current views are: 1

10 Ιανουαρίου 2015
Δημοσίευση07:01

«Απάντηση» στα σχέδια επί χάρτου και στο «λεφτά υπάρχουν» του ΣΥΡΙΖΑ

«Απάντηση» στα σχέδια επί χάρτου και στο «λεφτά υπάρχουν» του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να δώσει ο Πρωθυπουργός. 

Δημοσίευση 07:01’
αρθρο-newpost

«Απάντηση» στα σχέδια επί χάρτου και στο «λεφτά υπάρχουν» του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να δώσει ο Πρωθυπουργός. 

Γράφουν οι Τάσος Τσιφόρος- Πάνος Ρασσιάς  

«Απάντηση» στα σχέδια επί χάρτου και στο «λεφτά υπάρχουν» του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να δώσει ο Πρωθυπουργός. 

Τη σφραγίδα της ΝΔ στο υπόλοιπο της προεκλογικής περιόδου που απομένει μέχρι τις 25 Ιανουαρίου, ώστε να ανατραπεί η διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ, θέλει να βάλει ο Αντώνης Σαμαράς με την παρουσίαση του «Εθνικού Σχεδίου Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων» που παρουσιάζει σήμερα στις 12:30 το μεσημέρι. 

Ο Αντώνης Σαμαράς δεν πρόκειται να μείνει μόνον στα… λόγια αλλά, με στόχο να αναδείξει την τεράστια απόσταση που χωρίζει την υπεύθυνη άσκηση της διακυβέρνησης από τις εξαγγελίες, θα παρουσιάσει ένα πολύπλευρο σχέδιο επενδύσεων ανά τομέα, με συγκεκριμένα παραδείγματα και με πλήρη αποτύπωση από που θα βρεθούν τα χρήματα, το χρόνο ολοκλήρωσης αλλά και τις θέσεις εργασίας και την αύξηση στο ΑΕΠ που προκαλείται. 

Οι επιτελείς της Λεωφόρου Συγγρού ποντάρουν πολλά στον θετικό αντίκτυπο που περιμένουν να έχει το αναπτυξιακό και οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ, καθώς, όπως λένε, θα περιλαμβάνει τομές, ανατροπές και μεταρρυθμίσεις οι οποίες αφορούν όλες τις κατηγορίες των πολιτών, ενώ μεγάλο κεφάλαιο θα αφορά το κοινωνικό κράτος. 

Παράλληλα, αναμένεται να υπάρχει ρητή αναφορά στην ανάγκη αξιοποίησης της ακίνητης και όχι μόνον περιουσίας του Δημοσίου ενώ με επιχείρημα τη δημοσιονομική προσαρμογή των τελευταίων ετών, τον πρώτο ισοσκελισμένο προϋπολογισμό αλλά και τους τρεις προϋπολογισμούς της κυβέρνησης Σαμαρά που δεν χρειάστηκαν προσαρμογές κατά την εκτέλεσή τους, ο κ. Σαμαράς θα παρουσιάσει τις δεσμεύσεις του για την προσεχή περίοδο στη λογική του «λίγα και στο χέρι». Όπως σημείωσε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός από το Μαρούσι, «όταν το κράτος σου δίνει αυτά που αντέχει η οικονομία να σου δώσει, τότε στα δίνει για πάντα! Αλλά όταν κάποιοι σου υπόσχονται «λαγούς με πετραχήλια», χωρίς να σου λένε από πού θα τα βρουν, είτε σε κοροϊδεύουν, είτε θα στα πάρουν πίσω πολλαπλά. Και αυτό έχει ήδη συμβεί, και το έχει πληρώσει ακριβά ο Ελληνικός λαός, πανάκριβα». 

Σε αυτή τη λογική, ο κ. Σαμαράς θα μιλήσει για λελογισμένες φοροελαφρύνσεις και παροχές, που δεν θα θέτουν σε κίνδυνο την πορεία της χώρας.  

Στον τομέα της ανάπτυξης και των μεταρρυθμίσεων μεγάλο βάρος θα δίνεται στις ιδιωτικοποιήσεις και στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, ενώ στα φορολογικά στη μείωση των συντελεστών για επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα, με τον πρωθυπουργό να εγγυάται παράλληλα ότι δεν θα περικοπεί απολύτως καμία σύνταξη ή εισόδημα από εδώ και πέρα.  

Ήδη ο κ. Σαμαράς έχει προαναγγείλει μείωση του ανώτατος φόρου εισοδήματος για τα φυσικά πρόσωπα στο 33% από το 42% που είναι σήμερα και από το 45% που ήταν πριν την κρίση και σταδιακή μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις μέχρι να πέσει στο ενιαίο 15% από το 25% που είναι σήμερα.  

Παράλληλα έχει εξαγγείλει σταδιακή μείωση και στα υψηλά κλιμάκια του ΦΠΑ όπως και σε κάποια μεσαία αργότερα, ενώ από το 2015 θα αρχίσει να μειώνεται και ο ΕΝΦΙΑ με τα έσοδα να αποδίδονται απευθείας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ο σταδιακός χαρακτήρας της εφαρμογής των ελαφρύνσεων έχει κριθεί απαραίτητος, προκειμένου όλα να γίνουν ομαλά και να μην υπάρξει επιστροφή στα ελλείμματα, μετά από τόση προσπάθεια. 

Ο κ. Σαμαράς θα επαναλάβει την προοπτική μείωσης του ΕΝΦΙΑ, ήδη από το τρέχον έτος, με παράλληλη απόδοσή του στην τοπική αυτοδιοίκηση, ενώ αναμένεται να επαναλάβει με ένταση και όσα έχει ήδη ακροθιγώς αναφέρει για το ασφαλιστικό: «Εγγυώμαι ότι δεν θα υπάρξει πλέον καμία απολύτως μείωση σε συντάξεις και σε εισοδήματα. Καμία. Γιατί μπήκαμε στη φάση της Ανάπτυξης και των αυξήσεων». 

Το βασικό στοιχείο του προγράμματος είναι ότι όλα τα projects που θα περιλαμβάνονται στα τρία κεφάλαιά του (ανάπτυξη, μείωση φορολογίας και αποκατάσταση αδικιών) θα είναι κοστολογημένα με συγκεκριμένη αναφορά στο από που θα βρεθούν τα χρήματα, σε αντίθεση, όπως λένε με τις αοριστίες και το «λεφτά υπάρχουν» του ΣΥΡΙΖΑ. 

Επίσης σημαντικό στοιχείο του Σχεδίου θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες και τα οφέλη που θα έχει η υλοποίηση κάθε δράσης, στις θέσεις εργασίας και στα έσοδα στην οικονομία. Στόχος είναι στα επόμενα έξι χρόνια, αν τελικά εκλεγεί η ΝΔ, οι θέσεις εργασίας και το ΑΕΠ που χάθηκε στην κρίση, να ανακτηθούν ξανά.


σχετικα αρθρα