current views are: 6

8 Φεβρουαρίου 2015
Δημοσίευση17:31

Ο φράχτης στον Έβρο «έπεσε» και θέτει διλήμματα εντός της κυβέρνησης

Πολλαπλές καταστροφές στον Έβρο έχει προκαλέσει η κακοκαιρία που πλήττει τη βόρεια Ελλάδα. 

Δημοσίευση 17:31’
αρθρο-newpost

Πολλαπλές καταστροφές στον Έβρο έχει προκαλέσει η κακοκαιρία που πλήττει τη βόρεια Ελλάδα. 

Επιμέλεια: Αναστασία Γαλάνη

Πολλαπλές καταστροφές στον Έβρο έχει προκαλέσει η κακοκαιρία που πλήττει τη βόρεια Ελλάδα. Μεταξύ άλλων, τα ορμητικά νερά του ποταμού Έβρου που εισχωρούν στην ελληνική πλευρά από τη Βουλγαρία, προκάλεσαν την καταστροφή περίπου 100 μέτρων από τον φράχτη που κατασκευάστηκε για την αποτροπή των μεταναστών και περίφραξη των συνόρων.

Η ροή των υδάτων είναι συνεχώς αυξανόμενη μετά την απόφαση των βουλγαρικών αρχών να ανοίξουν το φράγμα του Ιβαήλογκραντ, προκειμένου να εκτονωθούν πλημμυρικά φαινόμενα στη γειτονική χώρα.

Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια επίσημη τοποθέτηση για το αν το κομμάτι του φράχτη που καταστράφηκε θα «επανέλθει», θα μείνει ως έχει, ή θα πέσει τελείως. Εξάλλου, υπάρχουν και φωνές εντός της κυβέρνησης που διαφωνούν με την θέση του ΣΥΡΙΖΑ ότι ο φράχτης δεν έχει καμία χρησιμότητα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης έχει εκφράσει τη θέση ότι:

Ο φράχτης  στον Έβρο δούλεψε, αλλά δεν έλυσε το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης, ωστόσο είναι υποχρέωση της χώρας να περιφρουρεί τα σύνορα. Αν μπει, όμως, περάσει τα σύνορα, ένας  άνθρωπος, θα έχει στέγη, τροφή, νοσοκομειακής περίθαλψη. Θα είναι ανθρώπινες οι συνθήκες, αυτό είναι πολιτισμός.

Την ίδια ώρα, η θέση των Ανεξάρτητων Ελλήνων που είναι στην συγκυβέρνηση είναι γνωστή και ξεκάθαρη για τους μετανάστες και φυσικά υπέρ του φράχτη.

Από εκεί και μέρα, η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής. κ. Τασία Χριστοδουλοπούλου έχει αναφερθεί στην κατεδάφιση του φράχτη, ως μία από τις άμεσες πρωτοβουλίες της νέας κυβέρνησης, κάνοντας λόγο για την ανάγκη ανοιχτών συνόρων ώστε να εισέρχονται οι πρόσφυγες.

«Υπάρχει μία διεθνής συνθήκη που δεν αμφισβητεί κανείς και αφορά τους πρόσφυγες. Σύμφωνα με αυτήν πρέπει σε όλα τα σύνορα να υπάρχει ένας ανοικτός δρόμος για να μπαίνουν όλοι οι πρόσφυγες και να ζητάνε άσυλο. Κατά την είσοδο των ξένων δεν μπορεί να διαπιστωθεί ποιος είναι πολιτικός πρόσφυγας. Αν το δηλώσει, πρέπει να τον αφήσουμε να μπει και να εξεταστεί μετά η αίτησή του».

Το πρόβλημα των παράνομων μεταναστευτικών ροών είχε βρεθεί στο επίκεντρο κατά την προεκλογική περίοδο. Η σημειολογική επίσκεψη στον φράχτη του Έβρου του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά πυροδότησε πλήθος αντιδράσεων από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σε κάθε περίπτωση το θέμα του φράχτη μάλλον προκαλεί πονοκέφαλο και στη νέα κυβέρνηση με τον βουλευτή του κόμματος Βαγγέλη Διαμαντόπουλου να δηλώνει στο Facebook:

 Έπεσε ο φράχτης του Έβρου! Η φύση είναι σοφή και ενίοτε εκδικείται, αλλά σίγουρα αποδεικνύει πως τα έργα των ανθρώπων είναι εφήμερα…» σχολίασε, ενώ σε υστερόγραφό του: «Ελπίζω να μην τρέξει κανένας να δηλώσει πως θα τον ξαναστήσει.

Από την πλευρά της, η κυρία Χριστοδουλοπούλου μάχεται  από την ημέρα ανέγερσης του φράχτη στη γραμμή που κρατούσε ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζοντας ρατσιστικό δημιούργημα  την κατασκευή του.