current views are: 1

26 Νοεμβρίου 2014
Δημοσίευση11:44

Η μαρτυρία του έλληνα υπαξιωματικού που κατέβηκε στο πλοίο «φάντασμα» με τους λαθρομετανάστες

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε το μέλος του πληρώματος από το ελικόπτερο Σούπερ Πούμα, που κατέβηκε στο πλοίο «φάντασμα» για να συντονίσει το δέσιμο και τη ρυμούλκησή του «Baris», από το σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού, δεν είδε ένοπλους άντρες πάνω στο πλοίο, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι δεν υπάρχει.

Δημοσίευση 11:44’
αρθρο-newpost

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε το μέλος του πληρώματος από το ελικόπτερο Σούπερ Πούμα, που κατέβηκε στο πλοίο «φάντασμα» για να συντονίσει το δέσιμο και τη ρυμούλκησή του «Baris», από το σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού, δεν είδε ένοπλους άντρες πάνω στο πλοίο, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι δεν υπάρχει.

Αύριο το πρωί αναμένεται να φτάσει στην Ιεράπετρα το φορτηγό πλοίο «Baris» το οποίο ρυμουλκείται από τη φρεγάτα «ΥΔΡΑ» ενώ συνεχίζουν να πνέουν στην ευρύτερη περιοχή ισχυροί άνεμοι που δυσχεραίνουν πάρα πολύ την όλη επιχείρηση.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε το μέλος του πληρώματος από το ελικόπτερο Super Puma, που κατέβηκε στο πλοίο «φάντασμα» για να συντονίσει το δέσιμο και τη ρυμούλκησή του «Baris», από το σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού, δεν είδε ένοπλους άντρες πάνω στο πλοίο, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν. Αντίκρισε την απόγνωση και την αγωνία εκατοντάδων γυναικόπαιδων που είχαν πιστέψει ότι θα τους μεταφέρουν οι δουλέμποροι με ασφάλεια στην Ιταλία όπου εκεί θα τους περίμενε μία καλύτερη ζωή. Ο έλληνας υπαξιωματικός του Λιμενικού Σώματος δεν έμεινε πολύ ώρα πάνω στο «Baris» καθώς ανέβηκε και πάλι στο ελικόπτερο, μετά το δέσιμο του πλοίου με τη φρεγάτα «ΥΔΡΑ». Τα γυναικόπαιδα που αντίκρισε «στοιβαγμένα» στις σκουριασμένες λαμαρίνες του δουλεμπορικού ήταν πολλά και σε άθλια κατάσταση. Κρύωναν και η απόγνωση που ένιωθαν ήταν μεγάλη.

Συνεχώς έλεγαν στον υπαξιωματικό ότι θέλουν να πάνε στην Ιταλία και πουθενά αλλού. Άγνωστο είναι αν υπάρχει και πλήρωμα ακόμα πάνω στο πλοίο «φάντασμα». Και αυτό γιατί οι 700 μετανάστες έδωσαν ότι είχαν και δεν είχαν στους δουλέμπορους για να τους πάνε στη «γη της επαγγελίας», εκεί που τους είχαν υποσχεθεί ότι θα ζήσουν μία ανθρώπινη ζωή όπου δεν θα τους λείπει το φαγητό και τα παιδιά τους θα έχουν μέλλον. Μέχρι στιγμής δεν έχει παρατηρηθεί κάποια έκρυθμη κατάσταση να επικρατεί πάνω στο δουλεμπορικό.

Να σημειωθεί ότι δίπλα στο «Baris» που ρυμουλκείται πλέουν και 4 άλλα εμπορικά πλοία για κάθε ενδεχόμενο. Το δουλεμπορικό δεν θα δέσει μέσα στο λιμάνι της Ιεράπετρας, σύμφωνα με τον έως τώρα σχεδιασμό. Εκφράζεται έντονη ανησυχία για την κατάσταση της υγείας και των 700 επίδοξων λαθρομεταναστών καθώς κανείς δεν γνωρίζει από που έρχονται. Στην Κρήτη έχει μεταβεί και ο Γ.Γ της Πολιτικής Προστασίας Σεραφείμ Τσόκας προκειμένου να επιληφθεί του όλου θέματος. Βάση του δίκαιου της θάλασσας η χώρα μας είναι υποχρεωμένη να ενεργήσει για τη διάσωση των επτακοσίων ανθρώπων που βρέθηκαν μέσα σε ακυβέρνητο πλοίο.

Το θέμα ,όμως, είναι το μετά. Αν αποβιβαστούν από το πλοίο φάντασμα θα πρέπει να υπάρξει ένας τεράστιος χώρος υποδοχής τους. Αρχικά να εξεταστούν από κλιμάκιο δεκάδων ιατρών και στη συνέχεια να φιλοξενηθούν και να σιτιστούν άγνωστο για πόσο καιρό. Η επαναπροώθησή τους είναι ένα άλλο τεράστιο θέμα που κανείς δεν ξέρει αν θα έχει επιτυχή κατάληξη.


σχετικα αρθρα