current views are: 3

4 Φεβρουαρίου 2015
Δημοσίευση23:23

Βαρουφάκης: Η απόφαση της ΕΚΤ ασκεί πίεση στο Eurogroup για συμφωνία Ελλάδας – εταίρων

«Η απόφαση της ΕΚΤ δεν αντανακλά σε καμία περίπτωση αρνητικές εξελίξεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα της» χώρας επισημαίνει σε δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης.

Δημοσίευση 23:23’
αρθρο-newpost

«Η απόφαση της ΕΚΤ δεν αντανακλά σε καμία περίπτωση αρνητικές εξελίξεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα της» χώρας επισημαίνει σε δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης.

«Η απόφαση της ΕΚΤ δεν αντανακλά σε καμία περίπτωση αρνητικές εξελίξεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα της χώρας» επισημαίνει σε δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης. Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε σύμφωνα με πληροφορίες τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Σχολιάζοντας την απόφαση, ο κ. Βαρουφάκης τονίζει πως η ΕΚΤ «ασκεί πίεση στο Eurogroup να προχωρήσει γοργά στην σύναψη νέας αμοιβαίως επωφελούς συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων της».

«Στόχος της κυβέρνησης είναι η εκπόνιση της ευρωπαϊκής πολιτικής που θα τερματίσει οριστικά την έως τώρα αυτοτροφοδοτούμενη κρίση της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας» σημειώνει.

Αναλυτικά η δήλωση του Γιάνη Βαρουφάκη:

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποφάσισε την παραπομπή στην Επείγουσα Παροχή Ρευστότητας (ELA) των αντισυμβαλλομένων του Ευρωσυστήματος που επιδιώκουν την εξασφάλιση ρευστότητας μέσω κατάθεσης ελληνικών τίτλων ως ενέχυρα.

Η απόφαση αυτή δεν αντανακλά σε καμία περίπτωση αρνητικές εξελίξεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα της χώρας και έρχεται μετά από δύο ημέρες ουσιαστικής σταθεροποίησης του. Σύμφωνα με την ίδια την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), το ελληνικό τραπεζικό σύστημα παραμένει επαρκώς κεφαλαιοποιημένο και πλήρως προστατευμένο μέσω της πρόβασής του στον ELA.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), λαμβάνοντας και ανακοινώνοντας τούτη την απόφαση, ασκεί πίεση στο Eurogroup να προχωρήσει γοργά στην σύναψη νέας αμοιβαίως επωφελούς συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων της.

Η κυβέρνηση διευρύνει καθημερινά τον κύκλο των διαβουλεύσεων με εταίρους και θεσμούς στους οποίους ανήκει, παραμένει σταθερή στους στόχους του προγράμματος κοινωνικής σωτηρίας που ενέκρινε με την ψήφο του ο ελληνικός λαός, και διαβουλεύεται με στόχο την εκπόνηση της ευρωπαϊκής πολιτικής που θα τερματίσει οριστικά την έως τώρα αυτοτροφοδοτούμενη κρίση της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας».

Τηλεφωνική επικοινωνία Ντράγκι – Τσίπρα

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της ΕΚΤ επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα μόλις αυτός επέστρεψε στην Αθήνα από το ταξίδι του στις Βρυξέλλες.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ο κ. Ντράγκι δήλωσε στον κ. Τσίπρα ότι αυτή η απόφαση δεν επηρεάζει το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας, καθώς ανανεώνει τη ρευστότητα των τραπεζών μέσω του ELA.

Ο πρωθυπουργός τον άκουσε με προσοχή, επισημαίνοντας του ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ότι τον δεσμεύει απόλυτα η πρόσφατη λαϊκή εντολή και στη βάση αυτή θα συνεχίσει να αναζητεί κοινή συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους.


σχετικα αρθρα