current views are: 1

25 Νοεμβρίου 2014
Δημοσίευση17:10

Μαραθώνιες διαπραγματεύσεις στο Παρίσι – «Γέφυρα» για την επιστροφή της τρόικας

Στις 15:30 το μεσημέρι οι εκπρόσωποι των δανειστών πέρασαν το κατώφλι του κτιρίου στον αριθμό 15 της Villa Said στο Παρίσι, όπου βρίσκεται η μόνιμη αντιπροσωπεία της χώρας μας στον ΟΑΣΑ. 

Δημοσίευση 17:10’
αρθρο-newpost

Στις 15:30 το μεσημέρι οι εκπρόσωποι των δανειστών πέρασαν το κατώφλι του κτιρίου στον αριθμό 15 της Villa Said στο Παρίσι, όπου βρίσκεται η μόνιμη αντιπροσωπεία της χώρας μας στον ΟΑΣΑ. 

Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς

Τις πρώτες πρωινές ώρες ολοκληρώθηκαν οι μαραθώνιες διαβουλεύσεις με την τρόικα στο Παρίσι, οι οποίες αναμένεται να κορυφωθούν σήμερα.  

Η τρόικα πέρασε λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι το κατώφλι του κτιρίου, στον αριθμό 15 της Villa Said, όπου βρίσκεται η μόνιμη αντιπροσωπεία της χώρας μας στον ΟΟΣΑ, για να συναντηθεί με την ελληνική αποστολή σε μια προσπάθεια να βρεθεί κοινός τόπος για να προχωρήσει η διαπραγμάτευση και να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Απέναντί τους βρήκαν τους Γκίκα Χαρδούβελη, Χρήστο Σταϊκούρα, Γιώργο Μαυραγάνη, Χρύσανθο Λαζαρίδη, Σταύρο Παπασταύρου και Χρήστο Πρωτόπαπα, με πρώτο θέμα στο τραπέζι να τίθεται το δημοσιονομικό. Σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική πλευρά προσδιορίζει το ύψος του κενού για το 2015 στα 350 εκατ. ευρώ, με την τρόικα να επιμένει για 2,5 δισ. ευρώ.

Το θέμα του δημοσιονομικού κενού αναμένεται να κλείσει το πολύ ως αύριο, καθώς ο Χρήστος Σταϊκούρας που είναι επικεφαλής του ΓΛΚ, θα επιστρέψει στην Αθήνα για να παραστεί στη συζήτηση του προϋπολογισμού στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Για την κάλυψή του η ελληνική πλευρά θα προτείνει περιορισμό δημοσίων δαπανών π.χ. σε ΔΕΚΟ και ΟΤΑ.

Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης έκατσε και ο Γιάννης Βρούτσης, συζήτηση αναμενόταν να γίνει για τα ασφαλιστικά και τα εργασιακά, ενώ τα ζητήματα του δημοσίου (απολύσεις, ενιαίο μισθολόγιο κλπ) θα συζητηθούν αύριο το πρωί με τη συμμετοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Κατά την είσοδό του ο υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε αισιόδοξος για την έκβαση των διαπραγματεύσεων λέγοντας πως «το δημοσιονομικό κενό είναι θέμα που θα κλείσει. Θα το συζητήσουμε». Όπως σημείωσε σκοπός είναι να κλείσει η αξιολόγηση και να «συνεχισθεί η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας παράλληλα με δημοσιονομική εξυγίανση και όλες τις δομικές μεταρρυθμίσεις».

Σύμφωνα με πληροφορίες του newpost.gr, η ελληνική πλευρά θα προσπαθήσει να βρει κοινό τόπο με τους δανειστές και να κλείσει τη διαπραγμάτευση χωρίς να δεχθεί νέα επώδυνα μέτρα που θα προκαλέσουν αναταράξεις στο εσωτερικό της χώρας και θα οδηγήσουν σε νέες περιπέτειες.

Σε κάθε περίπτωση οι αποφάσεις που θα ληφθούν αυτό το διήμερο στη γαλλική πρωτεύουσα δεν θα είναι οι τελικές, αλλά το μεγάλο βήμα για την επιστροφή των δανειστών στην Αθήνα, το πιθανότερο την 1η Δεκεμβρίου και για λίγες ημέρες προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση και εκδοθεί το τελευταίο review.

Το γεγονός αυτό θα ανοίξει το δρόμο για να προχωρήσει η συμφωνία για την προληπτική γραμμή, τη βιωσιμότητα του χρέους και την επόμενη μέρα μέχρι τις 19 Δεκεμβρίου οπότε κλείνουν για τις διακοπές των Χριστουγέννων τα εθνικά κοινοβούλια των περίπου δέκα χωρών από όπου θα πρέπει να επικυρωθεί.

Συνδετικός κρίκος ανάμεσα στο ΔΝΤ και τις πολιτικές ηγεσίες των ευρωπαϊκών κρατών αναμένεται να είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δεδομένου ότι το Ταμείο επιθυμεί να έχει πάλι ενεργό ρόλο στην προληπτική γραμμή στήριξης προς τη χώρα μας, παραμένοντας έτσι και στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, η τρόικα αυτή τη στιγμή επιμένει σε αλλαγές στις ρυθμίσεις για τα «κόκκινα δάνεια» και στο ασφαλιστικό, χωρίς να βάζει προς το παρόν θέμα περικοπής των συντάξεων, κάτι που άλλωστε έχει αποκλείσει η ελληνική πλευρά, η οποία έχει διαμηνύσει ότι δεν θα ψηφιστούν άλλα μέτρα λιτότητας που θα ενοχλήσουν τους πολίτες, παρά μόνο διαρθρωτικά μέτρα διοικητικού χαρακτήρα.

Το αποτέλεσμα της διήμερης διαπραγμάτευσης θα φανεί πάντως την επόμενη μέρα, οπότε και θα συνεδριάσει (την Πέμπτη) το Euroworking Group για να προετοιμάσει το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου.  


σχετικα αρθρα