current views are: 1

11 Φεβρουαρίου 2015
Δημοσίευση09:57

Spiegel: Ο Γιούνκερ… προκαλεί την Μέρκελ- Ρήξη στη σχέση τους

Σε τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ της Άνγκελα Μέρκελ και του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αποτυπώνεται η σχέση μεταξύ τους.

Δημοσίευση 09:57’
αρθρο-newpost

Σε τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ της Άνγκελα Μέρκελ και του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αποτυπώνεται η σχέση μεταξύ τους.

Η πρόσφατη τηλεφωνική συνομιλία της Άνγκελα Μέρκελ και του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αποτυπώνει τη πραγματική σχέση τους.

«Ο Επίτροπός μου, έλαβε το χαρτί το πρωί της συνεδρίασης» παραπονέθηκε η κυρία Μέρκελ αναφερόμενη στον γερμανό επίτροπο Günther Oettinger. «Γιατί δικός σου Επίτροπος;» απάντησε ψύχραιμα ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. «Αυτός είναι ο δικός μου Επίτροπος».

Η απάντηση αυτή από τον πρόεδρο της Κομισιόν θεωρήθηκε ως μια προειδοποίηση για τη στάση της Γερμανίας, καθώς κατά τον κ. Γιούνκερ «οι Επίτροποι προτείνονται από τα κράτη μέλη, αλλά δεν εκπροσωπούν τα συμφέροντα του κράτους μέλους τους».

Όπως γράφει το γερμανικό περιοδικό Spiegel η… ρήξη μεταξύ τους ήταν εξαρχής δεδομένη. Αλλά κανείς δεν περίμενε πως αυτή θα ερχόταν τόσο γρήγορα. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκαλεί την Μέρκελ. Η εκλογή του Τσίπρα μπορεί να τον βοηθήσει στον αγώνα του εναντίον της λιτότητας και της άκαμπτης πολιτικής της Γερμανίας.

Η κόντρα αυτή, ωστόσο, σύμφωνα με το Spiegel, δημιουργεί το θεμελιώδες ερώτημα: ποιος έχει τελικά την εξουσία στην Ευρώπη;

Η κυριαρχία της Μέρκελ ως η πιο ισχυρή γυναίκα στην Ευρώπη στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην κρίση του ευρώ, η οποία μετατόπισε την ισορροπία της εξουσίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Καθώς η κρίση γινόταν πιο βαθιά εντός Ευρωζώνης, οι ηγέτες συνεδρίαζαν τακτικά προκειμένου να σώσουν το κοινό νόμισμα από την κατάρρευση.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έπρεπε να διαθέσουν χρήματα για τα πακέτα διάσωσης των χωρών που αντιμετώπιζαν σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Δεδομένου ότι η Γερμανία είχε τα περισσότερα χρήματα να προσφέρει, η Μέρκελ ανακηρύχθηκε γρήγορα ως ο πιο σημαντικός παίκτης.

Το δημοσίευμα, αναφερόμενο στις ελληνικές εκλογές και τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζει πως οι άνθρωποι της Μέρκελ θα προτιμούσαν ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να κρατούσε μια πιο ψυχρή στάση.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αν και η ο Αλέξης Τσίπρας είναι πιο παρορμητικός απ’ ότι θα ήθελε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, εντούτοις, συμμερίζεται την επιθυμία του για συρρίκνωση της δύναμη της Μέρκελ και την οικοδόμηση μιας νέας Ευρώπης.

Όμως δεν είναι μόνο ο Έλληνας πρωθυπουργός που θέλει να βάλει την Γερμανίδα καγκελάριο στη θέση της. Η Μέρκελ πρέπει να προετοιμαστεί από τώρα για τα δύσκολα χρόνια που θα ακολουθήσουν σχολιάζει το Spiegel.

 


σχετικα αρθρα