current views are: 5

13 Δεκεμβρίου 2014
Δημοσίευση18:35

«Εφ’ όπλου λόγχη» τίθεται το Ναυτικό και ενισχύεται με νέα σκάφη

 Η αποσταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής μας και οι απειλές που εκτοξεύει συνεχώς ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν , παρά την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού της γειτονικής χώρας Αχμέτ Νταβούτογλου στην Αθήνα, προκαλεί έντονη ανησυχία στην Ελλάδα τόσο σε πολιτικό όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο. 

Δημοσίευση 18:35’
αρθρο-newpost

 Η αποσταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής μας και οι απειλές που εκτοξεύει συνεχώς ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν , παρά την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού της γειτονικής χώρας Αχμέτ Νταβούτογλου στην Αθήνα, προκαλεί έντονη ανησυχία στην Ελλάδα τόσο σε πολιτικό όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο. 

Γράφει ο Γιάννης Κοκκινίδης

 Η αποσταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής μας και οι απειλές που εκτοξεύει συνεχώς ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν , παρά την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού της γειτονικής χώρας Αχμέτ Νταβούτογλου στην Αθήνα,προκαλεί έντονη ανησυχία στην Ελλάδα τόσο σε πολιτικό όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο. Για το λόγο αυτό ενισχύεται άμεσα το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό με νέες μονάδες και θωρακίζονται περαιτέρω τα παραμεθόρια νησιά μας στο Αιγαίο.

Η Ελλάδα σε λίγους μήνες θα διαθέτει τον ισχυρότερο στόλο υποβρυχίων μετά βέβαια από τα κράτη που ;έχουν πυρηνικά υποβρύχια με βαλιστικούς πυραύλους.. Το Πεντάγωνο προσπαθεί συνεχώς «πυρετωδώς» προκειμένου να ενισχύσει  την άμυνα της χώρας , χωρίς να επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό λόγω της κρίσης που βιώνει η χώρα. Πρόσφατο παράδειγμα η ενσωμάτωση του αντιαεροπορικούτ πυροβόλου ZU-23 και του τεθωρακισμένου οχήματος ΒΜΡ-1 που ως ανεξάρτητες μονάδες δεν ήταν κατι το ισχυρό,;αλλά η ένωσή τους  δημιούργησε ένα πολύ ισχυρό όπλο..  Οι πληροφορίες θέλουν,  σύντομα να ανοκοινώνονται αξιοποιήσεις και κάποιων οπλικών συστημάτων που δεν θα το περίμενε κανείς.

Ταυτόχρονα  ξεμπλοκάρονται καταστάσεις  με οπλικά συστήματα που  είχαν αφεθεί να σκουριάζουν, να σαπίζουν λόγω νομικών «γόρδιων δεσμών». Η ανάγκη ,η βούληση και η αποφασιστικότητα από ότι φάνηκε εκ του αποτελέσματος απέδωσε! Το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό εκτός από τα τέσσερα νέα υπερσύγχρονα υποβρύχια που θα αποκτήσει θα ενισχυθεί και από δύο πυραυλακάτους, που διασχίζουν τάχιστα το Αιγαίο και θα διαθέτουν μεγάλη δύναμη πυρός. Φέρουν πυραυλικά συστήματα τα οποία τους δίνουν τη δυνατότητα να ανακτούν τον έλεγχο περιοχής μεγάλου εύρους.

Σύντομα τα δύο υπερσύγχρονα υποβρύχια «Πιπίνος» και «Ωκεανός» αναλαμβάνουν  δράση στο Αιγαίο. Επίσης εντός του 2015 θα ξεκινήσουν και οι δοκιμές για την αποδοχή και άλλων   δύο υποβρυχίων «Ματρώζος» και «Κατσώνης» τύπου 214 . Αν εξαιρέσει κανείς τις χώρες που διαθέτουν πυρηνικά υποβρύχια η Ελλάδα θα διαθέτει σε λίγους μήνες τον πιο ισχυρό στόλο , συμβατών υποβρυχίων με άριστα εκπαιδευμένο προσωπικό. Εκτός από τα υποβρύχια τύπου 209 που δεν μπορούν να θεωρηθούν, σε καμία περίπτωση,  ξεπερασμένα το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό θα διαθέτει τέσσερα υποβρύχια τύπου 214 και ένα μετασκευασμένο υποβρύχιο τύπου 209 σε 214.  Όλα αυτά τα υποβρύχια, είναι εφοδιασμένα με συστήματα που υπόσχονται την πλήρη  καταστροφή  του εχθρικού στόχου . Ταυτόχρονα έχουν τους μηχανισμούς για  την παροχή υποστήριξης αποστολών των Ομάδων Υποβρυχίων Καταστροφών . Γενικά τα υποβρύχια τύπου 214 που αποτελούν πολλαπλασιαστές ισχύος της αποτρεπτικής μας δύναμης,  μέχρι πρόσφατα «σάπιζαν» στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά .

Απαιτήθηκε να εκφραστεί κυβερνητική αποφασιστικότητα με τον πρώην υπουργό Εθνικής Άμυνας Δ. Αβραμόπουλο να μην αφήνει περιθώρια να διαιωνιστεί και άλλο μία αρρωστημένη κατάσταση καθώς η Ελλάδα  αν και είχε πληρώσει πάνω από 2,6 δις ευρώ υποβρύχια δεν  «έβλεπε». Την ίδια ώρα ενισχύεται το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό με άλλες δύο νέες πυραυλάκτους που έρχονται να προστεθούν στις τέσσερις καινούργιες  που ήδη διαθέτει το ΓΕΝ για τον έλεγχο του Αιγαίου.

Με την τροπολογία που κατέθεσε  προχτές ο νυν  υπουργός Νίκος Δένδιας  στη Βουλή περνούν στην ιδιοκτησία της του Πολεμικού Ναυτικού δύο πυραυλάκατοι στις οποίες είχαν  προχωρήσει οι εργασίες κατασκευής τους αλλά εδώ και καιρό σάπιζαν καθώς τα Ναυπηγεία Ελευσίνας είναι σε κατάσταση πτώχευσης ,με τους εργαζομένους απλήρωτους και το ρεύμα κομμένο σε αυτά.

Να σημειωθεί ότι και σε αυτή την περίπτωση το υπουργείο Εθνικής Άμυνας είχε δώσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για προκαταβολή(!) .

 Πέρα όμως από τα νέα σκάφη που περιμένει να ενταχθούν στην δύναμή του το Πολεμικό Ναυτικό πραγματοποιεί συνεχώς τα τελευταία δύο χρόνια  μεγάλες και σύνθετες ασκήσεις. Δίνει την εικόνα ότι συνεχώς βρίσκεται σε μία εμπόλεμη κατάσταση. Οι ασκήσεις και οι περιπολίες που πραγματοποιεί  κρατά το προσωπικό του Πολεμικού Ναυτικού σε πλήρη ετοιμότητα. 

Ο αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης στην ομιλία του κατά τη διάρκεια  των εκδηλώσεων εορτασμού του προστάτη του Πολεμικού Ναυτικού Άγιου Νικόλα είπε με νόημα :  «Το Πολεμικό Ναυτικό με τις επιταγές της Κυβέρνησης και της Βουλής, ανέλαβε μια μοναδική, ακόμα και για τα διεθνή χρονικά, αποστολή, αυτής ουσιαστικά της διεύθυνσης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, προκειμένου να ολοκληρώσουμε και να παραλάβουμε τα υποβρύχια. Ήδη τα υποβρύχια «ΠΙΠΙΝΟΣ» και «ΩΚΕΑΝΟΣ» εκτελούν επιτυχώς δοκιμές εν πλω, ενώ τα άλλα δυο έπονται σύντομα.

Είναι βέβαιο ότι η ισχύς του Στόλου μας αυξάνεται εκθετικά με αυτά τα υποβρύχια, τα οποία έχουν χαρακτηριστεί τα καλύτερα συμβατικά υποβρύχια παγκοσμίως. Και το επιβεβαιώνω έχοντας την πλούσια εμπειρία από την επιχειρησιακή αξιοποίηση του πρώτου από αυτά – του υποβρυχίου «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ».

Παράλληλα, ο Στόλος μας θα ενδυναμωθεί σύντομα ακόμα περισσότερο, καθώς μετά από και πάλι μεγάλη προσπάθεια περιμένουμε σύντομα την πέμπτη πυραυλάκατο Super Vita από τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, ενώ θα συνεχιστούν οι εργασίες και στα άλλα δυο, υπερσύγχρονα πλοία, του προγράμματος, προκειμένου και αυτά να ολοκληρωθούν και να έρθουν σε σύντομο χρόνο. Ένα άλλο σημαντικό θέμα, έχει δρομολογηθεί η επαν-ενεργοποίηση των πέντε υφιστάμενων αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας. Η ολοκλήρωση και αυτού του προγράμματος θα μας ξαναδώσει μια δυνατότητα, η οποία είναι κομβική για θέματα επιτήρησης και επιχειρήσεων στο Αιγαίο, άλλα και στην Ανατολική Μεσόγειο, τόσο σε εθνικό όσο και σε συμμαχικό πλαίσιο. Δεν μένουμε όμως μόνο εκεί. Προχωράμε και διάφορα άλλα προγράμματα για την υποστήριξη του Στόλου μας όπως ο εκσυγχρονισμός φρεγατών ΜΕΚΟ, η υποστήριξη κινητήρων φρεγατών, πυραυλακάτων και ελικοπτέρων. Όλα αυτά, τόσο η καθημερινή μας λειτουργία, οι αποστολές στο εξωτερικό και η ενίσχυση του στόλου, γίνονται πάντα με σεβασμό στο κοινωνικό σύνολο και στο δημόσιο συμφέρον.

Ο κύριος παράγοντας που μας επιτρέπει να λειτουργούμε σωστά, το βασικό όπλο, ο σημαντικότερος πολλαπλασιαστής ισχύος μας, είναι οπωσδήποτε το προσωπικό μας. Στελέχη άξια, εκπαιδευμένα, με υψηλό ηθικό και εμμονή στον σκοπό». Οι ΑΟΖ με όμορη χώρα την Τουρκία  απαιτεί την ύπαρξη ισχυρού και ετοιμοπόλεμου ναυτικού, όπως επεσήμαναν αξιωματούχοι του Πενταγώνου στο newpost. Ωστόσο η συμφωνία με την Αίγυπτο, το Ισραήλ και την Κύπρο για τις ΑΟΖ είναι κινήσεις αποφασιστικής σημασίας αλλά σε διπλωματικό επίπεδο.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας δεν εξέφρασε τυχαία την ανησυχία του για το ασταθές περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί στην ευρύτερη περιοχή μας. Γνωρίζει και ξέρει ότι η τουρκική προκλητικότητα μπορεί να προκαλέσει από ένα θερμό επεισόδιο έως ένα ατύχημα. Όλα αυτά όμως εμπεριέχουν και αστάθμητους παράγοντες. Οι ασκήσεις που γίνονται σύνεχώς από τον Έβρο έως το Καστελόριζο ,δείχνουν τη μεγάλη  ισχύ που έχουν ο  Στρατός , το Ναυτικό και η Αεροπορία  μας. Η δύναμη που παρουσιάζεται ότι διαθέτουμε λειτουργεί αποτρεπτικά για όποιον επιβουλεύεται την εθνική κυριαρχία μας.

 

 

 

 


σχετικα αρθρα