current views are: 1

28 Νοεμβρίου 2014
Δημοσίευση05:21

Τα τηλεφωνήματα, η σύσκεψη στο ΥΠΕΞ και οι «κόκκινες γραμμές»

Στην σημασία της πολιτικής διαπραγμάτευσης με τους δανειστές επιμένει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος πιθανότατα θα διαβεί και σήμερα το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου για νέα συνάντηση με τον πρωθυπουργό. 

Δημοσίευση 05:21’
αρθρο-newpost

Στην σημασία της πολιτικής διαπραγμάτευσης με τους δανειστές επιμένει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος πιθανότατα θα διαβεί και σήμερα το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου για νέα συνάντηση με τον πρωθυπουργό. 

Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου  

Στην σημασία της πολιτικής διαπραγμάτευσης με τους δανειστές επιμένει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος θα διαβεί και σήμερα το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου για νέα συνάντηση με τον πρωθυπουργό. 

Η συγκυβέρνηση έχει συμφωνήσει ότι πρέπει να ληφθούν πολιτικές πρωτοβουλίες, κάτι που ερμηνεύεται ως προσπάθεια να πειστούν έστω και τηλεφωνικώς οι εταίροι μας για την “άστοχη” επιμονή της τρόικας για νέα μέτρα με περικοπές συντάξεων και ομαδικές απολύσεις. 

Ήδη από χθες Σαμαράς και Βενιζέλος συμφώνησαν να τηλεφωνήσουν όπου μπορούν (από την Άνγκελα Μέρκελ έως τον Ντράγκι) για να εξηγήσουν ότι η τακτική της τρόικας είναι αδιέξοδη και επιτείνει το χάος στην διαπραγμάτευση. Επίσης, δεν αποκλείεται να γίνουν και τηλεδιασκέψεις. 

Η νέα συνάντηση των δύο πολιτικών αρχηγών γίνεται καθώς ο κ. Βενιζέλος αναχωρεί για την Τουρκία απ’ όπου θα βρίσκεται όλο το Σαββατοκύριακο. Ο δεύτερος κυβερνητικός εταίρος επιμένει ότι στην διαπραγμάτευση με την τρόικα δεν χωράει καμία υποχώρηση κυρίως στο θέμα της μείωσης των συντάξεων και των ομαδικών απολύσεων. Και σ’ αυτήν την γραμμή θα επιμείνει γνωρίζοντας ότι τουλάχιστον η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ δεν θα ψηφίσει νέα μέτρα. 

Ο κ. Βενιζέλος από την μία σκέφτεται τις εξελίξεις που αφορούν την χώρα και την κυβέρνηση και από την άλλη έχει διαρκώς στο μυαλό του τις εσωκομματικές εξελίξεις που είναι ιδιαίτερα πιεστικές για τον ίδιο. 

Η Χαριλάου Τρικούπη -κατόπιν σύσκεψης που έγινε το βράδυ της Τετάρτης στο Υπεξ- ώθησε επτά πράσινους βουλευτές σε ανακοίνωση στήριξης του Ευάγγελου Βενιζέλου. Διότι ακριβώς αυτό εξυπηρετούσε η επισήμανσή τους ότι θα πρέπει να προχωρήσει κανονικά η δημοκρατική παράταξη. Να σημειωθεί ότι από τις υπογραφές λείπουν τα ονόματα των μελών της κυβέρνησης, όχι γιατί θα ερχόντουσαν σε δύσκολη θέση, αλλά κυρίως γιατί ένας-δυο δεν θεωρούνται δεδομένοι. 

Το ΠΑΣΟΚ σχεδιάζει να δώσει στην δημοσιότητα κατάλογο με τις νομαρχιακές επιτροπές που υποστηρίζουν τον δρόμο της δημοκρατικής παράταξης για να ανακόψει τις εντυπώσεις που έχουν δημιουργηθεί με 4-5 νομαρχιακές, ανάμεσά τους και η Β3 της Αθήνας μία από τις μεγαλύτερες νομαρχιακές οργανώσεις της χώρας, να αρνούνται την συμμετοχή τους σε συνέδριο της δημοκρατικής παράταξης. 

Ο Γιώργος Παπανδρέου σύμφωνα με πληροφορίες δεν έχει επιστρέψει από το εξωτερικό. Όμως όσοι έχουν ταχθεί υπέρ της πρότασής του δεν κάθονται με σταυρωμένα χέρια. Το τελευταίο τριήμερο έχουν γίνει αρκετές κρυφές συναντήσεις και από τους βουλευτές που έχουν εκδηλωθεί υπέρ της πρότασης Παπανδρέου και από μέλη της Κεντρικής Επιτροπής που “ψάχνονται” και προσπαθούν να καταλάβουν ποια θα είναι τα επόμενα βήματα. 


σχετικα αρθρα