current views are: 6

4 Δεκεμβρίου 2014
Δημοσίευση10:53

«Βόμβα» Σόιμπλε: Θέλω το ΔΝΤ «μπαμπούλα» στην Ευρώπη

Η πίεση και το στενό μαρκάρισμα εκ μέρους των ευρωπαίων προς την Ελλάδα είναι ασφυκτική.

Δημοσίευση 10:53’
αρθρο-newpost

Η πίεση και το στενό μαρκάρισμα εκ μέρους των ευρωπαίων προς την Ελλάδα είναι ασφυκτική.

Γράφουν οι Πάνος Ρασσιάς – Τιτίκα Ανουσάκη
 
Η πίεση και το στενό μαρκάρισμα εκ μέρους των ευρωπαίων προς την Ελλάδα είναι ασφυκτική. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και πρωτόγνωρη στα τελευταία 5 χρόνια που έχει ξεκινήσει η ευρωπαϊκή περιπέτεια της κρίσης. 
 
Τα όργανα και οι δυσκολίες για τη χώρα άρχισαν όταν ο Πρωθυπουργός το περασμένο φθινόπωρο έβαλε στο τραπέζι το θέμα της αποχώρησης του ΔΝΤ από το πρόγραμμα κάτι που επιθυμούσαν και ανώτατοι αξιωματούχοι της Κομισιόν. Και μπορεί επίσημες αντιδράσεις να μην υπήρξαν ωστόσο τα παρασκήνια πήραν φωτιά. 
 
Σε δείπνο μάλιστα που έγινε στην έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης σύμφωνα με ανώτατο ευρωπαίο αξιωματούχο, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δήλωσε πως επιθυμεί το ΔΝΤ να είναι ο μπαμπούλας στην Ευρώπη. 
 
Ο κ. Σόιμπλε βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με το ΔΝΤ εξυπηρετώντας έτσι δύο στόχους. Αρχικά ικανοποιεί το αίτημα του Ταμείου να παραμείνει στα ευρωπαϊκά δρώμενα μέσω της Ελλάδας- η χώρα μας είναι το μοναδικό πέρασμα- και επιπλέον ο κ. Σόιμπλε με αυτόν τον τρόπο καταφέρνει να συνεχίζει την αντιλαϊκή πολιτική του. 
 
Βάζει μπροστά το ΔΝΤ επιμένοντας και προωθώντας έτσι τη σκληρή γραμμή της λιτότητας, της οποίας είναι υπέρμαχος. Το σκεπτικό είναι πως η Γερμανία μπορεί να ασκεί πολιτική όχι όμως και τεχνοκρατικούς ελέγχους στο βαθμό που αυτό μπορεί να το κάνει το ΔΝΤ και να επιβάλλεται. 
 
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που ο Πολ Τόμσεν σε ομιλία του στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού παρομοίασε την Ελλάδα με τη Δυτική Βιρτζίνια.

σχετικα αρθρα