current views are: 2

24 Φεβρουαρίου 2015
Δημοσίευση13:49

«Πράσινο φως» στη λίστα μεταρρυθμίσεων από το Eurogroup – Κοστολόγηση ζητεί το ΔΝΤ

Εγκρίθηκε το ελληνικό αίτημα για τετράμηνη παράταση έπειτα από τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Δημοσίευση 13:49’
αρθρο-newpost

Εγκρίθηκε το ελληνικό αίτημα για τετράμηνη παράταση έπειτα από τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Επιμέλεια: Βαγγέλης Βιτζηλαίος

Εγκρίθηκε το ελληνικό αίτημα για τετράμηνη παράταση έπειτα από τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στην οποία εξετάστηκαν οι προτάσεις μεταρρυθμίσεων που απέστειλε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, στο πλαίσιο της συμφωνίας του Eurogroup. 

Σε ανακοίνωση μετά την τηλεδιάσκεψη, το Eurogroup καλεί τις ελληνικές αρχές «να αναπτύξουν και να διευρύνουν περαιτέρω τον κατάλογο των μεταρρυθμιστικών μέτρων με βάση την υπάρχουσα συμφωνία σε στενό συντονισμό με τους θεσμούς, προκειμένου να καταστεί εφικτή η ταχεία και επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης».

Έπειτα από την εξέλιξη αυτή, επόμενο βήμα είναι η έγκριση από τα εθνικά κοινοβούλια, με την ψηφοφορία στη Bundestag να πραγματοποιείται την Παρασκευή.

«Η ελληνική λίστα δεν παρέχει ξεκάθαρες διαβεβαιώσεις για μεταρρυθμίσεις» αναφέρει η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ σε επιστολή της προς τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η κυρία Λαγκάρντ το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων είναι επαρκές για τη συνέχιση της βοήθειας, αλλά δεν είναι εξειδικευμένο.

Την ίδια ώρα, η ελληνική κυβέρνηση διευκρινίζει ότι στο email που απέστειλε στους εταίρους ο Γιάνης βαρουφάκης, περιλαμβάνονται τα βασικά μέτρα του προγράμματος Θεσσαλονίκης για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Μεταξύ άλλων, αναφέρεται η ρύθμιση των οφειλών προς το δημόσιο, χωρίς ρητή αναφορά σε αριθμό δόσεων. 

Παράλληλα, περιλαμβάνονται προτάσεις για αλλαγές στη φορολογική πολιτική, αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων, ενώ η κυβέρνηση δεσμεύεται σε έλεγχο των δαπανών, λήψη μέτρων φορολογικής δικαιοσύνης με εξάλειψη των παράλογων απαλλαγών, παρεμβάσεις στο μη μισθολογικό κόστος του δημοσίου. Επιπλέον, δεσμεύεται ότι θα προχωρήσει στις ιδιωτικοποιήσεις

Νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις και ο επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί σε επιστολή προς τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, τονιζόταν ότι η Κομισιόν είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τη νέα ελληνική κυβέρνηση για να μετατρέψει τις επί της παρούσης γενικές δεσμεύσεις σε ξεκάθαρες ενέργειες πολιτικής, προϊδεάζοντας για το αποτέλεσμα της τηλεδιάσκεψης.

Δείτε πώς μετέδωσε το newpost τις εξελίξεις


σχετικα αρθρα