current views are: 2

26 Νοεμβρίου 2014
Δημοσίευση12:30

Αφιέρωμα Reuters στην Αμφίπολη: Ο τάφος κρατάει τους Έλληνες σε ομηρία

Στα εντυπωσιακά ευρήματα του τάφου της Αμφίπολης, που έχουν κεντρίσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον, αναφέρεται εκτενές δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters. 

Δημοσίευση 12:30’
αρθρο-newpost

Στα εντυπωσιακά ευρήματα του τάφου της Αμφίπολης, που έχουν κεντρίσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον, αναφέρεται εκτενές δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters. 

Στα εντυπωσιακά ευρήματα του τάφου της Αμφίπολης, που έχουν κεντρίσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον, αναφέρεται εκτενές δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters. 

Με τίτλο, «Ο μυστηριώδης τάφος που χρονολογείται από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου κρατάει τους Έλληνες σε ομηρία», το δημοσίευμα αναφέρει τις πιο δημοφιλείς θεωρίες για τον ένοικο του τάφου, ενώ παράλληλα δίνει πολιτικές προεκτάσεις στο όλο θέμα.

Στην αρχή του άρθρου σημειώνεται πως «η αρχαιολόγος Κατερίνα Περιστέρη πέρασε από την αφάνεια στην αναγνώριση μετά την ανακάλυψη ενός μαρμάρινου τάφου στην Αμφίπολη που χρονολογείται από την εποχή του Μ. Αλέξανδρου, ενώ μόνο κατά τον τελευταίο μήνα βραβεύτηκε τρεις φορές».

Οι Έλληνες ψάχνουν για ήρωες και ο Σαμαράς για καλά νέα

Ο τύμβος μπορεί να είναι η τελευταία κατοικία της Ολυμπιάδας, της Ρωξάνης ή κάποιου από τους στρατηγούς του Μ. Αλέξανδρου, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα θεωρίες, αναφέρει το άρθρο, αλλά αυτές οι θεωρίες μεγαλώνουν ακόμη περισσότερο τη δημοφιλία της κ. Περιστέρη.

Στη συνέχεια προσθέτει:

«Μετά από έξι χρόνια οικονομικής κρίσης, πολιτικών αναταραχών και διεθνούς ταπείνωσης λόγω του μνημονίου, οι Έλληνες ψάχνουν απεγνωσμένα για ήρωες και ο Αντώνης Σαμαράς ψάχνει για κάποια καλά νέα».

Όπως τονίζει ο Χρήστος Κεχαγιάς, κοινωνιολόγος του Πανεπιστημίου της Αθήνας: «Δίνει στους Έλληνες μια ελπίδα, παρά τον μεγάλο αγώνα που κάνουν για να επιβιώσουν. Πρόκειται για έναν ”ιερό τάφο” που θα τους επανασυνδέσει με μια περίοδο δύναμης και δόξας. Σε εποχές κρίσης οι άνθρωποι ψάχνουν την ευκαιρία να ανανεώσουν την ταυτότητά τους».

Ακόμη, το άρθρο επισημαίνει πως με το θέμα της Αμφίπολης ασχολούνται όλα τα ελληνικά ΜΜΕ. Δημοσιογράφοι πηγαίνουν στον τόπο των ανασκαφών, μιλούν με κατοίκους και τους υπεύθυνους της ανασκαφής.

Ο Ντέιβιντ Ραπ, αρχαιολόγος και διευθυντής του Καναδικού Ινστιτούτου στην Ελλάδα, λέει με τη σειρά του:«Είναι πολύ παράξενο να έχεις καθημερινή και ανανεωμένη κάλυψη μιας αρχαιολογικής ανασκαφής. Έχει γίνει σαν ριάλιτι της τηλεόρασης».

Η παρουσία του Αντώνη Σαμαρά και της γυναίκας του στον τύμβο δίνει τον τόνο. Οι ιστορίες της Αμφίπολης πωλούνται σαν «ζεστά κουλούρια», σημειώνει το άρθρο και συμπληρώνει: «Δεν είναι όλοι χαρούμενοι. Οι αντίπαλοι του Σαμαρά αντιδρούν με την πολιτική χροιά που έχει δώσει στην ανασκαφή. Ο κ. Σκουρλέτης λέει πως η Αμφίπολη δεν είναι χώρος για πολιτικά παιχνίδια».

Από τη μεριά της, η αρχαιολόγος Δέσποινα Κουτσούμπα, μέλος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, λέει: «Προσπαθούν να καλύψουν τη χρεοκοπία της χώρας με την Αμφίπολη. Ακόμα και οι γελοιογράφοι προσπαθούν να παρωδήσουν τις ανακαλύψεις χρησιμοποιώντας το καυστικό χιούμορ τους, ενώ αρκετοί σημειώνουν πως οι ανακαλύψεις της Αμφίπολης δεν πρόκειται να σώσουν τη χώρα, που βλέπει την ανεργία να μεγαλώνει και το οικογενειακό εισόδημα να έχει πέσει αρκετά από την αρχή της κρίσης».

Η ψυχολόγος Γαρυφαλλιά Δέδε λέει επ’ αυτού: «Η αλήθεια είναι ότι όλοι θέλουμε να υπάρχει κάτι πολύ μεγάλο εκεί μέσα. Είναι μια ανακάλυψη που ρίχνει φως στις γκρίζες μέρες μας». Όσο για την ευρύτερη περιοχή, φιλοδοξεί να επωφεληθεί από την ανακάλυψη. Τόσο για το ήδη υπάρχον μουσείο, όσο και για την οικονομία της περιοχής.

«Οι τηλεθεατές του καναλιού της Θεσσαλονίκης TV 100 αυξήθηκαν κατά 3% όλο αυτό το διάστημα που το κανάλι έδειχνε ένα καθημερινό ημίωρο ρεπορτάζ για την Αμφίπολη. Οι αναγνώστες ψηλώνουν λίγο ως έθνος. Τα νέα τούς έδωσαν εμπιστοσύνη», λέει ο διευθυντής της εφημερίδας «Μακεδονία», Μιχάλης Αλεξανδρίδης. Όσο για την κ. Περιστέρη, συνεχίζει να είναι στο στόμα όλων, αν και η ίδια διατείνεται πως «η ζωή μου δεν έχει αλλάξει από την ανασκαφή», καταλήγει το δημοσίευμα.


σχετικα αρθρα