current views are: 3

27 Νοεμβρίου 2014
Δημοσίευση18:53

Σε ανοιχτή γραμμή με την τρόικα για να «ξεμπλοκάρει» η διαπραγμάτευση

Αλλεπάλληλες τηλεφωνικές επικοινωνίες έχουν από το πρωί η κυβέρνηση και οι εκπρόσωποι της τρόικας, προκειμένου να αντιστραφεί το κλίμα «ναυαγίου» που προέκυψε από τις διαπραγματεύσεις του Παρισιού.

Δημοσίευση 18:53’
αρθρο-newpost

Αλλεπάλληλες τηλεφωνικές επικοινωνίες έχουν από το πρωί η κυβέρνηση και οι εκπρόσωποι της τρόικας, προκειμένου να αντιστραφεί το κλίμα «ναυαγίου» που προέκυψε από τις διαπραγματεύσεις του Παρισιού.

Γράφει η Μαίρη Πολλάλη

Αλλεπάλληλες τηλεφωνικές επικοινωνίες έχουν από το πρωί η κυβέρνηση και οι εκπρόσωποι της τρόικας, προκειμένου να αντιστραφεί το κλίμα «ναυαγίου» που προέκυψε από τις διαπραγματεύσεις του Παρισιού.

Η κυβέρνηση φαίνεται να έχει αποδεχθεί μικρή παράταση του μνημονίου, έως έξι μήνες, σε μια προσπάθεια να αρθούν τα μεγάλα εμπόδια των συνομιλιών. Σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική πλευρά αποδέχεται την πιστοληπτική γραμμή της Ε.Ε. και την παράλληλη γραμμή πίστωσης του ΔΝΤ, ενώ διαμηνύει ότι δεν θα δεχθεί μέτρα σε ασφαλιστικό και εργασιακά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν μέτρα άμεσης απόδοσης που θα αφορούν σε μεγάλες πληθυσμιακές ομάδες, δίνοντας έτσι το στίγμα για τις αλλαγές που θέλουν σε κύριες συντάξεις, εργασιακά και φορολογία. 

Την ίδια ώρα, οι πληροφορίες από την Ουάσιγκτον κάθε άλλο παρά θετικές είναι. Το ΔΝΤ εμφανίζεται αδιάλλακτο και διαμηνύει ότι δεν θα παρεκκλίνει κατ’ελάχιστο από τα όσα ορίζει το καταστατικό του. Σημειώνουν, μάλιστα, ότι δεν ενδιαφέρονται για το ποια είναι η κυβέρνηση στην Ελλάδα, θέση που αναγκάστηκε να ανακαλέσει ο Γκίκας Χαρδούβελης, μετά τη θύελλα αντιδράσεων από βουλευτές της συμπολίτευσης. 

Όπως έλεγαν στελέχη της κυβέρνησης που συμμετείχαν στη διαπραγμάτευση, το Ταμείο κρατά την πιο σκληρή στάση και μπλοκάρει την εξέλιξη των συνομιλιών για την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα.

Άγνωστο παραμένει πότε θα επιστρέψει το κλιμάκιο της τριμερούς, ενώ πηγές του ΔΝΤ αναφέρουν ότι «δεν έχει οριστεί ημερομηνία αναχώρησης για την Ελλάδα».

 

 

 


σχετικα αρθρα