current views are: 3

27 Νοεμβρίου 2014
Δημοσίευση13:21

Στο γυμναστήριο της Ιεράπετρας οι εκατοντάδες μετανάστες και μετά «βλέπουμε»

Η κατάσταση την οποία καλούνται να διαχειριστούν οι αρχές στην Κρήτη, είναι πρωτόγνωρη για την ελληνική πραγματικότητα. Εκατοντάδες μετανάστες, φοβισμένοι, πεινασμένοι, παγωμένοι, ζητούν περίθαλψη. 

Δημοσίευση 13:21’
αρθρο-newpost

Η κατάσταση την οποία καλούνται να διαχειριστούν οι αρχές στην Κρήτη, είναι πρωτόγνωρη για την ελληνική πραγματικότητα. Εκατοντάδες μετανάστες, φοβισμένοι, πεινασμένοι, παγωμένοι, ζητούν περίθαλψη. 

Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου 

Η κατάσταση την οποία καλούνται να διαχειριστούν οι αρχές στην Κρήτη, είναι πρωτόγνωρη για την ελληνική πραγματικότητα. Εκατοντάδες μετανάστες, φοβισμένοι, πεινασμένοι, παγωμένοι, ζητούν περίθαλψη. 

Πηγή: InTime Photo Agency

Ο αριθμός τους, τεράστιος για τα ελληνικά δεδομένα, για τα δεδομένα μιας χώρας που καθημερινά αντιμετωπίζει τέτοιες «εισβολές» αλλά ποτέ μέχρι σήμερα δεν υποδέχτηκε μεμιάς ένα τέτοιο πλήθος μεταναστών. 

Οι επιβάτες του Baris θα παραμείνουν στο κλειστό γυμναστήριο της Ιεράπετρας, μέχρι να αποφασιστεί η τύχη τους. Στην Κρήτη οι συσκέψεις ήταν αλλεπάλληλες και κράτησαν μέρα-νύχτα. 

«Δεν μπορούσαμε να αφήσουμε τους ανθρώπους να θαλασσοπνίγονται, έπρεπε να κάνουμε ότι μπορούσαμε για την διάσωση και περίθαλψή τους, αλλά πρέπει να αποφασιστεί και μια μόνιμη λύση», λέει στο newpost ο δήμαρχος Ιεράπετρας Θεοδόσης Καλαντζάκης. 

Συγκεντρώθηκαν τρόφιμα, κουβέρτες και φάρμακα για την περίθαλψη των ταλαιπωρημένων από την πολυήμερη περιπέτεια ανθρώπων. 

Πήγή: InTime Photo Agency

Στο νησί, σε πλήρη κινητοποίηση από το πρωί της Τρίτης – οπότε και εντοπίστηκε το φορτηγό πλοίο να «δέρνεται» ακυβέρνητο από τα κύματα νότια της Κρήτης- βρίσκονται το Λιμενικό της Ιεράπετρας, η Αστυνομική Διεύθυνση Λασιθίου, ο δήμος Ιεράπετρας, η Περιφέρεια Κρήτης, ενώ στο νησί βρίσκεται και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Σεραφείμ Τσόκας. 

Το δρομολόγιο της «μεγάλης φυγής» 

Σαν να… «ξεφύτρωσε από το πουθενά», όταν το πρωί της Τρίτης εντοπίστηκε να πλέει ακυβέρνητο το φορτηγό πλοίο Baris. Υπό σημαία Κιρκιμπάτι, το μήκους 77 μέτρων και βάρους 2241 τόνων πλοίο, με τους εκατοντάδες τρομαγμένους ανθρώπους στο σκαρί του, κινδύνεψε να το καταπιούν τα κύματα που έφταναν ακόμη και το ύψος 3 μέτρων. 

Από που ερχόταν το μυστήριο πλοίο, δεν μπορούσε να γίνει γνωστό. 

Από τον Σεπτέμβριο μέχρι και σήμερα, το Baris εντοπίστηκε σε πέντε λιμάνια των Βαλκανίων και της Μεσογείου. Στις 24 Σεπτεμβρίου στο Μπουργκάς της Βουλγαρίας. Στις 29 Σεπτεμβρίου στο Νοβοροσίσκ της Ρωσίας. Στις 17 Οκτωβρίου στο Νεμρούτ της Τουρκίας. Στις 23 Οκτωβρίου στην Αλεξάνδρεια της ΑιγύπτουΣτις 5 Νοεμβρίου στην Τούζλα της Τουρκίας

Τελευταία φορά το Baris εντοπίστηκε στις 21 Νοεμβρίου, να πλέει νοτιοανατολικά της Ρόδου και η πλώρη του «έβλεπε» προς την Κύπρο, ενώ είχε δώσει ως προορισμό τη Βηρυτό. Αυτό ήταν και το τελευταίο καταγεγραμμένο στίγμα του Baris, μέχρι τις 25 Νοεμβρίου, που εντοπίστηκε να πλέει ακυβέρνητο, λόγω μηχανικής βλάβης, 45, περίπου, μίλια νοτιοανατολικά της Κρήτης.

Το «θρίλερ» της διάσωσης 

Από την πρώτη στιγμή που εντοπίστηκε το φορτηγό πλοίο, η κινητοποίηση ήταν άμεση.  Παραπλέοντα εμπορικά σκάφη το προσέγγισαν ενώ έφτασε στο σημείο και η πολεμική φρεγάτα  «Ύδρα». Το μεσημέρι της Τρίτης, τα εμπορικά πλοία προσπάθησαν να «δέσουν» και να ρυμουλκήσουν το Baris, όμως οι ισχυροί άνεμοι δεν τους το επέτρεψαν. 

Η δεύτερη προσπάθεια έγινε από τη φρεγάτα και με τη βοήθεια ελικοπτέρου super puma, από το οποίο «κατέβηκε» στο κατάστρωμα του φορτηγού ένας δύτης για να συντονίσει την επιχείρηση. 

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε το μέλος του πληρώματος από το ελικόπτερο Super Puma, που κατέβηκε στο πλοίο «φάντασμα» για να συντονίσει το δέσιμο και τη ρυμούλκησή του,δεν είδε ένοπλους άντρες πάνω στο πλοίο αντίκρισε, όμως την απόγνωση και την αγωνία εκατοντάδων γυναικόπαιδων που είχαν πιστέψει ότι θα τους μεταφέρουν οι δουλέμποροι με ασφάλεια στην Ιταλία όπου εκεί θα τους περίμενε μία καλύτερη ζωή. Ο έλληνας υπαξιωματικός του Λιμενικού Σώματος δεν έμεινε πολύ ώρα πάνω στο «Baris» καθώς ανέβηκε και πάλι στο ελικόπτερο, μετά το δέσιμο του πλοίου με τη φρεγάτα «ΥΔΡΑ».  

Η ρυμούλκηση ξεκίνησε λίγα λεπτά μετά τις 7 το απόγευμα της Τρίτης. Το ταξίδι της σωτηρίας κράτησε δύο ολόκληρα μερόνυχτα-ποιος ξέρει πόσες, ακόμα, ώρες βρίσκονταν στο πλοίο όλοι αυτοί οι άνθρωποι. 

Κι ο Γολγοθάς τους μόλις άρχισε….


σχετικα αρθρα