current views are: 2

23 Ιανουαρίου 2015
Δημοσίευση06:59

Επιτρέπεται ο άντρας να κάθεται σταυροπόδι;

«Δε θα σταυρώνω τα πόδια μου όπως οι γυναίκες», δήλωσε απηυδισμένος στους New York Times ο 20χρονος Fabio Panceiro, «Θα κάθομαι όπως θέλω».

Δημοσίευση 06:59’
αρθρο-newpost

«Δε θα σταυρώνω τα πόδια μου όπως οι γυναίκες», δήλωσε απηυδισμένος στους New York Times ο 20χρονος Fabio Panceiro, «Θα κάθομαι όπως θέλω».

«Δε θα σταυρώνω τα πόδια μου όπως οι γυναίκες», δήλωσε απηυδισμένος στους New York Times ο 20χρονος Fabio Panceiro, «Θα κάθομαι όπως θέλω».

Και δεν είναι το μόνο αρσενικό που απορεί και εξίσταται για τη νέα καμπάνια της Μητροπολιτικής Αρχής Μεταφορών της Νέας Υόρκης, η οποία αποθαρρύνει το λεγόμενο manspreading, δηλαδή τη συνήθεια των ανδρών επιβατών να ανοίγουν διάπλατα τα πόδια τους όταν κάθονται στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Το σλόγκαν της καμπάνιας είναι «Η ευγένεια μετράει: Οι τρόποι κάνουν τις διαδρομές μας καλύτερες» και αρκετές άλλες αμερικανικές πόλεις έχουν λανσάρει αντίστοιχες καμπάνιες ώστε να ενθαρρύνουν το ανδρικό κοινό να αποφεύγει τη συγκεκριμένη –ολίγον άγαρμπη– στάση όταν επιλέγει να μετακινηθεί με τα Μέσα.

Εκτός του ότι κάποιοι θίγονται από έναν άντρα που κάθεται κατ’ αυτόν τον τρόπο, ορισμένες γυναίκες θεωρούν ότι η συγκεκριμένη στάση είναι ένα έμμεσο αλλά ισχυρό μήνυμα υπέρ των «ανδρικών προνομίων» και το εκλαμβάνουν ως απειλή. Μερικοί φτάνουν μάλιστα στο σημείο να ισχυριστούν ότι τα ανοιχτά πόδια αποτελούν μια μορφή παθητικής επίθεσης.

Ακτιβιστές υπέρ των δικαιωμάτων των ανδρών σε ΗΠΑ και Καναδά ευθαρσώς δηλώνουν ότι θα κάθονται με τα πόδια ανοιχτά όχι μόνο επειδή έχουν το δικαίωμα να το κάνουν αλλά και επειδή είναι απαραίτητο για την υγεία τους.

Η καναδική μη-κερδοσκοπική οργάνωση CAFE, η οποία προασπίζεται την ισότητα μεταξύ επιμέρους κοινωνικών ομάδων, ξεκίνησε να μαζεύει υπογραφές διαδικτυακά ώστε να αντισταθεί σε αντίστοιχη δράση της Αρχής Μεταφορών του Τορόντο ενάντια στο manspreading.

«Με αυτές τις πρωτοβουλίες δημιουργείται ένα κακό προηγούμενο. Οι άνδρες πρέπει να κρατάμε τα πόδια μας ανοιχτά, καθώς αυτό επιβάλλει η βιολογική μας εξέλιξη», αναφέρει η επίσημη ιστοσελίδα της οργάνωσης. «Μερικές φορές είναι επίπονο να κρατήσουμε τα πόδια μας κλειστά και δεν θα πρέπει να μας ζητά κανείς να το κάνουμε.» Οι εκπρόσωποι της οργάνωσης κάνουν μάλιστα λόγο για σεξισμό, καθώς παρομοιάζουν το δικαίωμά τους στα… ανοιχτά πόδια με το δικαίωμα των γυναικών στο δημόσιο θηλασμό!

Πέραν της κοινωνικής διάστασης του φαινομένου, υπάρχει άραγε κάποια ιατρική αλήθεια πίσω από το μύθο που θέλει τους άντρες να είναι «βιολογικά προγραμματισμένοι» να κάθονται με τα πόδια ανοιχτά;

Η απάντηση είναι όχι.

«Φυσικά, σε ορισμένες περιπτώσεις ο άντρας δυσκολεύεται πολύ να καθίσει με τα πόδια κλειστά», δηλώνει ο Δρ Michael Eisenberg, επίκουρος καθηγητής Ουρολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Στάνφορντ.

«Έπειτα από επέμβαση στους όρχεις, η δυσφορία είναι έντονη και μπορεί να υπάρξουν επιπλοκές αν ασκείται πίεση στην περιοχή των γεννητικών οργάνων κατά την περίοδο της ανάρρωσης. Επίσης, παθήσεις που αφορούν στη συσσώρευση υγρού ή στο σχηματισμό κήλης στη βουβωνική χώρα ή το όσχεο καθιστούν αναγκαίο να κάθεται ο άνδρας με τα πόδια ελαφρώς ανοιχτά.»

Ωστόσο, εκτός κι αν ο άνδρας έχει υποβληθεί προσφάτως σε χειρουργική επέμβαση στους όρχεις ή στο πέος, δεν υπάρχει ιατρικός λόγος να κάθεται με τα πόδια ορθάνοιχτα, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες.

Ο Δρ Eisenberg τονίζει επίσης ότι «δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα που να υποδεικνύουν ότι αν ο άνδρας κάθεται με τα πόδια κλειστά ή σταυρωμένα επηρεάζεται η παραγωγή σπέρματος ή η λειτουργία των όρχεων», ιδιαίτερα εάν πρόκειται για μια ολιγόλεπτη διαδρομή με τα Μέσα.

 


σχετικα αρθρα