current views are: 3

1 Δεκεμβρίου 2014
Δημοσίευση11:19

Τσίπρας: Να σταλεί μήνυμα στην Τουρκία για το Barbaros – Βενιζέλος: Υπήρξε συναντίληψη (Βίντεο)

Θέματα εξωτερικής πολιτικής απασχόλησαν τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα κατά τη συνάντηση που είχαν στο υπουργείο Εξωτερικών.

Δημοσίευση 11:19’
αρθρο-newpost

Θέματα εξωτερικής πολιτικής απασχόλησαν τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα κατά τη συνάντηση που είχαν στο υπουργείο Εξωτερικών.

Γράφει η Ελένη Καλογεροπούλου

Θέματα εξωτερικής πολιτικής απασχόλησαν τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα κατά το τετ α τετ που είχαν στο υπουργείο Εξωτερικών.

Η συνάντηση κράτησε 1 ώρα και 40 λεπτά και πραγματοποιήθηκε για ενημέρωση του κ. Τσίπρα επί των εξελίξεων στα εθνικά θέματα. 

Βγαίνοντας από το γραφείο του κ. Βενιζέλου ο Αλέξης Τσίπρας είπε στους δημοσιογράφους ότι εξέφρασε τον προβληματισμό του για την χρονική συγκυρία που διεξάγεται το ανώτατο συμβούλιο Ελλάδας- Τουρκίας εξαιτίας της προκλητικής στάσης των γειτόνων μας.

Στη συνέχεια τόνισε ότι θα πρέπει να σταλεί ένα σαφές μήνυμα στην τουρκική πλευρά για το Barbaros τόνισε ότι τα θέματα εξωτερικής πολιτικής χρειάζονται ψυχραιμία και νηφαλιότητα και πρέπει να παραμένουν έξω από το πλαίσιο εσωτερικής αντιπαράθεσης ενώ ερωτηθείς σχετικά είπε ότι δεν συζητήσαν για θέματα εσωτερικής πολιτικής. 

«Υπάρχει μια εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη που αφορά στην παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου από το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Barbaross εντός της κυπριακής ΑΟΖ και πρέπει να γίνει σαφές στην τουρκική πλευρά ότι αυτό αποτελεί μείζονα πρόκληση και πρέπει να υπάρξει η απώθηση του τουρκικού σκάφους». 

Ο κ. Τσίπρας κατέθεσε τις δικές του παρατηρήσεις και σκέψεις σχετικά με την κρίση στην κυπριακή ΑΟΖ, καθώς τόνισε ότι πρέπει να αξιοποιηθούν όλα τα μέσα ώστε να διεθνής κοινότητα να πιέσει την Τουρκία και να ξεκινήσουν εκ νέου οι συνομιλίες για την επίλυση κυπριακού. 

«Χρειάζεται ένας εθνικός στρατηγικός σχεδιασμός, ψυχραιμία και νηφαλιότητα στα θέματα εξωτερικής πολιτικής» τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπογραμμίζοντας ότι μόνο έτσι θα ξεπεράσουμε τις προκλήσεις.

Από την πλευρά του ο Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε ότι είχαν μία ουσιαστική και ενδιαφέρουσα συζήτηση. «Είναι σημαντικό να υπάρχει εθνική συνεννόηση, πρέπει να υπάρξει ένα αραγές μέτωπο για να αντιμετωπίσουμε τα εθνικά θέματα και να υπάρξει αποκλιμάκωση. Υπήρξε συναντίληψη» είπε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε: 

Χωρίς εθνική ασφάλεια και εξωτερική πολιτική δεν υπάρχει η ασφαλής πορεία της χώρας.

Σε ερώτηση των δημοσιογράφων για τα υπόλοιπα θέματα συζήτησης ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι γνωρίζει πως υπάρχει αγωνία για τα θέματα της οικονομίας αλλά όπως πρόσθεσε «καταρχήν θα πρέπει να υπάρχει εθνική συνεννόηση».

Νωρίτερα κατά την άφιξη του στο ΥΠΕΞ ο Αλέξης Τσίπρας και λίγο πριν ξεκινήσει η συνάντηση σχολίασε με δηκτικότητα το πλήθος των δημοσιογράφων λέγοντας ότι: «Βλέπω μεγάλο ενδιαφέρον, ελπίζω να είναι για θέματα εξωτερικής πολιτικής».

Τη δήλωση αυτή σχολίασε ο Ευάγγελος Βενιζέλος ο οποίος με ειρωνία είπε«Υπάρχει αγωνία για εθνική συνεννόηση που εκφράζουν τα ΜΜΕ» απάντησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.


σχετικα αρθρα