current views are: 1

14 Φεβρουαρίου 2015
Δημοσίευση19:01

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις ενόψει Eurogroup – Οι «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης

Πυρετώδεις είναι οι διαβουλεύσεις σε Αθήνα, Βρυξέλλες και Βερολίνο ενόψει του κρισιμου Eurogroup της Δευτέρας. 

Δημοσίευση 19:01’
αρθρο-newpost

Πυρετώδεις είναι οι διαβουλεύσεις σε Αθήνα, Βρυξέλλες και Βερολίνο ενόψει του κρισιμου Eurogroup της Δευτέρας. 

Γράφει η Μαίρη Πολλάλη

Πυρετώδεις είναι οι διαβουλεύσεις σε Αθήνα, Βρυξέλλες και Βερολίνο ενόψει του κρισιμου Eurogroup της Δευτέρας. 

Οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονται σε τεχνικό επίπεδο μεταξύ των ελληνικών και ευρωπαϊκών κλιμακίων στη βελγική πρωτεύουσα αναμένεται να ολοκληρωθούν και όλα προμηνύουν μια εξαιρετικά δύσκολη διαπραγμάτευση. 

Την Κυριακή οι εμπειρογνώμονες των δύο πλευρών «θα πιάσουν δουλειά» σε Αθήνα και σε ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ, ωστόσο στο Eurogroup, όπως όλα δείχνουν θα υπάρχουν δύο διαφορετικά κείμενα θέσεων. Ήδη, μάλιστα, πληροφορίες από το ΔΝΤ, αναφέρουν ότι στις Βρυξέλλες έχει μεταβεί ο Ρίσι Γκογιάλ.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέου έκτακτου Eurogroup

Κοινοτικοί αξιωματούχοι τονίζουν ότι απομακρύνεται η πιθανότητα να βρεθεί λύση τη Δευτέρα, σε μια συνεδρίαση που αναμένεται μαραθώνια διαπραγμάτευση. Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται, μάλιστα, να συγκληθεί νέο έκτακτο Eurogroup μετά την τακτική συνεδρίαση της Δευτέρας. Παράλληλα, η Γερμανία διαμηνύει ότι θα πρέπει να βρεθεί λύση αρκετά νωρίτερα από τη λήξη του προγράμματος στις 28 Φερβουαρίου.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι σημειώνουν ότι πρέπει να βρεθεί μια φόρμουλα αντικατάστασης του υπάρχοντος ελληνικού προγράμματος, ενώ την ίδια ώρα το Βερολίνο διαμηνύει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να ζητήσει άμεσα παράταση του τρέχοντος προγράμματος. Για το ελληνικό ζήτημα, μάλιστα, υπήρξε σήμερα συνάντηση της Άνγκελα Μέρκελ με τον Βόλφγκαν Σόιμπλε. Παράλληλα, στη Γερμανία υπάρχουν αντιδράσεις για τις προθέσεις -όπως σημειώνουν γερμανικά ΜΜΕ- της ελληνικής κυβέρνησης να μην προχωρήσει σε προγραμματισμένες αποκρατικοποιήσεις, όπου συμμετέχουν και γερμανικές εταιρίες. 

«Κόκκινες γραμμές» από την κυβέρνηση – Πιέσεις ΗΠΑ στο Βερολίνο

Από την πλευρά της η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, θέτουν τρεις «κόκκινες γραμμές» από τις οποίες δεν κάνουν πίσω: Τα εργασιακά, τις ιδιωτικοποιήσεις και το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων. Κυβερνητικές πηγές αναφέρυν ότι η πλευρά των εταίρων τηρεί σκληρή στάση στα ζητήματα αυτά και τονίζουν ότι δεν θα είναι καθόλου η διαπραγμάτευση της Δευτέρας, αν και έχουν σημειωθεί σημεία σύγκλισης.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν και τη σημασία της πολιτικής και κοινωνικής πίεσης που εκδηλώνεται με τις συγκεντρώσεις συμπαράστασης τόσος στην Αθήνα όσο και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. 

Την ίδια ώρα εντείνονται οι πιέσεις των ΗΠΑ στο Βερολινο για την εξεύρεση λύσης με την Ελλάδα και την επίτευξη μιας ρεαλιστικής πορείας προς την ανάπτυξη. 


σχετικα αρθρα