current views are: 2

21 Ιανουαρίου 2015
Δημοσίευση08:55

Reuters: Οι δανειστές «αποφάσισαν» τις πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα

Το δραματικό παρασκήνιο μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας που έφερε τις πρόωρες εκλογές περιγράφει σε δημοσίευμα του το Reuters αποτυπώνοντας την κομβικής σημασίας συνάντηση στο Παρίσι, όπου και «παίχτηκαν όλα».

Δημοσίευση 08:55’
αρθρο-newpost

Το δραματικό παρασκήνιο μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας που έφερε τις πρόωρες εκλογές περιγράφει σε δημοσίευμα του το Reuters αποτυπώνοντας την κομβικής σημασίας συνάντηση στο Παρίσι, όπου και «παίχτηκαν όλα».

Επιμέλεια: Αναστασία Γαλάνη

Το δραματικό παρασκήνιο μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας που έφερε τις πρόωρες εκλογές περιγράφει σε δημοσίευμα του το Reuters αποτυπώνοντας την κομβικής σημασίας συνάντηση στο Παρίσι, όπου και «παίχτηκαν όλα».

Το Reuters σημειώνει ότι «Έπειτα από τέσσερα χρόνια οικονομικές θυσίες, η Ελλάδα στοιχημάτισε ότι θα μπορούσε να συμφωνήσει ένα πρόωρο τέλος στη διεθνή διάσωσης της. Αντ ‘αυτού μια «ρήξη» με τους πιστωτές στο αρχοντικό του Παρισιού οδήγησε σε νέα πολιτική αβεβαιότητα και μια καταιγίδα στη ζώνη του ευρώ».

«Η Ελλάδα μπήκε στην οικονομική κρίση του 2009 εξαιτίας των υψηλότερων ελλειμμάτων απο ότι είχαν αρχικά ανακοινωθεί. Η κατάρρευση των συνομιλιών στο Παρίσι στις 26 Νοεμβρίου πυροδότησε μια αλληλουχία γεγονότων που διήρκεσαν ένα μήνα οδηγώντας σε εκλογές και αποδεικνύοντας ότι η Ελλάδα παραμένει ο αδύναμος κρίκος της περιφέρειας».

«Τις εκλογές αναμένεται να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, ένα πολύ-αριστερό κόμμα σε αντίθεση με τη διάσωση» γράφει το Reuters.

Η συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό και τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου  για να συζητήσουν την έξοδο από το πακέτο των τεσσάρων ετών και τα 240 δισεκατομμύρια βοήθειας, ήταν τεταμένη. Τον Δεκέμβριο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επέμενε στις επιπλέον περικοπές.

Οι Έλληνες αξιωματούχοι αρνήθηκαν να προχωρήσουν. Η συντηρητική κυβέρνηση υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά είχε ήδη επιβληθεί πάγωμα των μισθών, απολύσεις και ειδικούς φόρους. Περισσότερη λιτότητα θα ήταν πολιτική αυτοκτονία.

“Μας έδωσαν την εντύπωση ότι δεν έχει σημασία τι κάναμε, δεν θα ολοκληρώσουν την επανεξέταση, είπε ένας Έλληνας αξιωματούχος. Έπειτα από αυτή την συνάντηση στο Παρίσι, ξέραμε ότι ήταν πάνω. Η ΕΕ και εκπρόσωποι του ΔΝΤ αρνήθηκαν να σχολιάσει για αυτήν την ιστορία».

Έντονες συζητήσεις ανάμεσα σε Αθήνα και τρόικα, δεν είναι κάτι ασυνήθιστο, αλλά έλληνες αξιωματούχοι είπαν ότι η αδιάλλακτη στάση των δανειστών είχε τις ρίζες της σε κάτι που καμία πλευρά δεν θα παραδεχτεί ανοιχτά: Η αβεβαιότητα για το αν η κυβέρνηση Σαμαρά θα επιβιώσει μια προεδρική ψηφοφορία που έχει προγραμματιστεί για τον Φεβρουάριο.

Για τους δανειστές, δεν είχε νόημα να χαρακτηριστεί το πρόγραμμα ενίσχυσης επιτυχές και να εκταμιευτεί η τελευταία δόση των πάνω από 7 δισεκατομμυρίων ευρώ για βοήθεια, αφού μια κυβέρνηση κατά της διάσωσης σύντομα θα πάρει την εξουσία και θα εγκαταλείψει τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί μέχρι σήμερα.

Για τον Αντώνη Σαμαρά όμως η αποτυχία εξόδου από τη συμφωνία τον άφησε χωρίς όπλα μπροστά στο λαό. Τον αποδυνάμωσε και στα μάτια του εκλογικού σώματος, οδηγώντας τους ψηφοφόρους στην αγκαλιά του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην προσπάθειά του να αξιοποιήσει το πολιτικό του κεφάλαιο που συρρικνωνόταν, ο κ. Σαμαράς έφερε την προεδρική εκλογή τον Δεκέμβριο, έχασε όμως το στοίχημα οδηγώντας την χώρα σε εκλογές στις 25 Ιανουαρίου.

Οι επενδυτές και οι δανειστές στην Ελλάδα φοβούνται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα γυρίσει πίσω το ρολόι για πολλές από τις μεταρρυθμίσεις που εισήχθησαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, αποδυναμώνοντας τη θέση της χώρας στην Ευρώπη και, ενδεχομένως, σπρώχνοντας την έξω από τον ευρωζώνη. Οι μετοχές υποχώρησαν και οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων εκτινάχθηκαν στα ύψη πέραν του 10% νωρίτερα τον Ιανουάριο.

«Είναι σχεδόν απίθανο να ικανοποιήσουν τους δανειστές οι πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ» λέει ανώτερος αναλυτής της IHS Global. « Το πρόγραμμα της πολιτικής του θα περιπλέξει κατά πάσα πιθανότητα τις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους πιστωτές».

Παρά την ξαφνική επιστροφή της Ελλάδας στο προσκήνιο, τα προβλήματα για την κυβέρνηση Σαμαρά υπήρχαν από το Μάιο. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι η δυναμική έπρεπε να είναι σαφώς υπέρ του: Η Ελλάδα μόλις είχε επιστρέψει στις αγορές ομολόγων μετά από τετραετή εξορία, είχε αναφερθεί ένα πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού μετά από δεκαετίες και υπήρχαν ενδείξεις οικονομικής ανάκαμψης.

 


σχετικα αρθρα