current views are: 2

1 Δεκεμβρίου 2014
Δημοσίευση19:03

Τσίπρας: «Στόχος βιώσιμη λύση για την Ελλάδα»

Εννέα πυλώνες του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να υπάρξει μια βιώσιμη λύση για την Ελλάδα, έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας σε γεύμα εργασίας που είχε σήμερα στο Ελληνο-Ιταλικό Επιμελητήριο.
 

Δημοσίευση 19:03’
αρθρο-newpost

Εννέα πυλώνες του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να υπάρξει μια βιώσιμη λύση για την Ελλάδα, έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας σε γεύμα εργασίας που είχε σήμερα στο Ελληνο-Ιταλικό Επιμελητήριο.
 

Εννέα πυλώνες του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να υπάρξει μια βιώσιμη λύση για την Ελλάδα, έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας σε γεύμα εργασίας που είχε στο Ελληνο-Ιταλικό Επιμελητήριο.

O αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι το χρέος, «εκτός από μοχλό πίεσης για την εφαρμογή μέτρων που έχουν σαν στόχο να μετατρέψουν την ευρωπαϊκή περιφέρεια σε ζώνη φθηνής, ανασφάλιστης, ελαστικής εργασίας, αποτελεί κι έναν υπαρκτό κίνδυνο για την ίδια τη βιωσιμότητα του ευρώ».

Πρόθεσή μας, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, είναι να διεκδικήσουμε με ασφάλεια μια βιώσιμη λύση για την Ελλάδα, που θα είναι ταυτόχρονα βιώσιμη λύση για όλη την ευρωπαϊκή περιφέρεια. Και σ΄ αυτή την κατεύθυνση, πρόσθεσε, θεωρούμε στρατηγικής σημασίας τη συμμαχία, τη συνεργασία με χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας και ιδιαίτερα του ευρωπαϊκού Νότου, που έχουμε κοινούς στόχους και κοινά συμφέροντα.

O Αλέξης Τσίπρας μίλησε για τους ασφυκτικούς περιορισμούς του Συμφώνου Σταθερότητας, καθώς και στην πολιτική της εσωτερικής υποτίμησης που βιώνουν τόσο η Ιταλία όσο και η Ελλάδα, τονίζοντας:

«Η πολιτική αυτή αποδείχθηκε αναποτελεσματική όχι μόνο διότι χειροτέρεψε τους κοινωνικούς δείκτες, αυτούς που αφορούν την ανεργία, τη φτώχεια, αλλά διότι και στους οικονομικούς στόχους αποδείχθηκε ότι επιδείνωσε την ήδη δυσχερή πραγματικότητα, τόσο όσον αφορά την αύξηση του χρέους, τόσο όμως και σε ότι αφορά την επίτευξη της πολυπόθητης επιστροφής στην ανάπτυξη αλλά και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των οικονομιών. Με δυο λόγια, το φάρμακο που η Ευρώπη επέλεξε να αντιμετωπίσει την ασθένεια της χρηματοπιστωτικής και αργότερα δημοσιονομικής κρίσης έκανε τον ασθενή χειρότερα απ΄ ότι η ίδια η ασθένεια».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ακόμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ζητήσει νέα δάνεια, αφού «δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε νέα ελλείμματα, αυτός ο φαύλος κύκλος του δανεισμού και των ελλειμμάτων πρέπει να κλείσει».

Υπενθυμίζοντας ότι ο ίδιος πριν από δύο μήνες στη ΔΕΘ εξήγγειλε ένα πρόγραμμα – πλαίσιο «που στόχο έχει πρωτίστως την αποκατάσταση των μεγάλων πληγών, των κοινωνικών πληγών που έχει επιφέρει η πολιτική της λιτότητας τα τελευταία τέσσερα και πλέον χρόνια» ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σχεδιάζει «την άρση της καταστολής στην πραγματική οικονομία», την ανάκτηση της εργασίας και της απασχόλησης, με τη δημιουργία 300.000 θέσεων εργασίας τα δύο πρώτα χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ και τις αλλαγές στο πολιτικό σύστημα.

Παρουσιάζοντας επιγραμματικά τις θέσεις του κόμματός του ο κ. Τσίπρας δεσμεύθηκε μεταξύ άλλων για:

  • Απλοποίηση αδειοδότησης και λειτουργίας επιχειρήσεων.
  • Θεσμοθέτηση απλού και σταθερού φορολογικού συστήματος και ταυτόχρονα σε ουσιαστικό φορολογικό έλεγχο των μεγάλων επιχειρήσεων με αποτελεσματικό έλεγχο των ενδοομιλικών συναλλαγών.
  • Διοχέτευση πόρων στην πραγματική οικονομία. Ίδρυση Δημόσιας αναπτυξιακής τράπεζας. Δημιουργία Τράπεζας Ειδικού σκοπού για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους αγρότες.
  • Δημιουργία δημόσιου ενδιάμεσου οργανισμού για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους προς τις τράπεζες.
  • Ρυθμίσεις για ενίσχυση ανταγωνισμού, καταπολέμηση καρτέλ και μείωση των τιμών.
  • Θεσμική και λειτουργική αναβάθμιση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
  • Υιοθέτηση νομοθεσίας για την αναγραφή καθαρών τιμών στα τιμολόγια πώλησης και περιορισμός της έκδοσης πιστωτικών σημειωμάτων και τιμολογίων παροχής υπηρεσιών.
  • Αναμόρφωση πτωχευτικού πλαισίου επιχειρήσεων.
  • Eπιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης.

σχετικα αρθρα