current views are: 1

16 Φεβρουαρίου 2015
Δημοσίευση19:42

Βαρουφάκης: Απορρίψαμε την ιδέα επέκτασης του προγράμματος

Δηλώσεις από τις Βρυξέλλες πραγματοποίησε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης στον απόηχο του αδιεξόδου στη συνεδρίαση του Eurogroup​.

Δημοσίευση 19:42’
αρθρο-newpost

Δηλώσεις από τις Βρυξέλλες πραγματοποίησε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης στον απόηχο του αδιεξόδου στη συνεδρίαση του Eurogroup​.

Δηλώσεις από τις Βρυξέλλες πραγματοποίησε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης στον απόηχο του αδιεξόδου στη συνεδρίαση του Eurogroup.

Ο κ. Βαρουφάκης εμφανίστηκε αισιόδοξος πως «οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και θα καταλήξουμε σε συμφωνία».

Η αιτία για τη μη επίτευξη συμφωνίας σήμερα, όπως επεσήμανε, είναι ότι «έχουμε μία θεμελιώδη διαφωνία σε σχέση με το εάν είναι καθήκον μας η συνέχιση του προγράμματος ή να καθίσουμε με τους εταίρους μας και να ξαναδούμε τον χαρακτήρα του. Τα τελευταία επτά χρόνια το σχέδιο επίλυσης της κρίσης που ακολουθούμε δεν έχει δείξει να είναι επιτυχές».

«Το πρόγραμμα έχει αποτύχει και έχει δημιουργήσει ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα. Έτσι, η χώρα δεν μπορεί να κάνει κάτω από αυτές τις συνθήκες τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη» είπε και προσέθεσε: 

«Απορρίψαμε στο προηγούμενο Eurogroup (σ.σ. την περασμένη Τετάρτη) ένα αίτημα για παράταση και ολοκλήρωση του προγράμματος, με το σκεπτικό ότι απλά δεν μπορεί να ολοκληρωθεί ένα τέτοιο πρόγραμμα. Για αυτό εκλεχθήκαμε». 

«Σήμερα ο κύριος Μοσκοβισί μου παρουσίασε ένα κείμενο που ήμουν έτοιμος να υπογράψω. Μου έδειξε ένα σχέδιο ανακοίνωσης το ο οποίο αναγνωρίζει την ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα και μιλούσε για την ανάγκη να ζητήσει η κυβέρνηση την επέκταση του προγράμματος και αυτή θα οδηγούσε σε ένα τετράμηνο ενδιάμεσο πρόγραμμα ως μια μεταβατική κατάσταση για μια συμφωνία ανάπτυξης για την Ελλάδα» επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών.

«Θα κάναμε αίτημα για παράταση του προγράμματος μόνο υπό όρους που θεωρούσαμε ότι ήθελαν οι εταίροι. Εμείς επαναλαμβάνουμε ότι ο όρος είναι να μην αναλάβουμε καμία μονομερή δράση όσο θα υπήρχε αυτή η συμφωνία – γέφυρα ή καμία άλλη δράση που θα είχε επιπτώσεις στην χρηματοοικονομική σταθερότητα. Ζητήσαμε όμως να μην ζητηθούν μέτρα υπέρ της ύφεσης. Όχι μειώσεις σε συντάξεις και αυξήσεις στον ΦΠΑ» είπε ακόμα ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Εξέφρασε τη βεβαιότητα πως τις επόμενες 48 ώρες η Ευρώπη θα οργανωθεί ξανά για να γίνουν τα ανάλογα βήματα και να εδραιώσουμε το κοινό έδαφος για ένα νέο συμβόλαιο».

Συνεχίζοντας, ο κ. Βαρουφάκης επεσήμανε πως «τίποτα στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έγινε με τελεσίγραφα. Στην ιστορία της ΕΕ προχωρήσαμε από κρίση σε κρίση και έτσι εξελιχθήκαμε».

Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως «έχουμε δεσμεύσεις σαν κράτος», αλλά όπως είπε «υπάρχει και μία άλλη αρχή: Αυτή της δημοκρατίας». «Είμαστε μία κυβέρνηση που ασκεί κριτική στο τρέχον πρόβλημα» είπε στη συνέχεια και συνέχισε:

«Τί είναι δημοκρατία; Η σύνθεση αντιφατικών αρχών».

Επανέλαβε πως η ελληνική πλευρά «δεν παίζει παιχνίδια», ούτε μπλοφάρει.

Απαντώντας εμμέσως στον Γερούν Ντάισελμπλουμ που έκανε λόγο για «ευελιξία», ο κ. Βαρουφάκης είπε πως «άλλη πλευρά πρέπει να ορίσει την έννοια της “ευελιξίας”» και προσέθεσε:

«Δεν θέλουμε ευελιξία αλλά αλλαγή του προγράμματος. Να συζητήσουμε υπό άλλους όρους. Να παραμείνουμε μέλος της Ε.Ε. Όσοι παίζουν παιχνίδια εναντίον της ενότητας, παίζουν επικίνδυνα παιχνίδια. Θέλουμε να αντιμετωπίσουμε μια κρίση που γιγαντώθηκε με αυτό το πρόγραμμα».


σχετικα αρθρα