current views are: 1

4 Φεβρουαρίου 2015
Δημοσίευση10:17

Στρατούλης στο Newpost: «Εγγυόμαστε και το τελευταίο ευρώ των συντάξεων»

Αντιμετωπίστηκαν οι δυσκολίες για τις συντάξεις του Μαρτίου, κανένα πρόβλημα δεν θα αντιμετωπίσουν τα ταμεία, διαβεβαιώνει ο Δημήτρης Στρατούλης.

Δημοσίευση 10:17’
αρθρο-newpost

Αντιμετωπίστηκαν οι δυσκολίες για τις συντάξεις του Μαρτίου, κανένα πρόβλημα δεν θα αντιμετωπίσουν τα ταμεία, διαβεβαιώνει ο Δημήτρης Στρατούλης.

Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου

Αντιμετωπίστηκαν οι δυσκολίες για τις συντάξεις του Μαρτίου, κανένα πρόβλημα δεν θα αντιμετωπίσουν τα ταμεία, διαβεβαιώνει ο Δημήτρης Στρατούλης.

Μιλώντας στο Newpost ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, εξηγεί πως από τα έσοδα των ίδιων των ταμείων αλλά και την κρατική χρηματοδότηση προς αυτά, θα καταβάλλονται κανονικά τα χρήματα στους ασφαλισμένους «μέχρι και το τελευταίο ευρώ».

Ο Δημήτρης Στρατούλης ξεκαθαρίζει ποιες είναι οι προτεραιότητες του υπουργείου, για τις οποίες ήδη συντάσσονται τα νομοσχέδια:

«Επειδή τις πρώτες ημέρες θα υπάρξει ένας “συνωστισμός”νομοσχεδίων στη Βουλή, όσα δεν προλάβουμε να τα “περάσουμε” νωρίς, θα τα παγώσουμε”, μέχρι να αποκαταστήσουμε σταδιακά όλες τις μνημονιακές αδικίες», εξηγεί.

«Ήδη, “παγώσαμε” τις δεσμεύσεις που υπήρχαν στο mail Χαρδούβελη, δεν υπέγραψα την εγκύκλιο για αύξηση ορίων ηλικίας, για περιορισμό δικαιούχων ΕΚΑΣ και για απαγόρευση πρόωρων συνταξιοδοτήσεων. Δεν   ετοιμάστηκε για υπογραφή η προβλεπόμενη υπουργική απόφαση για μειώσεις 15% στα επικουρικά ταμεία. “Πάγωσε” η εγκύκλιος που είχε ετοιμαστεί για τον “νόμο Λοβέρδου”  σύμφωνα με τον οποίο για όσους θα έφευγαν για σύνταξη μετά από αυτήν την ημερομηνία θα άρχιζαν σταδιακές μειώσεις κύριων συντάξεων γιατί θα άλλαζε το ποσοστό αναπλήρωσης. Μόλις ανοίξει η βουλή με νομοθετική ρύθμιση θα ακυρώσουμε τη διάταξη».

Για τις μειώσεις στο εφάπαξ, ο Δημήτρης Στρατούλης διαβεβαιώνει: «Έχω δώσει κατεύθυνση στον Γιώργο Ρωμανιά, που θα αναλάβει γενικός γραμματέας στο υπουργείο,  να δει την επανεξέταση του μαθηματικού τύπου που θα οδηγούσε σε μείωση».

Ταυτόχρονα ο Δημήτρης Στρατούλης προαναγγέλλει την επαναπρόσληψη των διαθέσιμων και απολυμένων υπαλλήλων στα ασφαλιστικά ταμεία-περίπου 180 εργαζόμενοι- προκειμένου να αυξηθεί η ταχύτητα χορήγησης των συντάξεων, που κυμαίνεται από 2 έως και 4 χρόνια.

«Το πιο σημαντικό είναι η  αποκατάσταση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης. Η εγκύκλιος που σπάει την σύνταξη σε 360 ευρώ εγγυημένη και το υπόλοιπο ποσό με ρήτρα ανάπτυξης σταμάτησε. Έχω δώσει στους νομικούς συμβούλους του υπουργείου εντολή να ετοιμάσουν τη ρύθμιση, όσες διατάξεις δεν προλάβουμε να τις ακυρώσουμε θα τις αναστείλουμε για ένα διάστημα μέχρι να πάει η ακύρωση στη βουλή. Το θέμα είναι η πολιτική βούληση», καταλήγει ο Δημήτρης Στρατούλης.

Την ίδια ώρα, διαβεβαιώνει ότι θα χρησιμοποιηθούν όλα τα υπάρχοντα εργαλεία, κυρίως  τα πληροφοριακά συστήματα, ΕΡΓΑΝΗ, ΑΡΤΕΜΙΣ, ΑΤΛΑΣ, ΗΛΙΟΣ, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η εισφοροδιαφυγή, την οποία θέτει ως πρώτη προτεραιότητα.


σχετικα αρθρα