ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μοσκοβισί: Η Ελλάδα πρέπει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις των προηγούμενων

Δημοσίευση 5 Φεβρουαρίου 2015, 13:10 / Ανανεώθηκε 5 Φεβρουαρίου 2015, 14:12
Μοσκοβισί: Η Ελλάδα πρέπει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις των προηγούμενων
Facebook Twitter Whatsapp

Μήνυμα στην Ελλάδα ότι θα πρέπει να σεβαστεί όλες τις δεσμεύσεις έστειλε ο Επίτροπος, αρμόδιος για θέματα νομισματικής πολιτικής, Πιερ Μοσκοβισί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Μήνυμα στην Ελλάδα ότι θα πρέπει να σεβαστεί όλες τις δεσμεύσεις στις οποίες συμφώνησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις στο πλαίσιο του προγράμματος έστειλε ο Επίτροπος, αρμόδιος για θέματα νομισματικής πολιτικής, Πιερ Μοσκοβισί.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στις Βρυξέλλες, μετά την ανακοίνωση των χειμερινών προβλέψεων της Κομισιόν, σημείωσε ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ είναι πρόθυμα να συνεργαστούν με την νέα ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να παραμείνει η Αθήνα στην Ευρωζώνη.

To ζητούμενο στις εποικοδομητικές επαφές που βρίσκονται σε εξέλιξη είναι να βρεθεί μιαχρυσή τομή μεταξύ του σεβασμού της δημοκρατικής επιλογής του ελληνικού λαού και του σεβασμού των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα, είπε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση για τη χθεσινή απόφαση της ΕΚΤ να μη δέχεται ελληνικά ομόλογα ως εγγυήση, ο ευρωπαίος επίτροπος οικονομίας τόνισε πως η Επιτροπή τη λαμβάνει υπόψη, σημειώνοντας πάντως ότι οι ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να έχουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση.

Από εκεί και πέρα, επεσήμανε, οι επαφές συνεχίζονται και θα συνεχιστούν τόσο στη Σύνοδο Κορυφής στις 12 Φεβρουαρίου και κυρίως στο Γιουρογκρούπ στις 16 Φεβρουαρίου όπου θα πρέπει να ληφθούν "ορισμένες αποφάσεις". Ο Π. Μοσκοβισί δεν απέκλεισε μάλιστα το ενδεχόμενο να συζητηθεί το θέμα της Ελλάδας στην επερχόμενη υπουργική Σύνοδο του G20 στην Κωνσταντινούπολη.

«Θα πρέπει να εργαστούμε όλοι με βασικό γνώμονα την παραμονή της χώρας στο ευρώ και έχοντας υπόψη ότι υπάρχουν περιθώρια ελιγμών τόσο για την ευρωζώνη όσο και για την κυβέρνηση από την οποία αναμένουμε συγκεκριμένες προτάσεις με στόχο την εξεύρευση κοινά αποδεκτής λύσης», δήλωσε ο κ. Μοσκοβισί.

Σε ότι αφορά τη μετεξέλιξη της τρόικας ο Π. Μοσκοβισί είπε ότι η παρουσία της Κομισιόν, της ΕΚΤ αλλά και του ΔΝΤ είναι απαραίτητη, ενώ διαβεβαίωσε ότι θα βρεθούν τρόποι να εργαστούμε μαζί. Άφησε ωστόσο να εννοηθεί ότι διεξάγεται συζήτηση για τη μελλοντική μορφή της.