current views are: 3

3 Δεκεμβρίου 2014
Δημοσίευση16:11

Διπλωματικό επεισόδιο Ελλάδας- ΗΠΑ στις Βρυξέλλες για την ονομασία των Σκοπίων

Διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ με αφορμή το όνομα των Σκοπίων έλαβε χώρα στη Διεθνή Διάσκεψη του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. 

Δημοσίευση 16:11’
αρθρο-newpost

Διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ με αφορμή το όνομα των Σκοπίων έλαβε χώρα στη Διεθνή Διάσκεψη του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. 

Διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ με αφορμή το όνομα των Σκοπίων έλαβε χώρα στη Διεθνή Διάσκεψη του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες

Ο υπουργός Εξωτερικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος ως ένδειξη διαμαρτυρίας στη χρήση του «συνταγματικού» ονόματος της ΠΓΔΜ από την αμερικανική κυβέρνηση αποχώρησε από την Διάσκεψη και δεν έλαβε μέρος. Ο κ. Βενιζέλος επίσης απευθύνθηκε με επιστολή του προς τον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, παρά το ότι στη σύνθεση των χωρών που μετέχουν στη Διάσκεψη η ΠΓΔΜ αναφέρεται με την προσωρινή της ονομασία, δηλαδή Σκόπια, στην Κοινή Δήλωση της συνόδου, η υπογραφή της έγινε με τη «συνταγματική» της ονομασία, δηλαδή Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι το ατόπημα αυτό έγινε, μολονότι είχαν προηγηθεί «πυκνές επαφές και διαβήματα και παρόλα αυτά οι Ηνωμένες Πολιτείες που συγκάλεσαν τη Σύνοδο, δεν τήρησαν τους κανόνες και την πρακτική του ΟΗΕ».

Ως αποτέλεσμα, η Ελλάδα κατέθεσε σχετική δήλωση, παραπέμποντας στις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και υπενθυμίζοντας ότι η χώρα αναγνωρίζει την ΠΓΔΜ με την προσωρινή της ονομασία, ενώ επίσης ο κ. Βενιζέλος απευθύνθηκε γραπτά στον Τζον Κέρι.


σχετικα αρθρα