current views are: 2

7 Δεκεμβρίου 2014
Δημοσίευση13:47

Τρεις ξένοι υπουργοί ετοιμάζονται να σαρώσουν την Ουκρανία

Η ανακοίνωση της σύνθεσης της νέας κυβέρνησης της Ουκρανίας την περασμένη Τετάρτη έκρυβε ορισμένες (μεγάλες εκπλήξεις): Στο νέο υπουργικό συμβούλιο, τρεις θέσεις – κλειδιά καταλάμβαναν άνθρωποι που δεν… είχαν γεννηθεί στη χώρα. 

Δημοσίευση 13:47’
αρθρο-newpost

Η ανακοίνωση της σύνθεσης της νέας κυβέρνησης της Ουκρανίας την περασμένη Τετάρτη έκρυβε ορισμένες (μεγάλες εκπλήξεις): Στο νέο υπουργικό συμβούλιο, τρεις θέσεις – κλειδιά καταλάμβαναν άνθρωποι που δεν… είχαν γεννηθεί στη χώρα. 

Η ανακοίνωση της σύνθεσης της νέας κυβέρνησης της Ουκρανίας την περασμένη Τετάρτη έκρυβε ορισμένες (μεγάλες) εκπλήξεις: Στο νέο υπουργικό συμβούλιο, τρεις θέσεις – κλειδιά καταλάμβαναν άνθρωποι που δεν… είχαν γεννηθεί στη χώρα. 

Όσο απίστευτο και εάν ακούγεται ο Πέτρο Ποροσένκο και ο στενός σύμμαχος του Αρσένι Γιατσενιούκ όρισαν στις θέσεις των υπουργών Οικονομικών, Οικονομίας και Υγείας, μία αμερικανίδα, έναν λιθουανό και έναν γεωργιανό πολίτη.

Όταν ο Πέτρο Ποροσένκο υπέγραφε το διάταγμα που έδινε με διαδικασίες εξπρές την υπηκοότητα στην Νάταλι Γιαρέσκο, στον Αϊβάρας Αμπρομαβίτσιους και τον Αλεξάντερ Κβιτασβίλι, δικαιολογούσε την απόφασή του με τον εξής απλό επιχείρημα: Εφόσον ως ξένοι δεν έχουν διασυνδέσεις με τους ντόπιους ολιγάρχες, θα είναι και λιγότερο ανεκτικοί στη διαφθορά. «Κανείς δεν θα είναι νονός ή πάτρωνας κανενός» είπε χαρακτηριστικά και τόνισε πως είναι αναγκαίο να «προσεγγίσουμε οποιονδήποτε έχει κυβερνητική εμπειρία σε φιλικά προς την Ουκρανία κράτη».

Οι εξηγήσεις όμως που έδωσε ο Ουκρανός πρόεδρος όμως δεν έπεισαν ούτε το… ίδιο του το κόμμα. Παρότι το Κίεβο διατείνεται σε όλους τους τόνους ότι ακολουθεί εθνικά κυρίαρχη πολιτική και δεν δέχεται υποδείξεις από τρίτους, μία γρήγορη ματιά στο ποιόν των νέων υπουργών μας βάζει σε… σκέψεις.

Η αμερικανίδα τσαρίνα της οικονομίας

Πρώτη και καλύτερη στη λίστα, η νέα τσαρίνα της Οικονομίας, Νάταλι Γιαρέσκο. Κόρη ουκρανών που μετανάστεψαν στις ΗΠΑ η Γιαρέσκο ξεκίνησε την καριέρα της ως διπλωμάτης και κατέλαβε διάφορα πόστα στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Με την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης και την ανακήρυξη της Ουκρανικής ανεξαρτησίας αποφασίζει να επιστρέψει στα πάτρια εδάφη όπου και αναλαμβάνει επικεφαλής του οικονομικού γραφείου της αμερικανικής πρεσβείας στο Κίεβο, θέση όπου θα παραμείνει από το 1992 έως και το 1995.

Το 2004 θα ιδρύσει μαζί με δύο ακόμα αμερικάνους το επενδυτικό fund Horizon Capital που χρηματοδοτεί μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε Μολδαβία και Ουκρανία. Με τους διαύλους επικοινωνίας με τις ΗΠΑ ορθάνοιχτους λόγω και της πρότερης εμπειρίας της στο Στέιτ Ντιπαρτμεντ, η νέα ΥΠΟΙΚ γρήγορα απέκτησε επιρροή στους φιλοδυτικούς κύκλους στο Κίεβο.

Ιδιαίτερα  ενεργό ρόλο έπαιξε και στην περιβόητη «Πορτοκαλί Επανάσταση», την πρώτη απόπειρα των φιλοδυτικών να καταλάβουν την εξουσία στη χώρα,  καταλαμβάνοντας μάλιστα θέση συμβούλου στον τότε πρόεδρο Βίκτορ Γιουτσένκο.

Ο Λιθουανός τραπεζίτης τάζει ανάπτυξη

Παλαιός γνώριμος είναι και ο νέος υπουργός Οικονομίας της κυβέρνησης Ποροσένκο, ο Αϊβάρας Αμπρομαβίτσιους. Λιθουανός στην καταγωγή βρίσκεται στο Κίεβο από το 2008 όταν και παντρεύτηκε μία ουκρανίδα πολίτη.

Μέχρι πρότινος βρισκόταν στα χέρια του το χαρτοφυλάκιο του fund East Capital το οποίο εμφανίζεται ιδιαίτερα ενεργό στη χώρα, διαχειριζόμενος κεφάλαια ύψους 3,6 δις. δολαρίων.

Ο Αμπρομαβίτσιους περιγράφει τον εαυτό του ως αφοσιωμένο πατριώτη και ισχυρίζεται πως έχει τη θεραπεία για την τεράστια ύφεση που γνωρίζει η Ουκρανία: 

«Προτίθεμαι να πάρω ριζοσπαστικά μέτρα για την ανόρθωση της οικονομίας»,  βεβαίωσε με την ανάληψη των καθηκόντων του  και προσέθεσε πως «με την εμπειρία του θα  βοηθήσει ώστε η χώρα να φτάσει σε ένα τελείως διαφορετικό επίπεδο ανάπτυξης».

Δεκανίκι με καταγωγή από τη Γεωργία

Ιδιαίτερα χρήσιμα όμως θα είναι και τα προσόντα του νέου υπουργού Υγείας, αρτιαφιχθέντα από τη Γεωργία Αλεξάντερ Κβιτασβίλι: Θήτευσε σε αντίστοιχο πόστο στη φιλοδυτική κυβέρνηση του Μιχαήλ Σαακασβίλι από το 2008 έως και το 2010.

Οι υποσχέσεις που έδωσε για την πολιτική που θα ακολουθήσει είναι σαφέστατες και τις ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ: «Η Ουκρανία ξοδεύει το 8% του ΑΕΠ της στην Υγεία, αλλά τα μισά από χρήματα εξαφανίζονται. Ο υπουργός θα πρέπει να εφαρμόσει δραστικές μεταρρυθμίσεις και να κόψει κάθε δεσμό με την μαφία του φαρμάκου».

Οι προγραμματικές δηλώσεις και τα βιογραφικά των ατόμων που κατέλαβαν ενδεχομένως τις πιο σημαντικές θέσεις στη νέα κυβέρνηση δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια παρερμηνείας.

Με το ΔΝΤ να θέτει ως όρο τη γνωστή εξοντωτική λιτότητα και σαρωτικό άνοιγμα της οικονομίας για να δώσει τα  17,5 δις. δολάρια που συμφωνήθηκαν, και οι τρεις τους είναι έτοιμοι να κάνουν τη «βρώμικη» δουλεία.

Δεν έχουν πολιτικό κόστος μιας και δεν είναι… πολιτικοί, επομένως μπορούν να εφαρμόσουν οποιαδήποτε απαίτηση των δανειστών, ενώ η διπλή υπηκοότητα τους επιτρέπει να έχουν εναλλακτική σε περίπτωση που τα πράγματα δεν πάνε όπως τα σχεδίαζαν.

Καθόλου άσχημα…


σχετικα αρθρα