current views are: 1

22 Φεβρουαρίου 2015
Δημοσίευση15:02

Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο σκληρός και κυνικός αρχιτέκτονας της ευρωπαϊκής λιτότητας (φωτό)

Ένα από τα πρόσωπα των ημερών είναι και πάλι ο κυνικός (και προκλητικός όποτε χρειαστεί) υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Δημοσίευση 15:02’
αρθρο-newpost

Ένα από τα πρόσωπα των ημερών είναι και πάλι ο κυνικός (και προκλητικός όποτε χρειαστεί) υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Γράφει ο Βαγγέλης Βιτζηλαίος

Ένα από τα πρόσωπα των ημερών είναι και πάλι ο κυνικός (και προκλητικός όποτε χρειαστεί) υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ο αρχιτέκτονας της λιτότητας στην Ε.Ε. έκανε πάντα τους ελιγμούς που χρειάζονταν για να φτάσει στον στόχο του ακόμα κι αν αυτό είχε συνέπειες.

Ο 73χρονος Σόιμπλε, το πλέον πεπειραμένο στέλεχος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Γερμανίας, ανέλαβε το 2009, εν μέσω κρίσης, το κομβικό χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Οικονομικών στην κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ. Με μακρά πορεία στους Χριστιανοδημοκράτες (CDU), δεξί χέρι του «καγκελάριου της ένωσης» Χέλμουτ Κολ, ήταν από τους βασικούς διαπραγματευτές της συμφωνίας που ένωσε ειρηνικά Δυτική και Ανατολική Γερμανία. 

Ήταν ο διάδοχος του Κολ και ανέλαβε την ηγεσία του κόμματος, αφότου αυτό έχασε την εξουσία το 1998, όμως, τον δρόμο προς την Καγκελαρία έφραξε ένα σκάνδαλο με χορηγίες στο CDU τα χρόνια του πρώην καγκελάριου. Ο Σόιμπλε βρέθηκε στο επίκεντρο για μια επιταγή 100.000 γερμανικών μάρκων και κάπως έτσι η Άνγκελα Μέρκελ, που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εκπαραθύρωση του Κολ, ανέλαβε το «τιμόνι».

Η ίδια, πάντως, εκπλήσσοντας τη γερμανική κοινή γνώμη, έδωσε το 2005 το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εσωτερικών στον Σόιμπλε.

Δεν το έβαλε ποτέ κάτω

Γιος εφοριακού, ο νυν ΥΠΟΙΚ της Γερμανίας σπούδασε νομικά και οικονομικά, εργάστηκε ως δικηγόρος, αλλά και στην φορολογική διοίκηση του κρατιδίου της Βάδης-Βυρτεμβέργης. 

Το 1990 συνέβη το γεγονός που άλλαξε τη ζωή του για πάντα. Τον Οκτώβρη εκείνου του έτους ο ψυχικά διαταραγμένος Ντίτερ Κάουφμαν τον πυροβόλησε κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης κοντά στο Φράιμπουργκ.

Οι γιατροί έδωσαν μάχη για αν τον κρατήσουν στη ζωή και τα καταάφεραν, όμως ο τραυματισμός ήταν τόσο σοβαρός που τον καθήλωσε σε αναπηρική καρέκλα. Όμως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν το έβαλε κάτω.

Tακτικιστής, αυθόρμητος πολιτικά, λάτρης της (δημοσιονομικής και όχι μόνο) πειθαρχίας καταφέρνει πάντα να ελίσσεται στα δύσκολα. «Του λες δύο λέξεις και πιάνει αμέσως όλο το νόημα» έλεγε χαρακτηριστικά στους FT συνεργάτης του. 

Ο ίδιος πάντως, αναμφίβολα διέπεται από έντονο κυνισμό, κάτι που δεν έχουμε δει μόνο εμείς οι Έλληνες τα χρόνια της κρίσης. Ο πρώην ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών στη Γερμανία (SPD) Χανς-Γιόχεν Βόγκελ είχε δηλώσει ότι η απόπειρα δολοφονίας έκανε τον Σόιμπλε «σκληρό άνθρωπο», χαρακτηρισμός που ενόχλησε τον βετεράνο πολιτικό, όμως, δεν απέχει και πολύ και από την αλήθεια, όπως σημείωσε το Spiegel σε αφιέρωμά του το 2012.

Η πολύπλοκη σχέση με την καγκελάριο

Η σχέση του με την Άνγκελα Μέρκελ μπορεί να χαρακτηριστεί πολύπλοκη, αφού φαίνεται πως αλληλοσυμπληρώνονται. «Η καγκελάριος μπορεί να υπολογίζει στην αφοσίωσή μου. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα είμαι ήσυχος και βολικός. Έχω την ελευθερία να κάνω ό,τι θεωρώ σωστό» δήλωσε ο Β. Σόιμπλε σε παλαιότερη συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters.

Η καγκελάριος, πάντως, απέτρεψε την παραίτησή του το Μάιο του 2010. Ο γερμανός υπουργός νοσηλεύθηκε σε νοσοκομείο των Βρυξελλών όπου είχε μεταβεί για συνεδρίαση του Eurogroup εξαιτίας επιπλοκών παλαιότερης επέμβασης. Έθεσε θέμα παραίτησης, όμως εκείνη του ξεκαθάρισε ότι τον χρειάζεται, «τέλος συζήτησης», τόνισε χαρακτηριστικά.

Κάπως έτσι, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, όπως έγραφε χαρακτηριστικά στο Newsweek ο Τόμας Ράιτ, διευθυντής του Project on International Order and Strategy στο Brookings Institution, «επέβαλε τη γερμανική οικονομική ορθοδοξία στην Ευρωζώνη, όπου συμπεριλαμβάνονταν η λιτότητα, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, η στήριξη σε μια υφεσιακή νομισματική πολιτική και η εθνικοποίηση του τραπεζικού χρέους». 

Άριστος γνώστης της γαλλικής γλώσσας, πατέρας τεσσάρων παιδιών, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε πάντα ως όραμα να ενώσει την Ευρώπη. Δυστυχώς όμως όχι μέσω ισότιμων μερών…


σχετικα αρθρα