current views are: 6

23 Ιανουαρίου 2015
Δημοσίευση10:56

Ντάισελμπλουμ: Χωρίς μεταρρυθμίσεις η Ελλάδα δεν θα πάρει ούτε ευρώ

Πρώτο θέμα στην ιστοσελίδα του Spiegel είναι η συνέντευξη του Γερούν Ντάισελμπλουμ για την Ελλάδα και την παροχή βοήθειας. 

Δημοσίευση 10:56’
αρθρο-newpost

Πρώτο θέμα στην ιστοσελίδα του Spiegel είναι η συνέντευξη του Γερούν Ντάισελμπλουμ για την Ελλάδα και την παροχή βοήθειας. 

Πρώτο θέμα στην διαδικτυακή έκδοση του Spiegel με φωτογραφία του ΣΥΡΙΖΑ, είναι η συνέντευξη του Γερούν Ντάισελμπλουμ για την Ελλάδα και την παροχή βοήθειας. Την ίδια ώρα διφορούμενες είναι οι αντιδράσεις για τη χώρα μας από ευρωπαίους έπειτα και τις ανακοινώσεις Ντράγκι ενώ διενθή οίκοι αξιολόγησης απειλούν με… υποβάθμιση τη χώρα μας.

«Εάν η Αθήνα σταματήσει τις μεταρρυθμίσεις οι εταίροι της θα σταματήσουν την παροχή βοήθειας» προειδοποιεί πάντως ο Γερούν Ντάισελμπλουμ με συνέντευξη στο Spiegel.

Ο επικεφαλής του Eurogroup εκφράζει την ελπίδα ότι το πρόγραμμα της ΕΚΤ θα καταφέρει να ισσοροπήσει τον αποπληθωρισμό.

Σχετικά με τον κίνδυνο από το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα, ο Ντάισελμπλουμ σημείωσε ότι «Όλοι οι ηγέτες στην Ελλάδα επιθυμούν την παραμονή στην ευρωζώνη και το ίδιο επιθυμεί και η πλειονότητα των ψηφοφόρων. Αυτό σημαίνει ότι εάν θέλεις κάτι τέτοιο θα πρέπει να δεχθείς τους κανόνες και τις συμφωνίες.

Σημαίνει επίσης ότι για να χρηματοδοτηθεί η οικονομία και οι δημόσιες δαπάνες, πρέπει  να  γίνουν δεκτοί οι όροι. Υπάρχει κάποιο περιθώριο διαπραγμάτευσης και συνομιλιών για το σχέδιο των προγραμμάτων προσαρμογής. Ομως το να ζητήσει κάποιος δάνειο χωρίς να πληροί τους όρους αυτό δεν θα λειτουργήσει».

Στο εάν η ελληνική κυβέρνηση δεν συνεργαστεί ο κ. Ντάισελμπλουμ τονίζει: «Κάθε ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να χρειάζεται την υποστήριξη της ευρωζώνης. Το παρόν πρόγραμμα δεν έχει τελειώσει και έχουμε ήδη συζητήσει με την προηγούμενη κυβέρνηση το τι θα ακολουθήσει, μια πιστωτική γραμμή στήριξης για παράδειγμα.

Κάποιο είδος υποστήριξης θα εξακολουθήσει να είναι αναγκαίο αλλά μόνο υπό όρους. Το να δώσουμε χρήματα χωρίς να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα θα σήμαινε ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να βασίζεται για πάντα στον δανεισμό. Πρέπει να φτάσουμε σε ένα σημείο που η ελληνική οικονομία θα μπορέσει να χρηματοδοτηθεί από μόνη της. Στην παρούσα φάση, αυτό είναι αδύνατο».

Μέρκελ- Ρέντσι για τις ελληνικές εκλογές και τη νέα κυβέρνηση

Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι συναντήθηκαν σήμερα στη Φλωρεντία και αναφέρθηκαν στην πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα.

«Δεν ανησυχώ και σέβομαι την ελεύθερη βούληση των ελλήνων πολιτών. Από την επόμενη εβδομάδα θα συνεργαστούμε με τη νέα ελληνική κυβέρνηση ή με τον Αντώνη Σαμαρά αν επανεκλεγεί, με σεβασμό, ηρεμία και αποφασιστικότητα», δήλωσε ο ιταλός πρωθυπουργός.

«Περιμένουμε την απόφαση του ελληνικού λαού και θα συνεργαστούμε με την τωρινή ή τη νέα κυβέρνηση. Είναι σημαντικό να δείξουμε την αλληλεγγύη μας προς την Ελλάδα, η οποία αντιμετωπίζει μια δύσκολη κατάσταση. Είμαι σίγουρη ότι θα βρεθεί λύση», υπογράμμισε από την πλευρά της η καγκελάριος της Γερμανίας.


σχετικα αρθρα