current views are: 1

15 Δεκεμβρίου 2014
Δημοσίευση22:28

Κλείνει η ψαλίδα ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ, στο 4,9% η διαφορά – Εκτός Βουλής οι ΑΝΕΛ

Προβάδισμα καταγράφει ο ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Νέας Δημοκρατίας στην πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της εταιρείας GPO για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού MEGA.Καταλληλότερος ο Σαμαρας, θετικά βλέπουν οι πολίτες τον Σταύρο Δήμα.

Δημοσίευση 22:28’
αρθρο-newpost

Προβάδισμα καταγράφει ο ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Νέας Δημοκρατίας στην πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της εταιρείας GPO για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού MEGA.Καταλληλότερος ο Σαμαρας, θετικά βλέπουν οι πολίτες τον Σταύρο Δήμα.

Επιμέλεια: Παναγιώτης Βελισσάρης – Λυμπερίδης

Προβάδισμα καταγράφει ο ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Νέας Δημοκρατίας στην πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της εταιρείας GPO για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού MEGA. Καταλληλότερος ο Σαμαρας, θετικά βλέπουν οι πολίτες τον Σταύρο Δήμα.

Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει το 28%, ενώ η Νέα Δημοκρατία το 23,1%. Ακολουθεί το ΚΚΕ με 5,5%, το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ με 5,1% η Χρυσή Αυγή με 5% και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 2,8%.Η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας βρίσκεται στο 4,9%, μειωμένη σε σχέση με το 6,5% που ήταν στην αντίστοιχη μέτρηση του Οκτωβρίου.

Ενδεικτικά, στη προηγούμενη δημοσκόπηση της GPO ο ΣΥΡΙΖΑ λάμβανε 26,7%, η Νέα Δημοκρατία 20,2%, το Ποτάμι 6%, η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ 5,7% αντίστοιχα, το ΠΑΣΟΚ 4%  και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 3% .

Καταλληλότερος ο Σαμαράς

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός εμφανίζεται ο Αντώνης Σαμαράς με 44,8%, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας ,συγκεντρώνει 35,4%.

Δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός παραμένει ο Αλέξης Τσίπρας με 41,2% των θετικών απόψεων και ακολουθεί ο Αντώνης Σαμαράς με 41,3%, ο Σταύρος Θεοδωράκης με 35,2%, ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 31,2%, ο Φώτης Κουβέλης με 30,1%, ο Πάνος Καμμένος με 23,9% , ο Ευάγγελος Βενιζέλος με 22,6% και ο Νίκος Μιχαλολιάκος με 4,2%.

Το 84,8% των ερωτηθέντων ζητούν από τον Γιώργο Παπανδρέου να αποσυρθεί από την πολιτική, ενώ το 7,6% θεωρεί πως ο πρώην πρωθυπουργός πρέπει να κατέβει υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ. Το 4,2% βλέπει θετικά το ενδεχόμενο δημιουργίας νέου κόμματος.

Θέλουν κυβερνήσεις συνεργασίας

Το 61,2% εκτιμά πως θα προκύψουν κίνδυνοι για την οικονομία στην προεκλογική περίοδο εφόσον υπάρξει πρόωρη προσφυγή  στις κάλπες, ενώ το 37,6% θεωρεί πως δεν υφίσταται ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Παράλληλα, η μεγάλη πλειοψηφία και συγκεκριμένα το 59,3% θέλει να προκύψει κυβέρνηση συνεργασίας από τις επόμενες εκλογές, ενώ το 38,5% προτιμά αυτοδύναμία ενός κόμματος.

Σε ερώτηση εάν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να κυβερνήσει το 60,9% απαντά αρνητικά, ενώ το 36,7% θετικά.

Πώς βλέπουν τον Σταύρο Δήμα

Να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας στις 29 Δεκεμβρίου επιθυμεί το 55% των ερωτηθέντων, έναντι ενός 41,6% που επιθυμεί να διαλυθεί η Βουλή και να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές.

Επίσης σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης το 64,4% βλέπει θετικά την επίσπευση της διαδικασίας για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και το 51,3% δηλώνει ότι έχει θετική άποψη για τον υποψήφιο Πρόεδρο Σταύρο Δήμα έναντι ενός 34,3% που απάντησε αρνητικά, ενώ το 14,4% δεν απάντησε.

Για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα

Σε άλλη ερώτηση σχετικά με το που οφείλεται η αδυναμία να ολοκληρωθεί η συμφωνία με τους δανειστές το 35.5% απαντά η Κυβέρνηση, το 21,9% επιρρίπτει ευθύνες στην τρόικα και το 38,7% στην πολιτική αβεβαιότητα.

Τέσσερις στους 10, το 41,2%, εκτιμά ότι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μπορεί να διαπραγματευτεί καλύτερα με την τρόικα. Από την άλλη, το 34,2% εκτιμά πως ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να διαπραγματευτεί με τους δανειστές.

Ειδικότερα, το 41% επιθυμεί η διαπραγμάτευση με την τρόικα να γίνει από κυβέρνηση που θα προκύψει από εκλογές, το 37,6% από τη σημερινή κυβέρνηση και το 14,3% από κυβέρνηση ειδικού σκοπού που θα σχηματιστεί από την παρούσα Βουλή.

Δεν πέρασε ο κίνδυνος εξόδου από το ευρώ

Την ίδια ώρα το 58,6% των ερωτηθέντων θεωρεί πως ο κίνδυνος εξόδου της  χώρας από το ευρώ δεν πέρασε οριστικά, ενώ το 36,4% πιστεύει πως δεν υπάρχει αυτό το ενδεχόμενο.

Πάση θυσία παραμονή στο κοινό νόμισμα επιθυμεί το 72,4% των ερωτηθέντων, την ώρα που το 26% απαντά το αντίθετο. 


σχετικα αρθρα