current views are: 2

19 Φεβρουαρίου 2015
Δημοσίευση13:52

Συλλογική σύμβαση – πρόκληση για τους συνδικαλιστές της ΔΕΗ

Το σχέδιο συλλογικής σύμβασης εργασίας 2015 για τους εργαζομένους της ΔΕΗ παρουσιάζει, σε αποκλειστικότητα, το newpost.

Δημοσίευση 13:52’
αρθρο-newpost

Το σχέδιο συλλογικής σύμβασης εργασίας 2015 για τους εργαζομένους της ΔΕΗ παρουσιάζει, σε αποκλειστικότητα, το newpost.

Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου

Το σχέδιο συλλογικής σύμβασης εργασίας 2015 για τους εργαζομένους της ΔΕΗ παρουσιάζει, σε αποκλειστικότητα, το newpost.

Μια σύμβαση που από τη μία, επαναφέρει προκλητικά δικαιώματα και αμοιβές συνδικαλιστών, από την άλλη παρακάμπτει το νόμο που απαγορεύει ρητώς τη χρηματοδότηση δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων από την εργοδοσία.

Το newpost είναι σε θέση να γνωρίζει ότι αυτή τη σύμβαση παρουσίασαν οι επικεφαλής της ΓΕΝΟΠ στον πρόεδρο της ΔΕΗ Αρθούρο Ζερβό και ότι ο τελευταίος έχει δεχτεί να την υπογράψει. Σημειώνεται, δε, ότι κάθε κείμενο συλλογικής σύμβασης περνάει από την έγκριση του νομικού εκπροσώπου της ΔΕΗ, Αργύρη Οικονόμου. 

Προκλητικό χρήμα στους συνδικαλιστές

Δύο είναι τα σημεία που αναδεικνύουν την προκλητικά ευνοϊκή μεταχείριση των συνδικαλιστών.

Το πρώτο, αφορά στο επίδομα βάρδιας. Πρόκειται για ένα επίδομα που λαμβάνουν όσοι υπάλληλοι της ΔΕΗ εργάζονται με «κυλιόμενο ωράριο», δεν έχουν δηλαδή σταθερή βάρδια. Αυτοί παίρνουν ένα επίδομα («εναλλασσόμενης φυλακής»), που, ανάλογα με την μισθοδοτική τους κλίμακα μπορεί να φτάνει και τα 1000 ευρώ / μήνα. Με την προηγούμενη συλλογική σύμβαση (2012) είχε αποφασιστεί να μην το λαμβάνουν οι συνδικαλιστές που κάνουν χρήση συνδικαλιστικής άδειας, παρά μόνο αν είχαν φυσική παρουσία. Με τη συλλογική σύμβαση που παρουσιάζει σήμερα το newpost, οι συνδικαλιστές, όχι μόνο θα λαμβάνουν το επίδομα αυτό ακόμη κι αν δεν εμφανίζονται στη δουλειά τους, αλλά θα πάρουν και αναδρομικά τα επιδόματα «εναλλασσόμενης φυλακής» των τελευταίων τριών ετών που έχασαν με την τελευταία συλλογική σύμβαση!

Το δεύτερο σημείο, είναι ένα επίδομα που θα δίδεται σε όλους-ανεξαιρέτως- τους εργαζόμενους της ΔΕΗ από τη διοίκηση, για να τους το … παίρνει η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ.

Στην πρώτη σελίδα, η συλλογική σύμβαση δίνει 6 ευρώ ημερησίως σε κάθε εργαζόμενο ως επίδομα παροχής σίτισης στον χώρο εργασίας. 

Στην τελευταία σελίδα η συλλογική σύμβαση…παίρνει 2 ευρώ το μήνα από κάθε εργαζόμενο για να τα αποδίδει στη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ.

Πηγές του newpost αναφέρουν ότι όλα αυτά γίνονται για να εξυπηρετηθεί ένα δάνειο 500.000 ευρώ που έχει λάβει η ΓΕΝΟΠ από την ίδια τη ΔΕΗ και το οποίο «λήγει» το 2015 και το οποίο, πλέον, δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί,αφού πλέον η ΓΕΝΟΠ δεν λαμβάνει χρήματα από τη ΔΕΗ.

Η ΔΕΗ σήμερα έχει περίπου 19000 εργαζόμενους (οι 17000 μέλη της ΓΕΝΟΠ), και από αυτό το δίευρο αναμένεται να «μπαίνουν» στα ταμεία του σωματείου 34000 ευρώ/μήνα.

Με τις «ευλογίες» Λαφαζάνη;

Εύκολα μπορεί να συμπεράνει κανείς ότι όλα αυτά συζητώνται και βαίνουν προς συμφωνία με τις «ευλογίες» του αρμόδιου υπουργού Παναγιώτη Λαφαζάνης.

Ο νέος υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, άλλωστε, από τις πρώτες συναντήσεις που πραγματοποίησε, ήταν με το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ. Αυτοί που γνωρίζουν τα συνδικαλιστικά, λένε οτι ο σημερινός πρόεδρος Σταμάτης Ρέλιας είναι της απόλυτης επιρροής του Νίκου Φωτόπουλου.

Σε εκείνη τη συνάντηση είχε συζητηθεί η υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στη ΔΕΗ- η ισχύουσα λήγει τον Ιούνιο- ενώ αφού ενημερώθηκε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης δήλωσε:

«Η ΓΕΝΟΠ δεν είναι συντεχνία, είναι η ψυχή της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού, και τονίζω τη λέξη “Δημόσιας”», προσθέτοντας, μάλιστα,  ότι «έγινε σε βάθος συζήτηση για τα θέματα της αποκατάστασης των εργασιακών δικαιωμάτων και εργασιακών σχέσεων στη ΔΕΗ».

Όλα αυτά την ώρα που το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, βρίσκονται υπό σκληρή διαπραγμάτευση με τους δανειστές για το μέλλον της χρηματοδότησης της χώρας.
 

Διαβάστε το Σχέδιο Συλλογικής Σύμβασης 2015 για τη ΔΕΗ.