current views are: 7

14 Δεκεμβρίου 2014
Δημοσίευση17:57

Οι φυλακές – κολαστήρια που έφτιαξε η CIA σε όλο τον κόσμο

Πριν από δύο χρόνια η ταινία Zero Dark Thirty, που απαθανάτιζε τον τρόπο που η CIA έφτασε στα ίχνη του διαβόητου αρχηγού της αλ Κάιντα Οσάμα Μπιν Λάντεν, είχε προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις.

Δημοσίευση 17:57’
αρθρο-newpost

Πριν από δύο χρόνια η ταινία Zero Dark Thirty, που απαθανάτιζε τον τρόπο που η CIA έφτασε στα ίχνη του διαβόητου αρχηγού της αλ Κάιντα Οσάμα Μπιν Λάντεν, είχε προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις.

Πριν από δύο χρόνια η ταινία Zero Dark Thirty, που απαθανάτιζε τον τρόπο που η CIA έφτασε στα ίχνη του διαβόητου αρχηγού της αλ Κάιντα Οσάμα Μπιν Λάντεν, είχε προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις.

Οι εισαγωγικές σκηνές που έδειχναν φρικτά βασανιστήρια αντιμετωπίστηκαν από κάποιους τηλεθεατές με περίσσια δυσπιστία, και από κάποιους αξιωματούχους, ειδικά της κυβέρνησης Μπους, με οργή και άρνηση. «Πως είναι δυνατόν η CIA να προχωράει σε τέτοιες βάρβαρες πράξεις», ήταν το ερώτημα που τριβέλιζε το μυαλό τηλεθεατών και σχολιαστών που αδυνατούσαν να πιστέψουν το μέγεθος της βαρβαρότητας που έφερε το κυνήγι μαγισσών που ξεκίνησε ο Τζορτζ Μπους ο νεότερος υπό τον τίτλο «Πόλεμος κατά της Τρομοκρατίας».

Η πρόσφατη πετσοκομμένη και λειψή έκθεση της Γερουσίας (480 σελίδες σε σύνολο 6.000) για τις τεχνικές ανάκρισης που χρησιμοποίησε από το 2001 έως και το 2009 η κεντρική υπηρεσία πληροφοριών των ΗΠΑ όμως ξεκαθάρισε και τα τελευταίες αμφιβολίες, εκθέτοντας ταυτόχρονα όσους σχεδίασαν και υλοποίησαν υλοποίησαν αυτή την ανείπωτη φρίκη. Για την ακρίβεια, τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας είναι ακόμη χειρότερα από αυτά που γνωρίζαμε μέχρι τώρα:

Έγχυση υγρού αλλά και εισαγωγή αντικειμένων στον πρωκτό, «μπάνια» με παγωμένο νερό, εικονικοί πνιγμοί, στέρηση ύπνου έως και 180 ώρες, στέρηση τροφής, ρώσικη ρουλέτα (το γνωστό παιχνίδι με το όπλο) και άλλα παρόμοια.

Πέραν των βασανιστηρίων όμως, αυτό που προκαλεί τρομερή εντύπωση είναι το εύρος των χωρών που φιλοξένησαν τις μυστικές φυλακές της CIA. Η βάση του Γκουναντάναμο στην Κούβα είναι γνωστή σε όλους, και εκεί βρίσκονται μερικές δεκάδες κρατούμενοι που περιμένουν να δικαστούν, αν ποτέ έχουν αποκτήσουν αυτή τη δυνατότητα.

Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες του Μπαράκ να κλείσει τη φυλακή – σύμβολο των ηθών που εισήγαγε η κυβέρνηση Μπους στην αντιμετώπιση των κρατουμένων, το Γκουαντάναμο έχει παραμείνει ανοιχτό.

Η εν λόγω φυλακή ωστόσο δεν είναι παρά μονάχα η κορυφή του παγόβουνου καθώς αντίστοιχες εγκαταστάσεις λειτούργησαν σε δεκάδες χώρες, τα λεγόμενα στην αργκό των μυστικών υπηρεσιών «black sites».

Το πρώην ανατολικό μπλοκ συνεργάζεται πρόθυμα

Στην Πολωνία λόγου χάρη, όπως αναφέρει η έκθεση λειτούργησε μία εγκατάσταση υπό την ονομασία «Quartz». Έπειτα από χρόνια διαψεύσεων, ο πρώην πρόεδρος της χώρας Αλεξάντερ Κβασνιέσκι την Τετάρτη παραδέχθηκε την ύπαρξη της, λέγοντας ωστόσο πως δεν γνώριζε το τι συνέβαινε εκεί.

Χτισμένη σε μία απομακρυσμένο δάσος στη βορειοανατολική Πολωνία, η φυλακή αυτή υπήρξε χώρος ορισμένων αποτρόπαιων πρακτικών, που ώθησε μέχρι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να πάρει θέση, παρότι ποτέ δεν είδαν το φως της δημοσιότητας περισσότερες λεπτομέρειες. Η Πολωνία τελικά ζήτησε από τις ΗΠΑ έγγραφη διαβεβαίωσε πως οι πράκτορες της δεν βασάνιζαν κρατουμένους, ωστόσο η Ουάσινγκτον ποτέ δεν υπέγραψε οποιοδήποτε έγγραφο.

Στη γειτονική Λιθουανία αντίστοιχη μυστική εγκατάσταση τέθηκε σε λειτουργία για δύο χρόνια, το 2004 και το 2005. Η τοποθεσία της αν μη τι άλλο περίεργη καθώς χτίστηκε σε μία πρώην καφετέρια στην πόλη Ανταβιλάι, που βρίσκεται κοντά στην πρωτεύουσα Βίλνα.

Η χώρα της Βαλτικής έδωσε στη CIA το πράσινο φως για την κατασκευή αυτής της φυλακής του 2002 κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού του Τζορτζ Μπους, με αντάλλαγμα την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τον σταθμό ABC.

Χείρα βοηθείας στον Μπους και τη CIA έδωσε ακόμη ένας στενός σύμμαχος των ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια, η Ρουμανία. Η φυλακή υπό την κωδική ονομασία «Bright Light» λειτούργησε μέχρι το 2006 και στα μπουντρούμια της ορισμένους από τους πιο σημαντικούς υπόπτους για συμμετοχή στο τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου.

Η εγκατάσταση αυτή βρισκόταν σε αστική και μάλιστα πυκνοκατοικημένη περιοχή, και συγκεκριμένα σε ένα συγκρότημα γραφείων στο Βουκουρέστι. Στα υπόγεια της εφαρμόστηκαν από τους πράκτορες της Υπηρεσίας ορισμένες από τις πιο απάνθρωπες τεχνικές όπως βιαιοπραγία και στέρηση ύπνου, ενώ τα κελιά ήταν τοποθετημένα πάνω σε ελατήρια με αποτέλεσμα οι κρατούμενοι να βρίσκονται συνεχώς εκτός ισορροπίας.

Τα κολαστήρια στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ

Τα κολαστήρια της CIA δεν θα μπορούσαν να λείπουν από το Αφγανιστάν. Εξάλλου ήταν η πρώτη χώρα που εισέβαλαν οι ΗΠΑ με σκοπό την ανατροπή των Ταλιμπάν από την εξουσία και την εξάλειψη της αλ Κάιντα όπου εκεί είχε τις βάσεις της και μεγάλο μέρος των υποστηρικτών της.

Η φυλακή Cobalt που χτίστηκε στην Καμπούλ το 2002 ήταν κυριολεκτικά βγαλμένη από το μεσαίωνα και την Ιερή Εξέταση. Σύμφωνα με την έκθεση της Γερουσίας, η εγκατάσταση έμοιαζε περισσότερο με μπουντρούμι: Βυθισμένοι 24 ώρες το εικοσιτετράωρο στο σκοτάδι, οι κρατούμενοι έζησαν ορισμένες από τις πιο φρικιαστικές «ανακρίσεις» που έγιναν ποτέ. Εκεί χρησιμοποιήθηκε σχεδόν ολόκληρη η γκάμα των συμβουλών που έδιναν τα εγχειρίδια της CIA.

Από τη λίστα φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει και το Άμπου Γκράιμπ στο Ιράκ, το πιο γνωστό κλουβί που κατασκευαστικέ. Αντικείμενο αποτροπιασμού πολλές φορές στο παρελθόν, η φυλακή λειτούργησε από το 2003 έως το 2006. Εκεί έγιναν πράξεις που έκαναν εκατομμύρια αμερικανούς να αισθανθούν ντροπή και που απαθανατίστηκαν στις διαβόητες φωτογραφίες που διέρρευσαν το κατά το πρώτο έτος λειτουργίας του.

Οι ανακριτές εξάντλησαν κάθε αρρωστημένο ένστικτό τους πάνω στους αδύναμους να αντιδράσουν «μαχητές του εχθρού» (όπως χαρακτηρίστηκαν) και οι εικόνες που έκαναν το γύρο του κόσμου ήταν χαρακτηριστικές. Γυμνοί ιρακινοί δεμένοι με λουριά, χτυπημένοι και ταπεινωμένοι σέρνονταν στο πάτωμα με τους βασανιστές να ποζάρουν περήφανοι που πολεμούσαν τους «τρομοκράτες».

Είναι άγνωστο πόσοι κρατούμενοι πέρασαν από αυτά τα κελιά των φυλακών (γνωστών και μη) που έχτισε η CIA στην επαύριο της 11ης Σεπτεμβρίου σε όλο τον κόσμο. Το μόνο σίγουρο είναι πως τα αποτελέσματα της ισοπέδωσης της ανθρώπινης υπόστασης, της ταπείνωσης που προκάλεσαν τα φρικτά βασανιστήρια και του χάους που έφερε η εισβολή σε Αφγανιστάν και Ιράκ αρχίζουν να φαίνονται 13 χρόνια μετά. 


σχετικα αρθρα