current views are: 1

1 Φεβρουαρίου 2015
Δημοσίευση16:27

Οι αυτονομιστές προελαύνουν και το Κίεβο προχωρά σε επιστράτευση

Το μακελειό του περασμένου Σαββάτου στη Μαριούπολη αναδεικνύεται σε σημείο καμπής στης σύγκρουσης στην ανατολική Ουκρανία.

Δημοσίευση 16:27’
αρθρο-newpost

Το μακελειό του περασμένου Σαββάτου στη Μαριούπολη αναδεικνύεται σε σημείο καμπής στης σύγκρουσης στην ανατολική Ουκρανία.

Το μακελειό του περασμένου Σαββάτου στη Μαριούπολη αναδεικνύεται σε σημείο καμπής στης σύγκρουσης στην ανατολική Ουκρανία. Έπειτα από μήνες αψιμαχιών μεταξύ στρατού και ανταρτών η σύγκρουση εκ νέου αναζωπυρώθηκε και οι πιθανότητες εξεύρεσης λύσης μέσω ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων εξανεμίζονται.

Τις αμέσως επόμενες ημέρες και για όλη την εβδομάδα, οι αντάρτες της Νοβορωσίας εξαπέλυσαν επιθέσεις σε όλο το μήκος του μετώπου, προελαύνοντας και περικυκλώνοντας θέσεις που κατείχε ο ουκρανικός στρατός. Αποκορύφωμα, η κατάληψη από τους αυτονομιστές του αεροδρομίου του Ντονέτσκ, μία τοποθεσία για την οποία δόθηκαν άγριες και αιματηρές μάχες τους τελευταίους μήνες.

Της επανέναρξης των συγκρούσεων είχε προηγηθεί μία ομολόγουμένως ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα: Σποραδικές αψιμαχίες, βομβαρδισμοί και ορισμένες κατακριτέες σφαγές όπως η ρίψη όλμου σε τρόλει στο Ντονέτσκ αλλά και στο λεωφορείο στα περίχωρα της Μαριούπολης, όπου σε πολλές τις περιπτώσεις τα θύματα ήταν άμαχοι.

Στις ραγδαίες εξελίξεις ο πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο είχε έτοιμη την απάντηση. Την περασμένη εβδομάδα με διαταγή του, κλήθηκαν στα όπλα 50.000 έφεδροι, ενώ τους επόμενους μήνες ο συνολικός αριθμός τους θα αγγίξει τους 104.000.

Σε μία προσπάθεια να συγκρατήσει την προέλαση των ανταρτών επιστράτευσε άνδρες και 18χρονα παιδιά. Ωστόσο τα πράγματα φαίνεται πως δεν πάνε όπως τα περίμενε: Οι αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας είναι πολλές, όπως επίσης και οι αναφορές για λιποταξίες.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του MEGA στη Ρωσία Θανάσης Αυγερινός, τραίνα, λεωφορεία και αεροπλάνα γεμίζουν με επιστρατευμένους που καταφεύγουν στη Ρωσία, αρνούμενοι να πάρουν μέρος σε έναν αδελφοκτόνο πόλεμο.

Η ρωσική κυβέρνηση μάλιστα έσπευσε να προχωρήσει σε ρυθμίσεις ώστε να διευκολύνει παραμονή των ουκρανών φυγάδων στα εδάφη της, οι οποίοι φαίνεται να μην έχουν πολλές επιλογές καθώς τα πράγματα στα μέτωπα της σύγκρουσης πάνε από το κακό στο χειρότερο.

Η έλλειψη έμπειρων στρατιωτών και σύγχρονου οπλισμού ρίχνουν κατά πολύ το αξιόμαχο των μονάδων που εμπλέκονται στη μάχη. Οι απονενοημένες επιθέσεις προσκρούουν σε καλά οργανωμένες αμυντικές θέσεις και το αποτέλεσμα είναι όλο και περισσότερα θύματα. Μάλιστα υπάρχουν αναφορές πως οι ουκρανικές αρχές σκοπίμως κρύβουν τις πραγματικές απώλειες ώστε να μην πέσει περαιτέρω το ήδη καταρρακωμένο ηθικό των στρατιωτών.

Επισήμως το Κίεβο επανέφερε για πολλοστή φορά τη ρητορική του περί δραστηριοποίησης ρώσων στρατιωτών στα ανατολικά εδάφη του, με τον Ποροσένκο από το Νταβός να γίνεται μάλιστα συγκεκριμένο και να παραθέτει ακριβείς αριθμούς: Όπως ισχυρίστηκε, στο πλευρό των αυτονομιστών πολεμούσαν 9.000 στρατιώτες προερχόμενοι από ρωσικά εδάφη.

Και αυτή τη φορά όμως –όπως έχει συμβεί και σε όλες τις προηγούμενες – ο πρόεδρος της Ουκρανίας διαψεύστηκε από τους ίδιους του τους συμμάχους. Μέχρι την ώρα που γραφόταν αυτές οι γραμμές αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών διαψεύδει τον Ποροσένκο, αποφεύγοντας να μιλήσει ανοιχτά για «ρωσική επίθεση».

Αντίστοιχη διάψευση ωστόσο υπήρξε και από το εσωτερικό. Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Βίκτορ Μουζένκο παραδέχθηκε ξεκάθαρα πως δεν πολεμάνε μονάδες από τη γειτονική χώρα ούτε στο Ντονέτσκ, ούτε στο Λουγκάνσκ, κάνοντας λόγο για μεμονωμένα άτομα που κατατάχθηκαν ως εθελοντές στα αντάρτικα σώματα.

Παρά τις διαψεύσεις, η στόχευση του Πέτρο Ποροσένκο είναι σαφής: Θέλει να πείσει το ΝΑΤΟ και ειδικά τις ΗΠΑ είτε να εξοπλίσουν το στρατό του, είτε να παρέμβουν ενεργότερα στην περιοχή, κάτι που προς το παρόν δεν μοιάζει πιθανό.

Μέσα σε όλα αυτά, ο νέος γύρος συνομιλιών που πραγματοποιήθηκε χθες στο Μινσκ μεταξύ εκπροσώπων του Κιέβου και των αυτονομιστών δεν είχε κανένα αποτέλεσμα, και όπως όλα δείχνουν η σύγκρουση στην Ουκρανία θα συνεχίσει να απασχολεί για πολύ καιρό ακόμα…

 


σχετικα αρθρα