current views are: 1

10 Φεβρουαρίου 2015
Δημοσίευση12:45

Πυρετός διαβουλεύσεων εν όψει του Eurogroup για κοινή βάση

Η αντίστροφη μέτρηση για το κρίσιμο Eurogroup έχει αρχίσει με τις διαβουλεύσεις και τις επαφές με ευρωπαίους αξιωματούχους να έχουν κορυφωθεί. 

Δημοσίευση 12:45’
αρθρο-newpost

Η αντίστροφη μέτρηση για το κρίσιμο Eurogroup έχει αρχίσει με τις διαβουλεύσεις και τις επαφές με ευρωπαίους αξιωματούχους να έχουν κορυφωθεί. 

Γράφει η Τιτίκα Ανουσάκη
 
Η αντίστροφη μέτρηση για το κρίσιμο Eurogroup έχει αρχίσει με τις διαβουλεύσεις και τις επαφές με ευρωπαίους αξιωματούχους να έχουν κορυφωθεί. 
 
Από ελληνικής πλευράς υπάρχει αισιοδοξία πως το σχέδιο που θα παρουσιαστεί από τον έλληνα υπουργό Οικονομικών, μπορεί να αποτελέσει τη βάση για μια διαπραγμάτευση, με τους εταίρους. 
 
Στο πλαίσιο αυτό ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, πρόεδρο της ευρωπαϊκής επιτροπής, προκειμένου έστω και την ύστατη ώρα να γεφυρωθεί το χάσμα. Στην τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ανδρών θα συζητηθούν η συνεδρίαση του έκτακτου Εurogroup της Τετάρτης και η Σύνοδος Κορυφής της Πέμπτης ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να ζητήσει χρόνο, προκειμένου η κυβέρνηση να εφαρμόσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. 
 
Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο κ. Τσίπρας και με τον Τζάνι Πιτέλα επικεφαλής της ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο ο οποίος με σημερινό του άρθρο στα ΝΕΑ επεσήμανε «Όχι στην τρόικα, ναι στους ευρωπαϊκούς θεσμούς». 
 
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Τζιάνι Πιτέλα είπε στον Αλέξη Τσίπρα πως επικοινώνησε με τον ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι, τον γάλλο υπουργό Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον ευρωπαίο Επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί, και τους είπε πως θα πρέπει να βρεθεί συμφωνία με την Ελλάδα και πως θεωρεί λογικές τις θέσεις Τσίπρα
 
Επισήμως οι προσδοκίες για την επίτευξη συμφωνίας είναι χαμηλές, σύμφωνα με την εκπρόσωπο τύπου της Κομισιόν. Η Μίνα Αντρέεβα πρόσθεσε στη συνέντευξη Τύπου, ότι «το μόνο σχέδιο για το οποίο εργαζόμαστε είναι για την σταθερή παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη», καθώς και ότι «υπάρχουν έντονες διεργασίες αυτή τη στιγμή για την Ελλάδα».
 
Κατέληξε πως δεν υπάρχει κανένα σενάριο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και πως όλα τα σχέδια που βρίσκονται στο τραπέζι λειτουργούν υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ευρωζώνη.
 
Ανεπισήμως και σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο που μίλησε στο Reuters διατηρώντας την ανωνυμία του, «Αθήνα και Ευρωζώνη δεν είναι πολύ κοντύτερα σε λύση».
 
Όπως μετέδωσε το Reuters, ο αξιωματούχος χαρακτήρισε «εμπρηστική» τη συνέντευξη του Γιάνη Βαρουφάκη, στην ιταλική τηλεόραση (σ.σ. είπε πως ενδεχόμενο grexit θα βλάψει την ευρωζώνη), τονίζοντας πως οι δηλώσεις αυτές «τροφοδοτούν» την «πολύ δογματική αντίληψη» που υπάρχει στην Αθήνα.
 
«Φαίνεται ότι υπάρχει μια πολύ δογματική αντίληψη στην Αθήνα, που τροφοδοτείται από την εμπρηστική συνέντευξη του Βαρουφάκη και από το ρόλο του οίκου Lazard, που συμβουλεύει την Ελλάδα στο θέμα του χρέους», είπε χαρακτηριστικά. 
 
Την ίδια ώρα η Βρετανία βλέπει μια «πολύ κακή έκβαση» στην αντιπαράθεση μεταξύ Ελλάδας-Ευρωζώνης με τον βρετανό υπουργό Οικονομικών Τζορτζ Όζμπορν πως «αυξάνονται οι κίνδυνοι ενός εσφαλμένου υπολογισμού ή μιας λανθασμένης κίνησης που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μία πολύ κακή έκβαση».
 

Το βλέμμα στις προγραμματικές, το Eurogroup και τη Σύνοδο Κορυφής

 
Υπό αυτό το ασφυκτικό περιβάλλον, η κυβέρνηση ζητά τα μεσάνυχτα την ψήφο εμπιστοσύνης της πλειοψηφίας της Βουλής, με το ενδιαφέρον να είναι στραμμένο στην τελική τοποθέτηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. 
 
Αύριο θα διεξαχθεί το κρίσιμο Εurogroup στο οποίο θα συμμετάσχει ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης ενώ την Πέμπτη στη Σύνοδο Κορυφής, αναμένεται και πάλι να παιχθεί σκληρό διπλωματικό πόκερ με την ελληνική πλευρά να υπολογίζει πολύ στους μετριοπαθείς συμμάχους της όπως είναι η Αυστρία και η Γαλλία. 
 
Όπως όλα δείχνουν οριστικές αποφάσεις για το ελληνικό ζήτημα δεν πρόκειται να ληφθούν πριν από το τακτικό Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου. 
 

σχετικα αρθρα