current views are: 1

7 Ιανουαρίου 2015
Δημοσίευση16:34

Αποτροπιασμός για την επίθεση τζιχαντιστών στο Παρίσι – Εθνικό πένθος κήρυξε ο Ολάντ

Παγκόσμιο αποτροπιασμό έχει προκαλέσει το μακελειό στα γραφεία του σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo στο Παρίσι. 

Δημοσίευση 16:34’
αρθρο-newpost

Παγκόσμιο αποτροπιασμό έχει προκαλέσει το μακελειό στα γραφεία του σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo στο Παρίσι. 

Παγκόσμιο αποτροπιασμό έχει προκαλέσει το μακελειό στα γραφεία του σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo στο Παρίσι την ώρα που πραγματοποιείται ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό των αδίστακτων εκτελεστών.

Το πρωί, τρεις ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον των αστυνομικών που περιφρουρούσαν τα γραφεία, αλλά στους εργαζομένους μέσα στο κτίριο, με αποτέλεσμα να σκοτώσουν δώδεκα άτομα. Μάλιστα, ανάμεσα στα θύματα συγκαταλέγονται και τέσσερις ιστορικοί γελοιογράφοι του Charlie Hebdo. 

Από την επίθεση έχουν τραυματιστεί συνολικά 20 άτομα, εκ των οποίων τέσσερα νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, με τις αρχές να εκφράζουν φόβους ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί.

Την ίδια ώρα, σοκάρουν οι μαρτυρίες και τα βίντεο από τη στιγμή της επίθεσης. 

Σε ένα από τα βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας, το οποίο «κατέβηκε» λόγω του σκληρού περιεχομένου του, οι δράστες εκτελούν εν ψυχρώ τραυματισμένο αστυνομικό, ο οποίος βρίσκόταν πεσμένος σε πεζοδρόμιο. Πηγαίνουν από πάνω του και του δίνουν τη χαριστική βολή. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, την ώρα της δολοφονίας του αστυνομικού οι δράστες φέρονται να φώναζαν: «Πήραμε εκδίκηση. Σκοτώσαμε τη Charlie Hebdo».

Ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό των δραστών

Οι γαλλικές αρχές έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό, προκειμένου να εντοπίσουν τους δράστες, οι οποίοι όπως ανακοινώθηκε είναι τρεις.

Παράλληλα, έχουν αυξήσει τα μέτρα ασφαλείας σε μέσα ενημέρωσης, μέσα μεταφοράς και σχολεία, ενώ εκφράζονται φόβοι και για νέα χτυπήματα, εάν δεν συλληφθούν εγκαίρως οι ένοπλοι.

Σύμφωνα με τις αρχές της Γαλλίας, το σχέδιο της επίθεσης ήταν εξαιρετικά οργανωμένο και πραγματοποιήθηκε από επαγγελματίες.

Όπως αναφέρουν αστυνομικές πηγές, ο τρόπος δράσης των προσώπων που εμπλέκονται στην επίθεση, η ηρεμία, η αποφασιστικότητα και η αποτελεσματικότητά τους δείχνουν ότι επρόκειτο για ανθρώπους που έχουν περάσει από στρατιωτική εκπαίδευση.

Να σημειωθεί ότι στο έργο των γαλλικών αρχών συνδράμουν και οι βρετανικές και οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες

Μέχρι στιγμής, καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη, ωστόσο δεν αποκλείεται πίσω από την επίθεση να βρίσκονται τζιχαντιστές.

«Ημέρα εθνικού πένθους» κήρυξε την Πέμπτη ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ όπως ανακοίνωσε στο διάγγελμα του.

«Το καλύτερο όπλο μας, είναι η ενότητά μας. Τίποτα δε μπορεί να μας διχάσει, τίποτα δε μπορεί να μας χωρίσει» δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος κατά τη διάρκεια ενός σύντομου διαγγέλματος προς το έθνος που αναμεταδόθηκε από τα τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας. Οι σημαίες στα δημόσια κτίρια θα κυματίζουν μεσίστιες για ένα διάστημα 3 ημερών, γνωστοποίησε ο Ολάντ.

«Κύμα» συμπαράστασης

Την αιματηρή επίθεση στο γαλλικό περιοδικό έχουν καταδικάσει οι ηγέτες σχεδόν όλων των κρατών. 

Ανάμεσα σε αυτούς είναι ο Μπαράκ Ομπάμα, η Άνγκελα Μέρκελ, ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Ματέο Ρέντσι, ο Ντέιβιντ Κάμερον, ο Αντώνης Σαμαράς, και πλήθος άλλων πολιτικών και οργάνων.

Ταυτόχρονα, στο διαδίκτυο έχει ξεσπάσει ένα πρωτοφανές «κύμα» συμπαράστασης, με το μήνυμα «Je suis Charlie» (Είμαι Charlie) να κάνει τον γύρο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ενώ διαδήλωση πραγματοποιείται στην πλατεία Δημοκρατίας στο Παρίσι.

Το επεισοδιακό παρελθόν του Charlie Hebdo

Υπενθυμίζεται πως στο παρελθόν το Charlie Hebdo είχε βρεθεί πολλές φορές στο επίκεντρο επιθέσεων, λόγω των σκίτσων που δημοσίευε.

Μάλιστα, στο τελευταίο σκίτσο που δημοσίευσε λίγο πριν τη σημερινή επίθεση απεικονιζόταν ο ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους. 

Δείτε πως μετέδωσε το newpost.gr λεπτό προς λεπτό την επίθεση στο Charlie Hebdo:

 


σχετικα αρθρα