current views are: 3

26 Νοεμβρίου 2014
Δημοσίευση13:57

Η τρόικα είπε «όχι» στις ελληνικές προτάσεις

Χωρίς συμφωνία ολοκληρώθηκαν λίγο πριν από τις 2 το μεσημέρι οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής αποστολής με την τρόικα στη γαλλική πρωτεύουσα.

Δημοσίευση 13:57’
αρθρο-newpost

Χωρίς συμφωνία ολοκληρώθηκαν λίγο πριν από τις 2 το μεσημέρι οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής αποστολής με την τρόικα στη γαλλική πρωτεύουσα.

Χωρίς συμφωνία ολοκληρώθηκαν λίγο πριν από τις 2 το μεσημέρι οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής αποστολής με την τρόικα στη γαλλική πρωτεύουσα. Οι εκπρόσωποι των δανειστών αναχώρησαν από το κτίριο που στεγάζεται η μόνιμη αντιπροσωπεία της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ, μη έχοντας κάνει δεκτές τις ελληνικές θέσεις, με βασικό σημείο διαφωνίας το δημοσιονομικό κενό.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν στην τρόικα, Ντέκλαν Κοστέλο, υπήρξε μια έντονη και εποικοδομητική συζήτηση, η οποία θα συνεχιστεί, χωρίς να γίνει όμως αναφορά για το πότε ο ίδιος και οι άλλοι δυο επικεφαλής των δανειστών θα επιστρέψουν στην Αθήνα. Μέλος της ελληνικής διαπραγματευτικής αποστολής, πάντως, δεν απέκλειε να συμφωνηθεί η επιστροφή του κλιμακίου της τροικας στη χώρα μας σύντομα.

Σχετικά με το μείζον ζήτημα του δημοσιονομικού κενού, σύμφωνα με πληροφορίες του newpost.gr, οι δανειστές επιμένουν ότι υπάρχει «έλλειμμα» 2,5 δισ. ευρώ για το 2015 και απαιτούν τη λήψη νέων μέτρων, καθώς θεωρούν ότι δεν μπορεί να καλυφθεί με τα μέτρα που πρότεινε η ελληνική κυβέρνηση.

Από την πλευρά της η Αθήνα κατεβάζει το ύψος του κενού σε περίπου 350 εκατ. ευρώ, εκτιμώντας ότι υπάρχει τρόπος να καλυφθεί χωρίς να ληφθούν νέα μέτρα, αλλά με την επίτευξη καλύτερων εσόδων από τη ρύθμιση για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων, από τα έσοδα του ΕΝΦΙΑ (για τα οποία η Ελλάδα υπολογίζει ότι θα είναι μεγαλύτερα σε σχέση με τα νούμερα που δίνει η τρόικα), από τον περιορισμό των δημοσίων δαπανών και από την αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης στον επόμενο χρόνο.

«Δεν θέλουν να προχωρήσουν σε συμφωνία χωρίς να δεσμευτούμε οτι θα ληφθούν νέα μέτρα» έλεγε χαρακτηριστικά κυβερνητική πηγή, σχολιάζοντας τις απίστευτες πιέσεις των δανειστών για το δημοσιονομικό κενό. «Το νούμερο ένα ζήτημα είναι το δημοσιονομικό κενό για το 2015» δήλωσε στο πρακτορείο Reuters αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών αμέσως μετά το τέλος των συνομιλιών, σημειώνοντας ότι δεν έγινε κουβέντα περί παράτασης του μνημονίου.

Η εικόνα που υπήρξε κατά τη δεύτερη μέρα της διαπραγμάτευσης ήταν ότι η τρόικα θεωρεί τις ελληνικές προτάσεις ημίμετρα και για αυτό ζήτησε επιπλέον μέτρα για να συμφωνήσει.

Περισσότερα για το μέλλον της διαπραγμάτευσης αναμένεται να γίνουν γνωστά κατά την αυριανή συνεδρίαση του Euroworking Group που θα προετοιμάσει την ατζέντα του Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου, ενώ σήμερα το απόγευμα ο υπουργός Οικονομικών είναι προγραμματισμένο να μιλήσει σε συνέδριο για τις Ελληνικές Εξαγωγές στο ξενοδοχείο Intercondinental στην Αθήνα, όπου αν προλάβει να επιστρέψει από το Παρίσι, θα παραστεί κανονικά.

Παράλληλα στις 6 το απόγευμα ξεκινά στη Βουλή και στην αρμόδια επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2015, όπου η κυβέρνηση θα εκπροσωπηθεί από τον Χρήστο Σταϊκούρα, ο οποίος επέστρεψε για το λόγο αυτό νωρίτερα από τη γαλλική πρωτεύουσα.


σχετικα αρθρα