ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Χωρίς την Ελλάδα και την Κύπρο η Ε.Ε. είναι ακρωτηριασμένη

Δημοσίευση 2 Φεβρουαρίου 2015, 06:01 / Ανανεώθηκε 2 Φεβρουαρίου 2015, 14:36
Facebook Twitter Whatsapp

Στην Κύπρο πραγματοποιεί σήμερα την πρώτη του επίσκεψη, από τη μέρα που ανέλαβε καθήκοντα ο πρωθυπουργός Αλεξης Τσίπρας.

Στην Κύπρο πραγματοποιεί την πρώτη του επίσκεψη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όπου συναντήθηκε με τον κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και συζήτησαν τις κοινές τους θέσεις για το Κυπριακό και την Ευρώπη

Οι δύο άνδρες είχαν κατ' ιδίαν συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών που κράτησε μια ώρα και πραγματοποιήθηκαν διευρυμένες συνομιλίες παρουσία μεταξύ άλλων και των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών. Ο Αλέξης Τσίπρας υπέγραψε το βιβλίο επισκέψεων του Προεδρικού Μεγάρου της Κύπρου αφήνοντας το δικό του μήνυμα. 

Τσίπρας: Λυδία Λίθος το Κυπριακό για ελληνοτουρκικές σχέσεις

Σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός, ευχαρίστησε για τη θερμή υποδοχή τον κ. Αναστασιάδη. «Το πρώτο μου ταξίδι έγινε στην Κύπρο που μας δένει ένα κοινό ευρωπαικό μέλλον. Παρά το ότι η κρίση έχει επιβαρύνει τους δύο λαούς, ωστόσο παραμένουμε δύο πυλώνες σταθερότητας στην τραγμένη περιοχή. Αποδίδουμε σημασία στις προσπάθειες για μια βιώσιμη λύση στο Κυπριακό». Όπως πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, το Κυπριακό συζητήθηκε εκτενώς στη συνάντησή τους και διατυπώθηκε ότι η Ελλάδα θα στηρίξει πλήρως την Κύπρο για τη δίκαιη λύση στο πρόβλημα».

Σχετικά με τις διμερείς σχέσεις, σημείωσε ότι «Ελλάδα και Κύπρος βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος. Λυδία λίθος αποτελεί το Κυπριακό γαι τις ελληνοτουρκικές. Η τουρκική πρόκληση στην κυπριακή ΑΟΖ είναι κατάφωρη παραβίαση δικαιωμάτων και υπονομεύουν τις συνομιλίες. Χρειάζεται καλή γειτονία και όχι απειλές. Και για την Ελλάδα και την Κύπρο θα είμαστε δίπλα στις προσπάθειες του λαού. Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια νέα φάση διαπραγμάτευσης με τους εταίρους σε ισότιμους όρους. Η ευτυχής κατάληξη αυτής θα είναι επωφελής όχι μόνο για την Κύπρο αλλά για όλους τους ευρωπαικούς λαούς. Και αυτή τη μάχη θα την δώσουμε μαζί».

«Θέλουμε ριζοσπαστικές αλλαγές αλλά με ασφάλεια και προσοχή»

Ο κ. Τσίπρας απατώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το ενδεχόμενο οριοθέτησης της ΑΟΖ, την εκλογή μουφτήδων στην Θράκη και τη δημιουργία τζαμιού στην Αθήνα επεσήμανε ότι «έχουμε μια νέα κυβέρνηση με διάθεση ριζοσπαστικών αλλαγών αλλά με προσεκτικά βήματα. Ριζοσπαστικό είναι η τομή όταν έχεις εξασφαλίσει την συνέχεια και την ασφάλεια, για όσους δεν με ξέρετε καλά, ήθελα να το διευκρινίσω αυτό. Δεν θα είναι βήματα στον αέρα χωρίς να έχουν μελετήσει τι θα επιφέρουν κάποιες αλλαγές».

Επίσης ο πρωθυπουργός επανέλαβε την πρόθεσή του η κυβέρνησή του να εφαρμόσει τη νωπή λαική εντολή. «Δεν περίμενα όμως ότι τόσες ισχυρές δυνάμεις ήθελαν να συνδράμουν την Ελλάδα. Η Ευρώπη είναι σε κρίση και πρέπει να προχωρήσει σε γενναίες αλλαγές για την ανάπτυξη. Όσον αφορά τα τρομολαγνικά σενάρια αυτά ανήκουν στο παρελθόν. Η Κύπρος και η Ελλάδα δεν είναι μικρές χώρες στην Ε.Ε. Χωρίς αυτές η Ε.Ε. είναι ακρωτηριασμένη. Αποτελούμε πυλώνες ασφάλειας στο νοτιανατολικό άκρο, και όσοι δεν τον κατανοούν και περιμένουν μόνο από τους οικονομολόγους να τους δώσουν αριθμούς θα τους διαψεύσουν. Η σύνεση και η συνεργασία πρέπει να επιστρέψουν ως αρχές στην Ε.Ε.» 

Ως ώριμη εξέλιξη χαρακτήρισε ο κ. Τσίπρας το ενδεχόμενο αντικαταστάσης της τρόικας. «Η τρόικα δεν έχει την παραμικρή δημοκρατική νομιμοποίηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η Ευρώπη έχει ανάγκη από ανάσες και θεσμικές αλλαγές στο πλαίσιο όμως των ιδρυτικών δεσμεύσεων της Ε.Ε. Οι οικονομίες πρέπει να αναπνεύσουν για να έρθει ανάπτυξη». 

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο η Ρωσία να δώσει δάνειο στην Ελλάδα, απάντησε ότι βρισκόμαστε σε διαβούλευση με τους ευρωπαίους εταίρους και δεν υπάρχει τρίτος στο τραπέζι. Στόχος μας είναι να υπάρξει μια αμοιβαία λύση. Καλό θα ήταν να υπάρξει μια συντονισμένη θέση για τις κυρώσεις στη Ρωσία ώστε Ελλάδα και Κύπρος να αποτελέσουν την γέφυρα ειρήνης και συνεργασίας ανάμεσα σε Ευρώπη και Ρωσία. Θα συνεργαστούμε με άλλα κράτη ώστε η πολιτική της διπλωματίας να αντικαταστήσει την πολιτική των κυρώσεων στη Ρωσία, συμπλήρωσε ο κ. Αναστασιάδης από την πλευρά του.

Τέλος, ο πρωθυπουργός έδωσε μήνυμα ενότητας και συνεργασίας για τους Τουρκοκύπριους και τους Κύπριους ώστε να υπάρξει ειρήνη και προκοπή.

Αναστασιάδης: Η σχέση Ελλάδας- Τουρκίας περνά μέσα από το Κυπριακό

Στη συνέντευξη Τύπου, ο κ. Αναστασιάδης ευχήθηκε κάθε επιτυχία στα δύσκολα καθήκοντα του πρωθυπουργού αυτή την περίοδο. «Ελικρινές το ενδιαφέρον σας για την Κύπρο. Στη συνάντησή μας επιβεβαιώσαμε την κοινή άποψη για την λύση του Κυπριακού στη βάση των ευρωπαικών αρχών. Συμφωνήσαμε σε θέματα συντονισμού των προσπαθειών μας και για την τουρκική προκλητικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ. Η σχέση Ελλάδας- Τουρκίας περνά μέσα από το Κυπριακό και δεν μπορούν να υπάρχουν κινήσεις σε βάρος της Κύπρου από την Τουρκία. Οι τουρκικές παρεμβάσεις που γίνονται προσχηματικά για τα αυτονόητα. Τα αυτονόητα είναι τα έσοδα των υδρογονανανθράκων που ανήκουν σε όλους τους νόμιμους κατοίκους της Κύπρου για δημιουργία ενός σύγχρονου κράτους. Επιδίωξή μας με την Ελλάδα θα είναι μια δίκαιη Ε.Ε.» Ο κ. Αναστασιάδης πρόσθεσε ότι κοινή θέση είναι η αναγκαία εφαρμογή μεταρρυθμιστικών αλλαγών στην Ευρώπη. Προσδοκώ στην άριστη συνεργασία με τον κ. Τσίπρα. Είμαστε στην ίδια γραμμή για την ανάγκη αλλαγών στην Ευρώπη, τόνισε.

Συνομιλία σε καλό κλίμα

Νωρίτερα οι δύο άνδρες είχαν σύντομη συνομιλία. «Είναι το πρώτο μου ταξίδι στο εξωτερικό και δεν είναι τυχαίο ότι αυτό γίνεται στην Κύπρο. Η Κύπρος είναι στην καρδιά και το μυαλό μας. Η παρουσία μας εδώ δείχνει ότι αποτελεί προτεραιότητα το νέο ξεκίνημα να συνδυαστεί με την ανάγκη ο ελληνισμός να διεκδικίσει τα δίκια του» είπε ο πρωθυπουργός στον κ. Αναστασιάδη.

Ως απόλυτη προτεραιότητα έθεσε ο πρωθυπουργός επίσης τη στήριξη της κυβέρνησης στην προσπάθεια της Κύπρου για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό.

O κύπριος Πρόεδρος από την πλευρά του δήλωσε ότι «υποδεχόμαστε έναν πρωθυπουργό που έχει νωπή εντολή από τον λαό του».

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Κύπρος Νίκος Αναστασιάδης και ο κ. Τσίπρας πέρασαν μπροστά από την προεδρική φρουρά στο Προεδρικό Μέγαρο. 

 
Το πρόγραμμα του Τσίπρα στην Κύπρο
 
Ο πρωθυπουργός θα καταθέσει στεφάνι στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας και στα Φυλακισμένα Μνήματα.
Ακολούθως θα μεταβεί στην Ιερά Αρχιεπισκοπή όπου θα έχει συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο. Το απόγευμα, θα συναντηθεί με την Επιτροπή Συγγενών Αγνοουμένων και με Ελληνοκυπριακές και Τουρκοκυπριακές οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών. Επίσης, θα μεταβεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Γιαννάκη Ομήρου και χωριστές συναντήσεις με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Ακολούθως θα προσφωνήσει την Ολομέλεια της Βουλής.
 
Η επίσκεψη ολοκληρώνεται αύριο το βράδυ με επίσημο δείπνο στο προεδρικό μέγαρο, που θα παραθέσει προς τιμήν του πρωθυπουργού ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.