current views are: 4

1 Ιανουαρίου 2015
Δημοσίευση07:23

Ένας χρόνος γεμάτος ανατροπές στη ζωή των πολιτών

Το 2014 ήταν ένα έτος- σταθμός για την ελληνική οικονομία. Οι εξοντωτικές για τους πολίτες απαιτήσεις της τρόικας δεν σταμάτησαν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους με αποτέλεσμα να έρχονται τα πάνω κάτω στη ζωή των Ελλήνων.

Δημοσίευση 07:23’
αρθρο-newpost

Το 2014 ήταν ένα έτος- σταθμός για την ελληνική οικονομία. Οι εξοντωτικές για τους πολίτες απαιτήσεις της τρόικας δεν σταμάτησαν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους με αποτέλεσμα να έρχονται τα πάνω κάτω στη ζωή των Ελλήνων.

Της Αγγελικής Κιλιντζόγλου

Το 2014 ήταν ένα έτος- σταθμός για την ελληνική οικονομία. Οι εξοντωτικές για τους πολίτες απαιτήσεις της τρόικας δεν σταμάτησαν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους με αποτέλεσμα να έρχονται τα πάνω κάτω στη ζωή των Ελλήνων.

Μισθοί που «εξαφανίστηκαν», συντάξεις που πετσοκόπηκαν, επιδόματα που καταργήθηκαν, αλλαγές στη φορολογία αλλά και άπειρα λάθη σε κρίσιμα νομοσχέδια στιγμάτισαν το 2014.

Το NP συγκέντρωσε και σας παρουσιάζει τις επτά βασικές αλλαγές που ψηφίστηκαν το 2014 και άλλαξαν τη ζωή μας ριζικά.

Ασφαλιστικό

Μείωση συντάξεων, αύξηση ορίων ηλικίας αλλά και κατάργηση και συγχώνευση των ασφαλιστικών ταμείων είναι οι βασικές αλλαγές που αποφασίστηκαν στη διάρκεια του έτους και θα τεθούν από το 2015 σε ισχύ, με τις ευλογίες της τρόικας.

Στο εξής για όσους βγαίνουν στη σύνταξη θα υπολογίζεται το σύνολο του εργασιακού βίου κι όχι η πενταετία, και έτσι θα υπάρξει σαφής μείωση των αποδοχών των συνταξιούχων. Επίσης αυξάνονται τα όρια ασφάλισης για την κατώτατη σύνταξη από τα 15 στα 20 και ταυτόχρονα κατά δύο χρόνια τα έτη ασφάλισης για την πρόωρη συνταξιοδότηση.

Παρελθόν θα αποτελούν τα επικουρικά ταμεία τα οποία καταργούνται και απορροφώνται από το ΙΚΑ.

Κοινωνικά επιδόματα

Τι και αν μειώθηκαν, τελικά τα κοινωνικά επιδόματα καταργήθηκαν. Μόνο το οικογενειακό επίδομα έμεινε σε ισχύ το 2014, έστω και πετσοκομμένο, και από το επόμενο έτος καταργείται και αυτό.

Ενιαίος Φόρος Ακινήτων

Ένα ατελείωτο αλαλούμ διαδραματίστηκε κατά τη διάρκεια του έτους με τον ενιαίο φόρο στα ακίνητα. Ο ΕΝΦΙΑ ψηφίστηκε την άνοιξη, όμως σωρεία λαθών που εντοπίστηκαν οδήγησαν στην κατάθεση διορθωτικών ρυθμίσεων. Τελικά και οι διορθωμένες ρυθμίσεις έκρυβαν αντίστοιχα νέα λάθη, με αποτέλεσμα να φτάσει το φθινόπωρο του 2014 και οι φορολογούμενοι να μην ξέρουν τι θα πληρώσουν. Όπως όλα δείχνουν, το ίδιο αλαλούμ αναμένεται να συνεχιστεί και το επόμενο έτος αφού η κατάσταση ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει.

Γάλα

Με κόντρες που λίγο έλειψαν να τινάξουν την κυβέρνηση στον αέρα, το 2014 έφερε αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού της τιμής του γάλακτος.

Ο διαχωρισμός του φρέσκου γάλακτος από το παστεριωμένο θα έπρεπε να επιφέρει μείωση στις τελικές τιμές στα ράφια, κάτι που δεν έγινε ποτέ.

Σήμερα ένα λίτρο γάλακτος ιδιωτικής ετικέτας κοστίζει λιγότερο από 1 ευρώ στα σούπερ μάρκετ, όμως για τις επώνυμες μάρκες οι τιμές κυμαίνονται από 1,20 έως 1,55 ευρώ.

Φόροι

Στο κομμάτι των φόρων δεν θα εστιάσουμε στο τι κλήθηκαν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι το 2014 γιατί το… μάρμαρο είναι ακριβό. Θα εστιάσουμε όμως στη ρύθμιση για την προστασία των μισθών έως 1.500 ευρώ από κατασχέσεις. Μία ρύθμιση που ήρθε έπειτα από έντονες αντιδράσεις για τις κατασχέσεις ακινήτων ή κινητών περιουσιακών στοιχείων που ζήσαμε το 2014 και προβλέπει πως δεν θα κατάσχεται ο μισθός μέχρι το όριο των 1.500 ευρώ, ενώ για συνολικές οφειλές έως 500 ευρώ η εφορία δεν θα μπορεί να προχωρήσει σε κατάσχεση ακινήτων ή κινητών περιουσιακών στοιχείων.

Τι και αν ψηφίστηκε, υπήρξαν περιπτώσεις που τα χρήματα κατασχέθηκαν, έστω κι αν ο λογαριασμός είχε δηλωθεί ως ακατάσχετος.

Νοσοκομεία

Άλλο ένα μέτρο που ήρθε το 2014 ήταν το εισιτήριο στα νοσοκομεία.

Οι πολίτες κλήθηκαν αρχικά να πληρώσουν εισιτήριο ύψους 25 ευρώ για εισαγωγή στα νοσοκομεία. Τελικά, έπειτα από αντιδράσεις και κόντρες στη Βουλή, το εισιτήριο μειώθηκε στα 5 ευρώ για την κατά τα άλλα δωρεάν δημόσια υγεία.

Ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών

Τέλος, στα highlights του 2014 εντάσσεται και η πολυσυζητημένη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Έπειτα από μια διόρθωση άνοιξε τελικά ο δρόμος για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία έως και σε 100 δόσεις μέσω της διαδικτυακής εφαρμογής του TAXIS δίνοντας μια μικρή, έστω, ανάσα στους πολίτες.

Πάντως φήμες λένε ότι η τρόικα θέλει να (ξανα)βάλει χέρι στη ρύθμιση και να μειωθεί ο αριθμός των δόσεων. Ίδωμεν το 2015.

Καλή χρονιά σε όλους!

 


σχετικα αρθρα