ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Θα τηρήσουμε τις δεσμεύσεις, δεν θα ζητήσουμε παράταση - Θα κάνουμε εξεταστική για το μνημόνιο

Δημοσίευση 8 Φεβρουαρίου 2015, 19:53 / Ανανεώθηκε 8 Φεβρουαρίου 2015, 22:48
Τσίπρας: Θα τηρήσουμε τις δεσμεύσεις, δεν θα ζητήσουμε παράταση - Θα κάνουμε εξεταστική για το μνημόνιο
Facebook Twitter Whatsapp

Σαρωτικές θεσμικές μεταρρυθμίσεις προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων, ενώ επεσήμανε πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να διεκδικήσει παράταση του υφιστάμενου προγράμματος. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σαρωτικές θεσμικές μεταρρυθμίσεις προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων, ενώ επεσήμανε πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να διεκδικήσει παράταση του υφιστάμενου προγράμματος. 

Ο πρωθυπουργός ανέβηκε στο βήμα καταχειροκροτούμενος από τους βουλευτές του κόμματός του αλλά και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.

Ξεκινώντας στην ομιλία του, ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι «με την εμπιστοσύνη και στήριξη του λαού μας, θα οικοδομήσουμε μια Ελλάδα οικονομικά αυτοδύναμη, ανεξάρτητη, κυρίαρχη, ισότιμο εταίρο στην Ε.Ε.»

«Δεν έχουμε δεσμεύσεις, παρά μόνο μια: Να υπηρετούμε το συμφέρον του λαού μας. Να υπηρετούμε το εθνικό συμφέρον» είπε και προσέθεσε:

Αμετάκλητη απόφαση της Κυβέρνησής μας είναι να τιμήσει και να εφαρμόσει στο σύνολο τους τις προεκλογικές προγραμματικές δεσμεύσεις μας.

Όπως επεσήμανε, «βλέπουμε την επάνοδο της ελπίδας, της αξιοπρέπειας και της περηφάνιας στους Έλληνες πολίτες». «Υποχρέωση και καθήκον μας, να μην τους απογοητεύσουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Κατηγόρησε εξάλλου την προηγούμενη κυβέρνηση ότι «φρόντισε να δημιουργήσει ασφυκτικά πλαίσια διαπραγμάτευσης για τη νέα κυβέρνηση».

«Η αρχική επιλογή των εταίρων μας ήταν η εξάμηνη παράταση του προγράμματος», είπε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε ότι «η ελληνική κυβέρνηση πίεσε ώστε ως προθεσμία να τεθεί η 28η Φεβρουαρίου».

«Δεν έχουμε στόχο να απειλήσουμε καμία ισορροπία στην Ευρώπη. Σεβόμαστε το σύμφωνο σταθερότητας όχι όμως τη λιτότητα. Δεν γράφουν μνημόνια και λιτότητα οι ευρωπαϊκές συνθήκες. Η κυβέρνηση δεν δικαιούνται να ζητήσει παράταση του μνημονίου και παράταση της λιτότητας. Δεν δικαιούται να ζητήσει την επέκταση ενός προγράμματος λιτότητας που αποδοκιμάστηκε πρόσφατα από τον ελληνικό λαό προκειμένου να εξυπηρετηθεί ένας τακτικός ελιγμός πολιτικών δυνάμεων εντός της χώρας» υπογράμμισε.

Αναπτύσσοντας τους άξονες της πολιτικής που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός ανέφερε:

Η ανάκτηση της λαϊκής κυριαρχίας της χώρας, η αποκατάσταση του ισότιμου ρόλου της μέσα στο θεσμικό πλαίσιο της ΕΕ, η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, η αποκατάσταση της αξιοπρέπειας του λαού, η κοινωνική δικαιοσύνη και η πολιτισμική αναγέννηση της Ελλάδας, είναι οι βασικοί στόχοι της κυβέρνησης κοινωνικής σωτηρίας που συγκροτήσαμε αμέσως μετά τις εκλογές.

Οι άμεσες προτεραιότητες

«Το πρόγραμμά μας είναι δημοσιονομικά ισορροπημένο. Πρώτη μας προτεραιότητα, η αντιμετώπιση των μεγάλων πληγών που άφησε πίσω το μνημόνιο» σημείωσε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε: 

«Τα μέτρα θα αφορούν την παροχή δωρεάν σίτισης, ρεύματος, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στις οικογένειες που έπεσαν θύματα της μνημονιακής βαρβαρότητας».

Διαμήνυσε εξάλλου πως θα αποκατασταθούν οι «αντισυνταγματικά απολυμένοι δημόσιοι υπάλληλοι από το δημόσιο: Αποκατάσταση των μεγάλων αδικιών. Αποκατάσταση των αντισυνταγματικά απολυμένων από το δημόσιο: Καθαρίστριες υπουργείου Οικονομικών, διοικητικοί των ΑΕΙ και σχολικοί φύλακες». Όπως είπε, δεν θα υπάρξει επιβάρυνση στον προϋπολογισμό.

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας προανήγγειλε την «αποσυμφόρηση της δημόσιας διοίκησης από τις στρατιές μετακλητών υπαλλήλων και συμβούλων». 

«Δίνουμε εντολή περιορισμού του στόλου των κρατικών αυτοκινήτων στο μισό. Δίνουμε εντολή να πουληθεί το ένα από τα τρία κυβερνητικά αεροσκάφη» και προσέθεσε:

«Θα ζητήσω την κατάργηση των βουλευτικών αυτοκινήτων. Είμαστε αποφασισμένοι να επιβάλουμε ένα νέο ύφος και ήθος στη διοίκηση».

Ταυτόχρονα τόνισε πως θα περιοριστεί το προσωπικό του Μεγάρου Μαξίμου κατά 30% και της φρουράς του κατά 40%. 

Δεν αποκρατικοποιούνται δίκτυα και υποδομές

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως η κυβέρνηση είναι ανοιχτή σε ιδιωτικές επενδύσεις, «που όμως δεν θα συνδέονται με ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας».

«Το μνημονιακό πρόγραμμα απέτυχε. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια συμφωνία που θα απελευθερώσει την ελληνική οικονομία», είπε ο πρωθυπουργός και μίλησε για την ανάγκη ισχυρού προγράμματος επενδύσεων. 

«Δεσμευόμαστε ότι δεν ξεπουλάμε τα δίκτυα και τις υποδομές τις χώρας, τον φυσικό και ορυκτό μας πλούτο. Κάθε πρόταση για αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας θα εξετάζεται μεμονωμένα» είπε.

Επανασχεδιασμός τραπεζικού συστήματος

Επεσήμανε παράλληλα πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε επανασχεδιασμό της λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος. Δεσμεύτηκε στην δημιουργία αναπτυξιακής τράπεζας, ενώ έκανε λόγο για αλλαγή «του νόμου για το ΤΧΣ προκειμένου το δημόσιο να ασκεί τα δικαιώματά του». 

Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ίδρυση ενδιάμεσου φορέα για «κόκκινα» και επιχειρηματικά δάνεια. «Μέχρι την ψήφιση των πρωτοβουλιών αυτών», είπε, θα υπάρξει πλήρης απαγόρευση πλειστηριασμού α' κατοικίας. 

Επανασύσταση της ΕΡΤ, αλλαγή ονομασίας στην ΕΥΠ

Εξήγγειλε εξάλλου την επανασύσταση της Δημόσιας Ραδιοφωνίας – Τηλεόρασης από μηδενική βάση.

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε ανοιχτό διαγωνισμό για τις ραδιοσυχνότητες.

«Εφαρμόζουμε άμεσα το θεσμικό πλαίσιο για τον έλεγχο των οικονομικών των Ραδιοτηλεοπτικών σταθμών και των άλλων μέσων ενημέρωσης. Βάζουμε τέλος στα χαριστικά δάνεια που παραχωρούνται με αδιαφανείς όρους» είπε χαρακτηριστικά και προσέθεσε: 

«Και προχωράμε σε προκήρυξη διαγωνισμών για την ανοιχτή διαφανή και σύμφωνη με τους ισχύοντες νόμους, δανειοδότηση όλων των ραδιοτηλεοπτικών μέσων».

Διαμήνυσε εξάλλου ότι η κυβέρνηση θα επαναφέρει τον θεσμό του αστυνομικού της γειτονιάς. Εξάλλου αλλάζει η διάρθρωση και ο τίτλος της ΕΥΠ που μετονομάζεται σε Υπηρεσία Προστασίας Εθνικής Κυριαρχίας με αποκλειστική προτεραιότητα την εξωτερική ασφάλεια. 

Δεσμεύτηκε την άμεση ψήφιση του νόμου για την χορήγηση ιθαγένεια των μεταναστών δεύτερης γενιάς. «Το ζήτημα των μεταναστευτικών ροών βέβαια δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, επείγει άμεσα ευρωπαϊκός συντονισμός για κοινή πολιτική μετανάστευσης και ασύλου» είπε. 

Έρχεται κατάργηση του πειθαρχικού δικαίου

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στο δημόσιο, δεσμεύτηκε να καταργήσει το ισχύον πειθαρχικό δίκαιο και να το αντικαταστήσει, ενώ τόνισε πως θα έρθει στη Βουλή ρύθμιση για αξιολόγηση με αντικειμενικά κριτήρια και αντικατάσταση του τρόπου που γίνονται οι προαγωγές.

Παράλληλα επεσήμανε πως «καμία δημόσια υπηρεσία  δεν θα ζητάει έγγραφα από τον πολίτη που θα έχουν στην κατοχή τους άλλες δημόσιες υπηρεσίες (καταπολέμηση γραφειοκρατίας)».

Τέλος επεσήμανε πως η κυβέρνηση θα επανεξετάσει τον «Καλλικράτη».

Εξεταστική για το πως φτάσαμε στο μνημόνιο

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το πως έφτασε η χώρα στο μνημόνιο.

«Οι ευθύνες θα αποδοθούν, εκεί πρέπει» είπε χαρακτηριστικά.

Οι παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό

Επεσήμανε ότι «πρώτη προτεραιότητα η διάσωση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης που δέχθηκε μεγάλο πλήγμα έπειτα από το καταστροφικό PSI».

Ταυτόχρονα σημείωσε πως «δεν θα εφαρμόσουμε αυτά που υποσχέθηκαν με το περίφημο email ο πρώην πρωθυπουργός και ο πρώην υπουργός Οικονομικών».

«Καμία αύξηση ορίου ηλικίας, καμία μείωση σε επικουρικές συντάξεις» ήταν το μήνυμά του. Προανήγγειλε την επαναφορά της «13ης σύνταξης ως δώρο Χριστουγέννων για όσους λαμβάνουν σύνταξη κάτω από 700 ευρώ από το 2015». Θα ιδρυθεί εξάλλου ταμείο στο οποίο θα μεταβιβάζονται κεφάλαια από τον ορυκτό πλούτο και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας προκειμένου να στηρίξει το ασφαλιστικό. 

Τι δήλωσε για τη φορολογία

Ακόμα εξήγγειλε τη θέσπιση αφορολόγητου ορίου στα 12.000 ευρώ και την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ εντός του 2015, και την αντικατάστασή του με φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

Ταυτόχρονα ο πρωθυπουργός έκανε έκκληση προς τους πολίτες να καταβάλουν όλοι τις τελευταίες δόσεις του ΕΝΦΙΑ για το 2014.

Για τη φορολογία, ο πρωθυπουργός τόνισε πως «ο κάθε πολίτης θα συνεισφέρει ανάλογα με τις δυνατότητές του» λέγοντας πως η κυβέρνηση θα «θεσμοθετήσει ένα σταθερό, απλό και δίκαιο φορολογικό σύστημα». 

«Το βάρος θα πέσει στα ψηλά και πολύ ψηλά εισοδήματα» επεσήμανε και προσέθεσε πως θα θεσπιστεί περιουσιολόγιο. 

Προανήγγειλε ρύθμιση για 100 δόσεις και κατάργηση της ρύθμιση περί διαρκούς αδικήματος για χρέη προς δημόσιο.

Για τη διαφθορά

Διαμήνυσε ότι θα ενταθούν οι έλεγχοι στα τελωνεία, στο λαθρεμπόριο καυσίμων και πετρελαίου και στις τριγωνικές συναλλαγές, ενώ σύμφωνα με τον ίδιο ενεργοποιείται και επιταχύνεται ο έλεγχος στις λίστες που αφορούν εξαγωγές κεφαλαίων και εμβάσματα στο εξωτερικό (λίστες Λαγκάρντ και Λιχτενστάιν).

Παράλληλα, στις πρωταρχικές κινήσεις της κυβέρνησης συγκαταλέγεται και ο έλεγχος των δημοσίων συμβάσεων με κινητοποίηση του Σώματος των Δημοσίων Ελεγκτών, ενώ καταργούνται οι «αντισυνταγματικές», όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, διατάξεις που παρέχουν προστασία στις διοικήσεις των ΤΧΣ και ΤΑΙΠΕΔ.

Διαμήνυσε εξάλλου πως «θα μπει τέλος στα  θαλασσοδάνεια». 

Οι εξαγγελίες για τα εργασιακά 

Την ίδια ώρα τόνισε ότι ο κατώτατος μισθός θα επανέλθει στα 751 ευρώ, σταδιακά έως το 2016, ώστε «να διασφαλιστεί η αρμονική προσαρμογή της πραγματικής οικονομίας».

Δεσμεύτηκε για άμεση αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων καθώς και των μισθολογικών ωριμάνσεων. Δεσμεύτηκε για την επαναφορά του θεσμού της διαιτησίας, και εξήγγειλε την απόλυτη εξίσωση των αμοιβών όλων των εργαζομένων.

Άμεση κατάργηση της τράπεζας θεμάτων 

Σχετικά με την Παιδεία, ο κ. Τσίπρας ​είπε πως καταργείται άμεσα η Τράπεζα θεμάτων και τα συμβούλια στα Πανεπιστήμια. 

«Στόχος της κυβέρνησης η εκπόνηση σχεδίου για να επιστρέψουν στη χώρα νέες και νέοι ερευνητές, οι νέοι με τα πολλά πτυχία που απασχολούνται σε ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια του εξωτερικού» σημείωσε και προανήγγειλε διάλογο για αλλαγή «χωρίς αιφνιδιασμούς του θεσμικού πλαισίου της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε βάθος τετραετίας».

Για τα Εθνικά θέματα

Για την εξωτερική πολιτική τόνισε πως «επιδιώκουμε την επανένωση της Κύπρου υπό τη μορφή μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα».

Παράλληλα σημείωσε πως η κυβέρνηση θα αναζητήσει «αμοιβαία αποδεκτή λύση στη διαφορά για το όνομα της ΠΓΔΜ, στη βάση μιας σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις». 

Ειδική επιτροπή για τη διεκδίκηση των αποζημιώσεων

Διαμήνυσε εξάλλου πως η κυβέρνηση «έχει ιστορική υποχρέωση να διεκδικήσει το κατοχικό δάνειο και τις γερμανικές αποζημιώσεις». Σε αυτό το σημείο επεσήμανε πως κεντρικός ρόλος θα δοθεί στον Μανώλη Γλέζο, ενώ πρόκειται να συσταθεί ειδική αρμόδια επιτροπή για αυτόν το σκοπό.

«Δεν πρόκειται να διαπραγματευτούμε την ιστορία μας»

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο πρωθυπουργός ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης για να δώσει η κυβέρνηση τη «μάχη της διαπραγμάτευσης και να ξανακερδηθεί η περηφάνια και η χαμένη αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού και της πατρίδας».

«Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να διαπραγματευτούμε την ιστορία μας, την υπερηφάνεια μας και την αξιοπρέπεια αυτού του λαού. Αυτά είναι για εμάς ιερές και αδιαπραγμάτευτες αξίες. Είμαστε σάρκα από τη σάρκα αυτού του λαού. Είμαστε κάθε λέξη από το Σύνταγμα αυτής της χώρας. Σε αυτό ορκιστήκαμε, αυτό θα υπηρετήσουμε μέχρι τέλους δικαιώνοντας τις αξίες αυτού του λαού» είπε και κατέληξε:

«Σας καλώ να δώσετε ψήφο εμπιστοσύνης, να δώσουμε αυτή τη μάχη για την πατρίδα μας για να ξανακερδίσει την ελπίδα και τη χαμένη αξιοπρέπειά του ο ελληνικός λαός».

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός είχε πολύωρη σύσκεψη με τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, τον υπουργό Οικονομίας Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργο Σταθάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Η διαδικασία των προγραμματικών δηλώσεων θα συνεχιστεί αύριο με τις τοποθετήσεις των υπουργών και των πολιτικών αρχηγών, ενώ θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Τρίτης με την ψήφο εμπιστοσύνης.

Δείτε πως μετέδωσε το newpost.gr λεπτό προς λεπτό τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.