ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κόντρα στα προγνωστικά η κυβερνητική επιχείρηση «Πρόεδρος Δημοκρατίας»

Δημοσίευση 10 Δεκεμβρίου 2014, 16:05 / Ανανεώθηκε 10 Δεκεμβρίου 2014, 16:10
Κόντρα στα προγνωστικά η κυβερνητική επιχείρηση «Πρόεδρος Δημοκρατίας»
Facebook Twitter Whatsapp

Της κυβερνητικής απόφασης για επίσπευση της Προεδρικής εκλογής και της ανακοίνωσης του κ. Σταύρου Δήμα ως υποψηφίου διαδόχου του κ. Κάρολου Παπούλια, ακολούθησε μάλλον μία ψυχρολουσία. 

Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος

Της κυβερνητικής απόφασης για επίσπευση της Προεδρικής εκλογής και της ανακοίνωσης του κ. Σταύρου Δήμα ως υποψηφίου διαδόχου του κ. Κάρολου Παπούλια, ακολούθησε μάλλον μία ψυχρολουσία. Οι δηλώσεις βουλευτών ότι δεν θα ψηφίσουν, ανεξαρτήτως της προσωπικότητας Δήμα, ήταν σαφώς περισσότερες όσων εμφανίστηκαν πρόθυμοι να στηρίξουν τον υποψήφιο Πρόεδρο και, δι’ αυτού, την κυβερνητική σταθερότητα.

Ωστόσο, στο Μαξίμου επιμένουν να εμφανίζονται αισιόδοξοι για την τελική κατάληξη, εκτιμούν ότι τα διλήμματα δεν έχουν τεθεί με την ένταση που, προφανώς, θα τεθούν τις λίγες ημέρες πριν την κρίσιμη τρίτη ψηφοφορία (όπου και εκλέγεται Πρόεδρος με 180 ψήφους) ενώ θεωρούν ότι η περιρρέουσα ατμόσφαιρα θα επηρεάσει τις τελικές αποφάσεις πολλών εκ των βουλευτών.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, η κυβερνητική προσπάθεια ξεκινούσε από μειονεκτική αφετηρία. Και τα μαθηματικά της προεδρικής εκλογής είναι απλά:

  • Πρώτο δεδομένο. Η συμπολίτευση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ διαθέτει 155 βουλευτές, άρα υπολείπεται κατά 25 του ορίου για την εκλογή Προέδρου.
  • 
Δεύτερο δεδομένο, στο κοινοβούλιο υπάρχουν 24 ανεξάρτητοι βουλευτές (είτε στην ομάδα των «Δημοκρατικών» είτε ανένταχτοι) εκ των οποίων κάποιοι ήταν εκ προοιμίου αρνητικοί και άλλοι προστέθηκαν τις τελευταίες ώρες. Ραχήλ Μακρή, Θεοδώρα Τζάκρη, Μάρκος Μπόλαρης, Οδυσσέας Βουδούρης, Θ. Παραστατίδης θεωρούνταν εξ αρχής εκτός υπολογισμών. Σε αυτούς επιβεβαιώθηκαν, τις τελευταίες ώρες, οι Π. Τατσόπουλος (αφού δεν προχώρησε η πρόταση συνεννόησης μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ), Μ. Ανδρουλάκης, Πάρις Μουτσινάς, Χρυσούλα Γιαταγάνα ενώ ο Β. Καπερνάρος άφησε ανοικτό κάθε ενδεχόμενο. Μικρή σημασία (σ.σ. εννοείται μόνον για την υπάρχουσα καταγραφή) έχει εάν οι προαναφερθέντες 10 αυξηθούν κατά τι, τις επόμενες ημέρες καθώς, ενδεικτικά, παραμένει άγνωστο τι στάση θα τηρήσει ο προερχόμενος από τη ΝΔ, αλλά σταθερά απέναντί της, κ. Γ. Κασαπίδης.
  • Τρίτο δεδομένο. Ακόμη κι αν η κυβέρνηση εξασφάλιζε τους 14 εκ των 24 ανεξαρτήτων, και πάλι θα χρειαζόταν είτε τη στήριξη συνολικά μίας κοινοβουλευτικής ομάδας (ΔΗΜΑΡ ή ΑΝΕΛ) είτε έναν σημαντικό αριθμό βουλευτών που θα αποσκιρτούσαν από τις δύο αυτές Κ.Ο., προκειμένου να συμπληρωθεί ο αριθμός των 180. Από πλευράς ΔΗΜΑΡ, οι «ύποπτοι» Νίκη Φούντα και Νικ. Τσούκαλης εμφανίστηκαν αρνητικοί. Ως προς την πλειοψηφία της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΔΗΜΑΡ και τον ίδιο τον κ. Φ. Κουβέλη, μοιάζουν να έχουν ήδη πάρει το δρόμο για τον ΣΥΡΙΖΑ, όπου άλλωστε έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες εκλογής απ' ό,τι σε όποιο άλλο κόμμα. Στους ΑΝΕΛ, πάλι, και μετά τις πιέσεις που ασκήθηκαν με αφορμή την αποχώρηση του κ.Π. Μελλά, η κ. Μαρία Κόλλια επανέλαβε ότι, υπό αυτές τις συνθήκες δεν θα υπερψηφίσει, η δε Έλενα Κουντουρά επιμένει στην καταψήφιση, ενώ το ενδεχόμενο να υπάρξει μεταστροφή στάσης του συνόλου της Κ.Ο., πάνω σε ένα σχέδιο εξόδου από την κρίση, εμφανίζεται εξαιρετικά αδύναμο.

Η κυβέρνηση έχει στη διάθεσή της μόλις μία εβδομάδα μέχρι την πρώτη κάλπη για τον Πρόεδρο. Ασφαλώς, ουδείς μπορεί να είναι βέβαιος για το τι θα αλλάξει μεταξύ της πρώτης ψηφοφορίας και της τρίτης, και καθοριστικής, 12 ημέρες αργότερα στις 29 Δεκεμβρίου. Ωστόσο είναι δεδομένο πως η εκκίνηση της κούρσας θα είναι καθοριστικής σημασίας. Αν η κυβέρνηση πετύχει να διαμορφώσει μία δυναμική που θα εξασφαλίσει στην υποψηφιότητα του κ. Στ. Δήμα περί τους 170 βουλευτές, τότε όλα παίζονται.

Στον αντίποδα, όσο θα αυξάνονται αυτοί που δεν θα ψηφίσουν, τόσο θα περιορίζεται και η διάθεση ακόμη κι εκείνων που το σκέφτονταν να εμφανιστούν δημοσίως και να «εκτεθούν».