current views are: 1

25 Φεβρουαρίου 2015
Δημοσίευση15:39

Με άκρα μυστικότητα προετοιμάζεται ραντεβού Τσίπρα-Μέρκελ

Ραντεβού του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ προετοιμάζεται αργά, αλλά μεθοδικά.

Δημοσίευση 15:39’
αρθρο-newpost

Ραντεβού του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ προετοιμάζεται αργά, αλλά μεθοδικά.

Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος

Ραντεβού του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ προετοιμάζεται αργά, αλλά μεθοδικά και με άκρα μυστικότητα από τις δυο πλευρές, την γερμανική και την ελληνική. 

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, οι δυο κυβερνήσεις δια της διπλωματικής οδού οργανώνουν τη συνάντηση που αναμένεται να γίνει, πιθανότατα μετά το Πάσχα, στο Βερολίνο. Θα είναι η πρώτη τετ α τετ συνάντηση στην Καγκελαρία, της Μέρκελ με τον Αλ. Τσίπρα, καθώς είχαν συναντηθεί και είχαν μια ολίγων δευτερολέπτων συνομιλία στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.

Πλέον, μετά την επίτευξη συμφωνίας της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμικούς εταίρους και την αναμενόμενη ψήφισή της από τα κοινοβούλια των κρατών μελών της ευρωζώνης, ανοίγει ο δρόμος για μια ανοικτή, ειλικρινή και ουσιαστική συζήτηση των δυο ηγετών, όπως λένε χαρακτηριστικά πρόσωπα που γνωρίζουν το παρασκήνιο της προετοιμασίας της συνάντησης.

Ήδη, υπάρχει ανοικτός δίαυλος επικοινωνίας του Μεγάρου Μαξίμου με την Καγκελαρία, ώστε να λύνονται παρεξηγήσεις και να μην υπάρχουν παρερμηνείες που «τραυματίζουν» τις σχέσεις των δυο χωρών, οι οποίες τίθενται σε νέα βάση.

Η ρήση που κυριαρχούσε κατά την προεκλογική περίοδο ότι δεν θα συναντήσει ο Αλ. Τσίπρας την Α.Μέρκελ τετ α τετ, παρά μόνο στη Σύνοδο Κορυφής, είναι λογικό από τις εξελίξεις πως δεν θα μπορούσε να ισχύσει καθώς είναι η διπλωματία έχει τους κώδικές της και τα όποια σχέδια αναπροσαρμόζονται.

Η συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με την Α. Μέρκελ αναμένεται με ενδιαφέρον, καθώς η Γερμανική κυβέρνηση θέλει συνέχιση της συνεργασίας των δυο χωρών, ενώ η Αθήνα επιθυμεί αναπροσαρμογή των κανόνων.

Την ίδια στιγμή, φέρεται να έρχεται πιο κοντά, σύμφωνα με ρωσικές διπλωματικές πηγές, η επίσημη επίσκεψη του Αλ. Τσίπρα στη Μόσχα. Η Ελληνική Κυβέρνηση ζήτησε από το Κρεμλίνο η προγραμματισμένη επίσκεψη του πρωθυπουργού στη ρωσική πρωτεύουσα να γίνει, αντί για τις 9 Μαΐου, οπότε δηλαδή ήταν η αρχική πρόσκληση του προέδρου Πούτιν, πριν από τις 20 Μαρτίου.

Στο Μέγαρο Μαξίμου θέλουν η επίσκεψη στη Μόσχα να γίνει πριν από το Μάιο με το βλέμμα στο τέλος Ιουνίου, οπότε θα εκπνεύσει η επέκταση του προγράμματος οικονομικής βοήθειας ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ.


σχετικα αρθρα