκια, μπουγάτσα, πίτα μπριάμ, πίτα μουσακά και ό,τι άλλο φανταστούν οι σεφ του Μελίαρτου. Εμείς δοκιμάσαμε μια ποικιλία από διάφορες γεύσεις και εκτός από τη νοστιμιά τους, σταθήκαμε στο γεγονός ότι σου δίνουν την απόλαυση της σπιτικής πίτας. 

Για τους επισκέπτες που θέλουν να δοκιμάσουν αν όχι όλες, τότε τις περισσότερες γευστικές προτάσεις, ο Μελίαρτος δίνει αυτή τη δυνατότητα οικονομικά και προσφέρει τις πίτες του με το κιλό. Οι περισσότερες από τις παραδοσιακές πίτες του καταστήματος είναι σταθερές στο μενού, χωρίς να λείπουν όμως και οι “κυλιόμενες” πίτες καθημερινά οι οποίες ανακοινώνονται σε έναν μαυροπίνακα. 

At last but not least, το παραδοσιακόν Γαλακτοπωλείον! Στο χώρο του Γαλακτοπωλείου δεσπόζει το παραδοσιακό καροτσάκι του παγωτού το οποίο στολίζει και τη βιτρίνα του καταστήματος και μέσα από αυτό θα σας σερβίρουν τη γεύση του φρέσκου παγωτού που θα διαλέξετε. Εκτός από παγωτό, στο Γαλακτοπωλείο θα βρείτε κρέμες από φρέσκο γάλα (το ίδιο που σερβίρεται και στο πρωινό στο Κουζινάκι) και μαύρη ζάχαρη, χύμα γιαούρτι με μέλι ή ξηρούς καρπούς, ρυζόγαλο, ανεβατά, τσουρέκια, κέικ, κουλουράκια βουτύρου ή πορτοκαλιού, brownies με φιστίκι και σοκολάτα κ.α. 

Πηγαίνοντας στον Μελίαρτο, μπορείτε να επιλέξετε τα προϊόντα που θέλετε, σε πακέτο για το σπίτι ή το γραφείο ή ακόμη καλύτερα να καθίσετε και να απολαύσετε ό,τι σας αρέσει, σε έναν χώρο που θυμίζει αρχοντικό της Αθήνας μια άλλης εποχής, χωρίς να υστερεί και σε μοντέρνο ύφος. Η διακόσμηση είναι προσεγμένη και οι τέσσερις χώροι όσο ξεχωρίζουν μεταξύ τους (για παράδειγμα χρωματικά το Γαλακτοπωλείο είναι στους τόνους του άσπρου και το καφενείο σε τόνους του μαύρου), άλλο τόσο δένουν αρμονικά. Όταν θα βρεθείτε εκεί, μην ξεχάσετε να παρατηρήσετε το όμορφο, ασπρόμαυρο με διάφορα σχέδια, πλακάκι του δαπέδου που συναντάμε σε παλιά αρχοντικά και τις γύψινες τεχνοτροπίες, σε συνδυασμό πάντα με μοντέρνες λεπτομέρειες. 

Όπου κι αν επιλέξετε να καθίσετε, σε αυτή τη γωνιά κάτω από την Ακρόπολη, η ζωντάνια του πεζόδρομου της Ερμού, το άπλετο μεσογειακό φως που εισβάλλει από τις τζαμαρίες και οι τόσο οικείες και αγαπημένες μυρωδιές (θύμησες από την κουζίνα της γιαγιάς στο χωριό και το κυριακάτικο τραπέζι ή τον καφενέ στην πλατεία του χωριού) θα σας συνεπάρουν. 

Μικρά μυστικά που εκμαιεύσαμε για εσάς! 

Η κουζίνα του Μελίαρτου θα εμπλουτιστεί και με πιάτα ημέρας, θα δημιουργηθούν κατάλογοι μενού και delivery, ενώ πολύ σύντομα θα ξεκινήσει η διανομή στη γύρω περιοχή και μάλιστα με ποδήλατο! Παράλληλα, για εργαζόμενους και κατοίκους της περιοχής ισχύει έκπτωση 10% με ειδικά κουπόνια, ενώ η ομάδα του Μελίαρτου μπορεί να καλύψει με catering οποιαδήποτε εκδήλωση και στο μέλλον φιλοδοξεί να πραγματοποιήσει σεμινάρια υγιεινής διατροφής και άλλες εκδηλώσεις. Τέλος, στις προτάσεις σύντομα θα προστεθεί το θρεπτικό και αγαπημένο μικρών και μεγάλων, ψωμί αλειμμένο με μέλι και βούτυρο που έχει συνοδέψει ουκ ολίγα πρωινά μας και όχι μόνο! 

Μελίαρτος, Ερμού 65 και Αιόλου, Αθήνα 
Τηλ.: 210-323 7379 
Ανοικτά: Δευτέρα έως Κυριακή 08.00-22.00 

Tζωρτζίνα Ντούτση


σχετικα αρθρα