current views are: 1

10 Ιανουαρίου 2015
Δημοσίευση07:47

Με νέες επιθέσεις απειλεί την Γαλλία η Αλ Κάιντα

Λίγες μόνο ώρες μετά το τέλος των αιματηρών ομηριών στην Γαλλία με θύματα τόσο τους δράστες όσο και ομήρων, η Αλ Κάιντα απειλεί με νέες επιθέσεις την Γαλλία όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο το διαδικτυακό τόπο παρακολούθησης των ισλαμικών ιστοσελίδων (SITE).

Δημοσίευση 07:47’
αρθρο-newpost

Λίγες μόνο ώρες μετά το τέλος των αιματηρών ομηριών στην Γαλλία με θύματα τόσο τους δράστες όσο και ομήρων, η Αλ Κάιντα απειλεί με νέες επιθέσεις την Γαλλία όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο το διαδικτυακό τόπο παρακολούθησης των ισλαμικών ιστοσελίδων (SITE).

Λίγες μόνο ώρες μετά το τέλος των αιματηρών ομηριών στην Γαλλία με θύματα τόσο τους δράστες όσο και ομήρων, η Αλ Κάιντα απειλεί με νέες επιθέσεις την Γαλλία όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο το διαδικτυακό τόπο παρακολούθησης των ισλαμικών ιστοσελίδων (SITE).

Ο εκ των επικεφαλής της αλ Καίντα στη Υεμένη δήλωσε σε μαγνητοφωνημένο μήνυμά του ότι η φονική επίθεση στα γραφεία της γαλλικής σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo έγινε εξ αιτίας των προσβολών που υπέστη ο προφήτης. 

“Δεν θα είστε ασφαλείς όσο πολεμάτε τον Αλλάχ, τον αγγελιοφόρο του και τους πιστούς”, απείλησε ο Χάριτ αλ-Ναντάχι.

Ο Σεΐχης Χαρίθ αλ-Ναντχάρι είπε επίσης στο ηχογραφημένο μήνυμά του που μεταδόθηκε μέσω του διαδικτυακού τόπου YouTube ότι οι επιτιθέμενοι ήταν μια ομάδα «από πιστούς στρατιώτες του Θεού» που δίδαξαν στους Γάλλους τα όρια της ελευθερίας του λόγου.

«Από την αρχή σκοτώθηκαν οι όμηροι»

Σε ότι αφορά στην ομηρία στο εβραϊκό παντοπωλείο του Παρισιού ο εισαγγελέας του Παρισιού Φρανσουά Μουλάν δήλωσε πως οι τέσσερις όμηροι σκοτώθηκαν από τον ένοπλο εισβολέα Αμεντί Κουλιμπαλί “πιθανώς” από την αρχή της επίθεσης. «Οι όμηροι δεν σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης από τις δυνάμεις ασφαλείας», διαβεβαίωσε ο δικαστής.

Ο εισαγγελικός λειτουργός, επιβεβαίωσε επίσης ότι ο ένοπλος δράστης της ομηρίας Αμεντί Κουλιμπαλί είχε παγιδεύσει το κατάστημα και «απείλησε να πυροβολήσει όλους τους ομήρους» που ήταν στο εσωτερικό του.

Έληξε η ομηρία στο κοσμηματοπωλείο

Χωρίς τραυματισμούς έληξε η ομηρία που σημειώθηκε χθες το απόγευμα σε κοσμηματοπωλείο στο Μονπελιέ της νότιας Γαλλίας. Ο ένοπλος που κρατούσε ομήρους δύο υπαλλήλους του κοσμηματοπωλείου παραδόθηκε στη διάρκεια της νύχτας στην αστυνομία και οι υπάλληλοι απελευθερώθηκαν και είναι καλά στην υγεία τους, ανακοίνωσε αστυνομική πηγή. 

Διαπραγματεύσεις που διήρκησαν ώρες μεταξύ της Raid, επίλεκτης μονάδας της αστυνομίας, και του ενόπλου κατέληξαν στην παράδοση του άνδρα αυτού χωρίς να σημειωθεί βία. 

Ο 40χρονος άνδρας συνελήφθη και τέθηκε υπό κράτηση, ανακοίνωσε στον Τύπο ο εισαγγελέας Κριστόφ Μπαρέ. “Γύρω στις 17.00 (τοπική ώρα) ο άνδρας εισήλθε στο κοσμηματοπωλείο, αλλά δεν έγινε απόπειρα ληστείας και η ενέργειά του είναι ανεξήγητη”, δήλωσε. 

Ο εισαγγελέας επανέλαβε ότι το περιστατικό αυτό ουδεμία σχέση έχει με τις χθεσινές ομηρείες στην περιοχή του Παρισιού που είχαν σχέση με τον ριζοσπαστικό ισλαμισμό. “Οι δύο πωλήτριες του καταστήματος δεν υπέστησαν βία, ούτε παρεμποδίστηκαν”, διευκρίνισε.

Υπενθυμίζεται ότι η αστυνομία είχε ειδοποιηθεί από έναν έμπορο καταστήματος που βρίσκεται απέναντι από το κοσμηματοπωλείο, ο οποίος είχε δει τον ένοπλο άνδρα που φορούσε κράνος να μπαίνει στο κατάστημα. Η περιοχή αποκλείστηκε αμέσως από τις δυνάμεις τις τάξης. 

Δύο ώρες αργότερα, η ειδική μονάδα της αστυνομίας έφθασε στο σημείο και άρχισε τις διαπραγματεύσεις τηλεφωνικά με τον δράστη της ομηρείας. Καμιά πληροφορία δεν έχει δοθεί για την ταυτότητα του άνδρα αυτού. 

Πώς οι αρχές «εξουδετέρωσαν» τους αδελφούς Κουασί

Όλα ξεκίνησαν όταν τα δύο αδέρφια Κουασί, που θεωρούνταν οι κύριοι ύποπτοι για την εν ψυχρώ εκτέλεση 12 ανθρώπων στη σατιρική εφημερίδα Charlie Hebdo, εισέβαλαν στο κτήριο εκτυπωτικής εταιρίας στην περιοχή Ντεμαρτάν, σε απόσταση 26 μιλίων από το Παρίσι. 

Ωστόσο οι ίδιοι δεν είχαν εντοπίσει τον «όμηρο» μέσα στο τυπογραφείο στο βορειανατολικό Παρίσι, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο πηγή προσκείμενη στις έρευνες. 

«Από την άφιξη των δύο υπόπτων, γύρω στις 09:30 ώρα Γαλλίας, ο 26χρονος υπάλληλος, ο Λιλιάν, βρήκε καταφύγιο στον πρώτο όροφο του τυπογραφείου και δεν είδε ποτέ τα δύο αδέλφια», εξήγησε αυτή η πηγή. 

«Μπορούσε να στέλνει στοιχεία μέσω μηνυμάτων από το κινητό του τηλέφωνο, όπως την θέση του στο εσωτερικό των γραφείων στην ομάδα των διαπραγματευτών» της GIGN (Ομάδα Επέμβασης της Εθνικής Χωροφυλακής), της επίλεκτης ομάδας που είχε αναλάβει την επιχείρηση. «Μπορούσε επίσης να ακούει τους δύο υπόπτους να συνομιλούν». Αυτή η επαφή «επέτρεψε στο να τον καθησυχάζουμε και να του δώσουμε πληροφορίες για το πώς θα κινηθεί την ώρα της εφόδου», εξήγησε η πηγή αυτή. 

«Ο ίδιος επικοινωνούσε επίσης μέσω μηνυμάτων με ένα μέλος της οικογένειάς του», εξήγησε η πηγή αυτή. Οι διαπραγματευτές της χωροφυλακής επιχείρησαν επανειλημμένως να έλθουν σε επαφή με τους αδελφούς Κουασί καλώντας τους στα τηλέφωνα της εταιρείας όμως οι δύο άνδρες δεν απάντησαν ποτέ. 

«Εντούτοις άκουγαν όλα τα μηνύματα που είχαν αφήσει στον τηλεφωνητή οι διαπραγματευτές», διευκρίνισε η πηγή αυτή.
Γύρω στις 18:00 οι άνδρες των ειδικών δυνάμεων είχαν λάβει θέσεις για μια άμεση έφοδο. Τότε οι δύο δράστες βγήκαν από το κτίριο και άρχισαν να πυροβολούν εναντίον των δυνάμεων επιβολής της τάξης, «με αποτέλεσμα την άμεση εξουδετέρωσή τους», εξήγησε αυτή η πηγή. 

«Ταυτόχρονα με τους πυροβολισμούς, ένα θωρακισμένο όχημα της χωροφυλακής μπόρεσε να αποκτήσει πρόσβαση στον πρώτο όροφο προκειμένου να απελευθερώσει τον νεαρό άνδρα, αποφεύγοντας μια ενδεχόμενη παγίδευση με εκρηκτικά του χώρου» στο ισόγειο, περιέγραψε η πηγή. Ο γραφίστας του τυπογραφείου «είναι καλά» αλλά «σε κατάσταση σοκ».

 

 


σχετικα αρθρα