current views are: 3

2 Ιανουαρίου 2015
Δημοσίευση18:37

Κύρτσος: Εθνική συνεννόηση για μείωση του ασφαλιστικού ελλείμματος

«Κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συζήτησης στον ΣΚΑΪ επανέλαβα γνωστές θέσεις μου για το ασφαλιστικό της χώρας, οι οποίες δεν αποτελούν κυβερνητική πολιτική» απάντησε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Κύρτσος στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος τον κατηγόρησε ότι αποκάλυψε νέες μειώσεις στις συντάξεις.

Δημοσίευση 18:37’
αρθρο-newpost

«Κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συζήτησης στον ΣΚΑΪ επανέλαβα γνωστές θέσεις μου για το ασφαλιστικό της χώρας, οι οποίες δεν αποτελούν κυβερνητική πολιτική» απάντησε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Κύρτσος στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος τον κατηγόρησε ότι αποκάλυψε νέες μειώσεις στις συντάξεις.

«Κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συζήτησης στον ΣΚΑΪ επανέλαβα γνωστές θέσεις μου για το ασφαλιστικό της χώρας, οι οποίες δεν αποτελούν κυβερνητική πολιτική» απάντησε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Κύρτσος στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος τον κατηγόρησε ότι αποκάλυψε νέες μειώσεις στις συντάξεις.

Ο κ. Κύρτσος τονίζει:

«Πρώτον, οι Ευρωπαίοι εταίροι και πιστωτές ζητούν μεγάλη μείωση του ασφαλιστικού, συνταξιοδοτικού ελλείμματος για να προχωρήσουν στην αναδιάρθρωση του χρέους και στην αποπληρωμή του σε πενήντα αντί για τριάντα χρόνια. 

Δεύτερον, όσο δύσκολη και να είναι από κοινωνική άποψη η μείωση ορισμένων κατηγοριών συντάξεων επιβάλλεται στις συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί, για να έχουμε τα οφέλη από την αναδιάρθρωση του χρέους και στη συνέχεια από την έξοδο του ελληνικού Δημοσίου στις διεθνείς αγορές με ευνοϊκούς όρους. Υπολογίζω ότι τα κέρδη από αυτές τις θετικές εξελίξεις μπορεί να είναι, σε ετήσια βάση, 6-7 δισ. ευρώ με τη μορφή της μείωσης των τοκοχρεολυσίων. Θα διευκολυνθεί έτσι η άσκηση αναπτυξιακής και στη συνέχεια κοινωνικής πολιτικής. 

Τρίτον, οι επιλεκτικές μειώσεις συντάξεων πρέπει να γίνουν στη βάση ενός εθνικού διαλόγου, ξεκινώντας από τα «ρετιρέ» του ασφαλιστικού, συνταξιοδοτικού συστήματος ώστε να μην πληρώσουν τον λογαριασμό αυτοί που έχουν πραγματικά ανάγκη. Ενδεικτική του τρόπου που σκέφτομαι είναι η πρότασή μου για επιβολή πλαφόν 2.000 ευρώ το μήνα, μεικτά, στις συντάξεις. 

Τέταρτον, θεωρώ ότι μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, όποια και να είναι η κυβέρνηση, θα έχει μπροστά της μία κούρσα ταχύτητας με μέτρα προσαρμογής προκειμένου να ξεκλειδώσουν η αναδιάρθρωση του χρέους του ελληνικού Δημοσίου και η έξοδος του ελληνικού Δημοσίου στις διεθνείς αγορές. Διαφορετικά θα βρεθούμε αντιμέτωποι με εξαιρετικά δυσάρεστες οικονομικές και κοινωνικές καταστάσεις». 

Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ συνεχίζει: «Θεωρώ απαράδεκτη την προεκλογική εκμετάλλευση των γνωστών απόψεών μου από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος τις μετατρέπει με το ζόρι σε κυβερνητική πολιτική, δήθεν τμήμα του λεγόμενου email Χαρδούβελη και τις διαστρεβλώνει για να δείξει ότι η επιδίωξή μου είναι να τιμωρηθούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι, ενώ αναφέρομαι ρητά στα λεγόμενα ασφαλιστικά “ρετιρέ”» και προσθέτει:

«Από την εποχή που ήμουνα διευθυντής στον Ελεύθερο Τύπο υποστήριζα την ανάγκη μιας ασφαλιστικής, συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης που θα περιόριζε την επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού και θα επέτρεπε στην οικονομία να αντέξει στις πιέσεις της ΟΝΕ. Είχα υποστηρίξει και την ασφαλιστική μεταρρύθμιση Σημίτη-Γιαννίτση με αυτή τη λογική. Έχει συμπληρωθεί μια 15ετία, κατά τη διάρκεια της οποίας δέχομαι την κριτική ανεύθυνων πολιτικών, κομματικών και συνδικαλιστικών παραγόντων. Αποτελεί μία από τις βασικές αιτίες της υπερχρέωσης του ελληνικού Δημοσίου και των μνημονίων που ακολούθησαν».

Ο κ. Κύρτσος συνέστησε ψυχραιμία στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως αλλαγή νοοτροπίας σε ό,τι αφορά στις ευρωπαϊκές μας υποχρεώσεις. «Επειδή, όπως παρατηρώ, επικαλούνται τις δηλώσεις μου, εκτιμώ ότι ενδεχόμενη επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ με αυτή τη νοοτροπία θα οδηγούσε στην πραγματική καταβαράθρωση των συντάξεων, τις οποίες υποκρίνονται ότι θέλουν να προστατέψουν» κατέληξε. 


σχετικα αρθρα