current views are: 5

9 Δεκεμβρίου 2014
Δημοσίευση21:29

Σήμερα αποφασίζει η Βουλή για τον Νίκο Ρωμανό

Έντονες αντιπαραθέσεις σημειώθηκαν στη Βουλή με αφορμή την τροπολογία για την εξ’ αποστάσεως φοίτηση των κρατουμένων.

Δημοσίευση 21:29’
αρθρο-newpost

Έντονες αντιπαραθέσεις σημειώθηκαν στη Βουλή με αφορμή την τροπολογία για την εξ’ αποστάσεως φοίτηση των κρατουμένων.

Γράφει ο Παναγιώτης Τζαννετάτος

Παράταση ως σήμερα το μεσημέρι παίρνει η λύση στην υπόθεση του απεργού πείνας Νίκου Ρωμανού.

Έπειτα από μία πολύωρη διαδικασία ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου δεσμεύτηκε ότι θα εξετάσει όλες τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί από τα κόμματα προκειμένου να μπορέσει ο Ρωμανός να παρακολουθήσει τα μαθήματά του. 

Για την αλλαγή στάσης του υπουργού που επί ώρες απέρριπτε τις τροπολογίες που κατέθεταν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, συνέβαλε νομοτεχνική βελτίωση από το ΠΑΣΟΚ που πρότεινε να δίδεται η δυνατότητα σε κρατούμενους να παρακολουθούν τις σπουδές τους σε ΑΕΙ και ΤΕΙ χωρίς του περιορισμούς που προβλέπει ο κώδικας ποινικής δικονομίας (ένοπλη ληστεία και συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση στην περίπτωση του Ρωμανού).

Με αυτό τον τρόπο φαίνεται ότι προκρίνεται η λύση με το «βραχιολάκι», παρά το γεγονός ότι ο υπουργός μέχρι και την τελευταία στιγμή δεν ήθελε να δεσμευτεί. Σύμφωνα με την πρόταση που έκανε ο προεδρεύων Ιωάννης Τραγάκης η τροπολογία θα έρθει από τον ίδιο τον υπουργό, βελτιωμένη, αύριο πριν από τις 12:00 το μεσημέρι όπου και θα διεξαχθεί ονομαστική ψηφοφορία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ο κ. Αθανασίου δεν μπορεί να περάσει τη δική του θέση και τροπολογία χωρίς τη συναίνεση του ΠΑΣΟΚ, καθώς η ΝΔ δεν έχει την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή (Εκτός και εάν επιλέξει Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου). 

Προηγήθηκε θυελλώδης συζήτηση και αντιπαραθέσεις μεταξύ των βουλευτών της αντιπολίτευσης και του υπουργού Δικαιοσύνης. Ο ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε επίθεση στον Χαράλαμπο Αθανασίου, λέγοντας πως η αδιαλλαξία του οδηγεί ένα νεαρό στο θάνατο και ζητούν να δοθεί άμεση, σαφέστατη νομοθετική λύση.

«Μην παίζεται το ρόλο του πόντιου πιλάτου. Αύριο μάθαμε ότι ο Νίκος Ρωμανός ξεκινά και απεργία δίψας. Πρέπει να βαρύνει η κρίση υπέρ της ζωής», τόνισε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης κάλεσε τον υπουργό να προχωρήσει σε άμεση λύση. «Αύριο πάμε σε εκλογές. Μπορούμε να πάμε κουβαλώντας κάσες νεκρών;» σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης.

Την ανάγκη να επικρατήσει νηφάλια και ψύχραιμη λύση που θα δίνει διέξοδο στο αδιέξοδο ενός νέου ανθρώπου, τόνισε ο εισηγητής της ΔΗΜΑΡ Γιάννης Πανούσης.

«Άμεσα, τώρα πρέπει να λυθεί το θέμα, διαφορετικά η κυβέρνηση παίρνει ακέρια την ευθύνη σε ότι αφορά τη ζωή του Νίκου Ρωμανού και τις συνέπειες», υπογράμμισε ο εισηγητής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας.

«Κάθε ένας που θα κάνει απεργία πείνας θα αλλάζουμε το νόμο;», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κωνσταντίνος Καραγκούνης, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ για προσπάθεια εκμετάλλευσης της υπόθεσης του Νίκου Ρωμανού.


σχετικα αρθρα