current views are: 4

7 Ιανουαρίου 2015
Δημοσίευση11:34

Όταν τα σκίτσα του Charlie Hebdo προκάλεσαν οργή…

Σοκ έχει προκαλέσει η είδηση για την αιματηρή επίθεση ενόπλων στο σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo στο Παρίσι.

Δημοσίευση 11:34’
αρθρο-newpost

Σοκ έχει προκαλέσει η είδηση για την αιματηρή επίθεση ενόπλων στο σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo στο Παρίσι.

Σοκ έχει προκαλέσει η είδηση για την τρομοκρατική επίθεση ενόπλων στο σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo στο Παρίσι.

Μέχρι στιγμής, δεν έχει γίνει γνωστό ποιοι είναι οι δράστες, ωστόσο το περιοδικό λίγο πριν την επίθεση είχε δημοσιεύσει στο Facebook και το Twitter ένα σκίτσο του Αμπού Μπακρ αλ Μπαγντάντι, ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους.

Τα σκίτσα της οργής…

Αρχικά, τον Νοέμβριο του 2011, η απόφαση των υπευθύνων να μεταλλάξουν τον τίτλο του περιοδικού σε «Charia Hebdo» και να εμφανίσουν τον Μωάμεθ αρχισυντάκτη, είχε προκαλέσει οργή, με τα γραφεία να πυρπολούνται και το site να δέχεται κυβερνοεπίθεση. 

Τον Σεπτέμβριο του 2012 είχε ξεσπάσει σάλος, όταν το γαλλικό περιοδικό είχε δημοσιεύσει σκίτσα που σατίριζαν τον Μωάμεθ, ύστερα από το χάος που προκάλεσαν οι σκηνές της περιβόητης «βλάσφημης» ταινίας Innocence of Muslims.

Στο εξώφυλλο του περιοδικού απεικονιζόταν ένας υπερορθόδοξος Εβραίος να σπρώχνει έναν μουσουλμάνο σε καροτσάκι, με τίτλο «Άθικτοι 2» και επισήμανση «μην σατιρίζετε» (η αναφορά γινόταν σε ταινία με αυτόν τον τίτλο που κυκλοφορεί στη Γαλλία με κεντρικά πρόσωπα έναν ανάπηρο πλούσιο και τον υπηρέτη του).

Μέσα στο περιοδικό δημοσιεύονταν αρκετά σκίτσα του Μωάμεθ, σε μερικά από το οποία είναι γυμνός. Και μόνο η απεικόνηση του Μωάμεθ θεωρείται βλασφημία για τους μουσουλμάνους.

Τη δημοσίευση των σκίτσων ακολούθησαν πολλές διαδηλώσεις σε όλο τον μουσουλμανικό κόσμο που οδήγησαν στο προσωρινό κλείσιμο αρκετών γαλλικών ιδρυμάτων και πρεσβειών στο εξωτερικό, αλλά και το κάψιμο των γραφείων του περιοδικού. 

Τον Ιανουάριο του 2013 το Charlie Hebdo «ξαναχτύπησε», δημοσιεύοντας ένα 64σέλιδο ειδικό τεύχος με σκίτσα για την ζωή του προφήτη Μωάμεθ.

Ντ. Μ.


σχετικα αρθρα