current views are: 2

1 Φεβρουαρίου 2015
Δημοσίευση11:05

Οι γυναίκες στη νέα ελληνική κυβέρνηση

Έξι στον αριθμό είναι οι νέες κυρίες της κυβέρνησης που καλούνται να ρυθμίσουν πολιτικά ζητήματα, να λάβουν αποφάσεις και να διατηρήσουν την τάξη και την οργάνωση των υπουργείων που μόλις ανέλαβαν.

Δημοσίευση 11:05’
αρθρο-newpost

Έξι στον αριθμό είναι οι νέες κυρίες της κυβέρνησης που καλούνται να ρυθμίσουν πολιτικά ζητήματα, να λάβουν αποφάσεις και να διατηρήσουν την τάξη και την οργάνωση των υπουργείων που μόλις ανέλαβαν.

Γράφει η Φανή Πλατσατούρα

Έξι στον αριθμό είναι οι νέες κυρίες της κυβέρνησης που καλούνται να ρυθμίσουν πολιτικά ζητήματα, να λάβουν αποφάσεις και να διατηρήσουν την τάξη και την οργάνωση των υπουργείων που μόλις ανέλαβαν.

Το βιογραφικό τους πλούσιο, η παρουσία τους γνωστή στους πολιτικούς και όχι μόνο κύκλους, με τις ίδιες να έχουν αρχίσει ήδη δουλειά. 

Tασία Χριστοδουλοπούλου, αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής

H αναπληρώτρια υπουργός Μετανάστευσης έχει μακρά πορεία στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των μεταναστών. Η Αναστασία (Τασία) Χριστοδουλοπούλου αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή της Αθήνας. Είναι μαχόμενη δικηγόρος και συνδικαλίστρια. Εκλεγμένο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας, με τη Ριζοσπαστική Αριστερή Κίνηση. Ιδρυτικό μέλος του Χώρου Διαλόγου και Κοινής Δράσης της Αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ. Μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ και Συντονίστρια του Τμήματος Δικαιωμάτων.

Συμμέτοχος στη δράση του Ευρωπαϊκού και Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ σε όλες τις πόλεις της Ευρώπης, ενάντια στο νεοφιλελευθερισμό, στην καταστολή, στον πόλεμο και στο ρατσισμό. Δραστηριοποιείται στον τομέα της υπεράσπισης των δικαιωμάτων, ενάντια σε κάθε είδους διακρίσεις, με βάση την εθνική καταγωγή, το θρήσκευμα, το φύλο, το σεξουαλικό προσανατολισμό, τις πολιτικές πεποιθήσεις και την κοινωνική προέλευση. Η δράση αυτή είναι οικουμενική, αλλά κυρίως ευρωπαϊκή, σε μια Ευρώπη, που συνεχώς συρρικνώνει τα δικαιώματα και εγκαταλείπει τις παραδόσεις της, στο όνομα των αγορών, των κερδών και της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά, υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης

Η υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και η πρώτη γυναίκα που εξελέγη βουλευτής Σερρών. Το 2000, 2004, 2007 και το 2009 με τη Νέα Δημοκρατία ενώ το 2012 μετά τη καταψήφιση του δεύτερου Μνημονίου και της αντίστοιχης δανειακής σύμβασης, διαγράφηκε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ και προχώρησε στο κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2012, επανεξελέγη Βουλευτής Ν. Σερρών με τους Ανεξάρτητους Έλληνες ενώ τον Μάιο και αντίστοιχα τον Ιούνιο του 2012 εξελέγη Στ’ Αντιπρόεδρος Βουλής. Στο παρελθόν επίσης έχει διατελέσει: Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων (2007- 2009), Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας και Δικαιωμάτων τους Ανθρώπου (2004-2007), Α’ Αντιπρόεδρος στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ισότητας,Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου(2009-2012), μέλος στην Εξεταστική Επιτροπή για τη διερεύνηση της υπόθεσης “SIEMENS”, υπεύθυνη Τομέα Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ν.Δ., γραμματέας Κοινωνικής Συνοχής και Αλληλεγγύης της Ν.Δ (2010-2012).

Έλενα Κουντουρά, αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού

Η Έλενα Κουντουρά είναι από τα λίγα και εκλεκτά στελέχη των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και στενή συνεργάτης τόσο του προέδρου, όσο και του κυβερνητικού εκπροσώπου στην περασμένη Βουλή Τέρενς Κουίκ που υπουργοποιήθηκαν. Κόρη αξιωματικού του Ελληνικού Στρατού.Η Έλενα Κουντουρά ξεκίνησε από το χώρο του αθλητισμού, αφού ήταν πρωταθλήτρια Ελλάδος στο άλμα εις ύψος και στα 100μ. με εμπόδια, σημειώνοντας – όπως αναφέρεται στο επίσημο βιογραφικό – πανελλήνια ρεκόρ και διεθνείς διακρίσεις. Άλλωστε η νέα υπουργός αποφοίτησε από την Γυμναστική Ακαδημία (ΤΕΦΑΑ). Η κα. Κουντουρά ασχολήθηκε επί σειρά ετών με τον χώρο της μόδας ως μοντέλο αλλά και εκδότρια περιοδικών ποικίλης ύλης. Το 2003 αποφάσισε να ασχοληθεί με τα κοινά. Κατέβηκε στις εκλογές με τη Νέα Δημοκρατία το 2004 και εκλέχτηκε βουλευτής στην Α’ Αθηνών. Επανεξελέγη το 2009 και ανεξαρτητοποιήθηκε τον Φεβρουάριο του 2012, όταν αρνήθηκε να ψηφίσει το Μνημόνιο και τους εφαρμοστικούς νόμους, που οδήγησε στη διαγραφή της από τον Αντώνη Σαμαρά.

Νάντια Βαλαβάνη, αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών

Στην ομάδα δράσης του υπουργείου Οικονομικών με επικεφαλής τον Γιάνη Βαρουφάκη βρίσκεται η Νάντια Βαλαβάνη, η νέα αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών. 

Η Νάντια Βαλαβάνη είναι συγγραφέας και οικονομολόγος, πτυχιούχος του Οικονομικού Τμήματος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (τότε ΑΣΟΕΕ). Εργάστηκε ως μεταφράστρια και από το 1992 μέχρι σήμερα σε ασφαλιστική εταιρεία, ενώ επί μία δεκαετία, από το 1996 μέχρι το 2005, ήταν Διευθύντρια οικογενειακού ξενοδοχείου στην Κρήτη. Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Β’ Αθηνών στις εκλογές του 2012 και επανεκλέχτηκε την 17η Ιουνίου 2012. Είναι μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και της Επιτροπής Δημοσίων Επιχειρήσεων, Τραπεζών, Οργανισμών Κοινής Ωφελείας και Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης. Από το Μάρτιο 2014 είναι Υπεύθυνη Εξωτερικής Πολιτικής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Από τον Ιούλιο 2012 έως τον Οκτώβριο 2014 ήταν μέλος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής και υπεύθυνη για την παρακολούθηση, από μεριάς της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, της υπόθεσης των ιδιωτικοποιήσεων. Τον Οκτώβριο – Νοέμβριο 2012 και 2013 ήταν Ειδική Εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ για τον Κρατικό  Προϋπολογισμό 2013 και 2014, αντίστοιχα.

Θεανώ Φωτίου, αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Eκλεγμένη αντιπρόσωπος στο T.E.E. και U.I.A. Eλλάς. Mέλος της Ένωσης Πανεπιστημιακών Aρχιτεκτονικών Σχολών της Eυρώπης. Συνιδρύτρια και μέλος του Eυρωπαϊκού Δικτύου για την Tρίτη Hλικία. Συντονίστρια πολλών ευρωπαϊκών συμφωνιών στα πλαίσια του Προγράμματος Σωκράτης. Έχει τιμηθεί με 19 συνολικά διεθνή και πανελλήνια αρχιτεκτονικά βραβεία. Παράλληλα, υπήρξε η κύρια ερευνήτρια σε ευρωπαϊκά και ελληνικά προγράμματα σε ό, τι αφορά τους αρχιτεκτονικούς σχεδιασμούς. Υπήρξε δε, από τις πρωτεργάτριες του πανεπιστημιακού κινήματος, από την εποχή της απεργίας των 100 ημερών του ΕΔΠ μέχρι τους αγώνες ενάντια στην κατάργηση του άρθρου 16 και στην εφαρμογή του νόμου Διαμαντοπούλου για τα πανεπιστήμια. Εκλέχθηκε βουλευτής Επικρατείας με τον ΣΥΡΙΖΑ το 2012, ενώ στη Βουλή εισηγήθηκε ζητήματα Παιδείας και Έρευνας και συμμετείχε στην επιτροπή προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ράνια Αντωνοπούλου, αναπληρώτρια υπουργός για την καταπολέμηση της ανεργίας

Είναι καθηγήτρια στο Bard College, διευθύντρια του τμήματος έρευνας για την ισότητα των φύλων του Levy Economics Institute στη Νέα Υόρκη και ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ. Έχει δημοσιεύσει τις μελέτες της σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά όπως το Journal of Income Distribution, Feminist Economics Journal, Eastern Economic Review και σε βιβλία, και έχει παρουσιάσει τις εργασίες της σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια και επιτροπές των Ηνωμένων Εθνών. Έχει διατελέσει επίσης, καθηγήτρια Οικονομικής Επιστήμης στο New York University, επισκέπτρια καθηγήτρια στο Barnard College, Columbia University και εμπειρογνώμων στα Ηνωμένα Έθνη και στον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας. Είναι απόφοιτη του τμήματος Οικονομικών Επιστημών και κάτοχος ΜΑ και PhD από το Πανεπιστήμιο New School for Social Research στις ΗΠΑ. 


σχετικα αρθρα